Ze is al bezig om de rode viltjes, bekend van eerdere WOinActie-protesten, te knippen. Uribe Sandoval is docent bij Erasmus School of History, Culture and Communication en lid van de Erasmus Labour Council, waarin vertegenwoordigers van de vakbonden regelmatig overleggen met het College van Bestuur over arbeidsomstandigheden. Officieel ligt er nog weinig vast, maar Uribe Sandoval voorziet moeilijke tijden en mogelijk zelfs reorganisaties bij verschillende faculteiten. Ook de ondersteunende diensten worden hard geraakt. Voor haar reden genoeg om op te roepen tot protest.

Waarom moet er protest komen?

“De bezuinigingen zorgen voor minder middelen. Als we niet een manier vinden om slimmer te werken, komt het erop neer dat we met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk moeten verzetten. Grotere klassen betekent dat je niet meer samen met de studenten heel diep op complexe onderwerpen in kunt gaan. Dat zal tot slechter onderwijs leiden. Daarnaast komt er een langstudeerboete. Ik weet niet zeker of studenten helemaal in de gaten hebben dat het ook hen gaat raken. Protest kan ze er misschien bewust van maken.”

Hoe zou je aan buitenstaanders uitleggen waarom bezuinigen op het hoger onderwijs een slecht idee is?

“Bezuinigen op hoger onderwijs is ook bezuinigen op medische hulp, minder goede dokters. Op bedrijfskundigen en ingenieurs die innoveren, wat Nederland minder competitief zal maken. Uiteindelijk heeft het negatieve gevolgen voor de hele maatschappij.

“En de bezuinigingen versterken de sociale ongelijkheid. Het collegegeld zal omhoog gaan. Als straks alleen kinderen van rijke ouders het zich nog kunnen veroorloven om te gaan studeren, vergroot dat alleen maar de kloof tussen arm en rijk. Helaas is er een brede maatschappelijke trend van totaal gebrek aan respect voor wetenschap en onderwijs. Maar het is essentieel voor onze maatschappij.”

Hoe zie je het protest voor je?

Ik ben al bezig met het maken van rode vilten vierkantjes, die ga ik uitdelen. Maar dat is symbolisch en niet genoeg, dat hebben we in het verleden wel gemerkt. Staken is een optie, maar als we een dag geen onderwijs geven, wat gebeurt er dan? Niks toch? Misschien moeten we naar plekken buiten de campus, zoals college geven op het centraal station. En we willen iedereen erbij betrekken: de medezeggenschapsraden, opleidingscommissies, studenten en ik hoop ook dat het College van Bestuur ons steunt. Misschien kunnen zij wel zeggen: we gaan vandaag met zijn allen buiten college geven.”

Het College van Bestuur gaat niet zo snel de barricaden op, meestal beperkt het zich tot ‘stille diplomatie’ via de Universiteiten van Nederland.

“Stille diplomatie is een vriendelijke manier om te zeggen: maak je maar geen zorgen, de mensen die er verstand van hebben lossen het wel op… Maar wij moeten kunnen zíen dat er iets gebeurt. Stille diplomatie is niksdoen.  Als je stil blijft, laat je toe dat er slechte dingen gebeuren en blijven gebeuren. Laten we hopen dat het CvB dit keer meedoet.”

alternatieve opening academisch jaar utrecht 2024 foto HOP (1)

Lees meer

Onevenredige bezuinigingen voor Erasmus Universiteit; gedwongen ontslagen ‘niet uit te sluiten’

De Erasmus Universiteit wordt onevenredig hard geraakt door de aangekondigde…

Nog geen reactie — begin de discussie!