Het grootste pijnpunt is het tekort aan studieplekken. Student Anthony deelt zijn frustratie: “Ik moet mijn scriptie schrijven en regelmatig met mijn groep afspreken. Maar elke keer is het een pelgrimstocht van 30-40 minuten om een plek te vinden. We gaan van gebouw naar gebouw en gebruiken de Studyrooms-app, maar vaak zijn lokalen al bezet.”
Zelfs als een lokaal leeg is, kan hij het vaak niet gebruiken. “Mensen dumpen soms hun tassen neer zodat anderen het lokaal niet overnemen. Natuurlijk kan ik er dan gewoon bij gaan zitten, maar dat is aanzienlijk awkward en leidt ook soms tot ruzie met degene die het lokaal koloniseert.” Een lokaal reserveren in Polak en G-gebouw is mogelijk, maar die zijn regelmatig al volgeboekt. “Zelfs drie dagen van tevoren!”, zegt hij. Anthony pleit voor een beter reserveringssysteem.
Daarnaast moeten de openingstijden van de bibliotheek en het Polakgebouw worden aangepast, zeggen studenten. “Kan de bieb weer tot middernacht open, net als vroeger? Dat sluit beter aan bij deadlines van 23.59 uur”, zegt een IBEB-student.
Roosterplanning
‘Slechte’ roosterplanning van de universiteit wordt ook genoemd. “Er wordt gezegd dat de universiteit zich inzet voor ons welzijn, maar de echte stressfactoren worden genegeerd”, zegt een student. Een voorbeeld is het plannen van hertentamens in de zomervakantie. “Daardoor weten we pas op het laatste moment of we wel op vakantie kunnen.”
Rokers
Daarnaast ergeren mensen zich aan rokers op de campus. “Ze staan vaak direct voor de ingangen, waardoor het in de gebouwen naar rook stinkt”, zegt medewerker Jos. Medewerker Nathan roept op tot strengere controles en handhaving, maar volgens collega Coen heeft het geen zin om rokers te verbieden. “In plaats daarvan: breng rokersplekken en asbakken terug op de campus.”
Vandalisme en surveillance
De pro-Palestijnse protesten hebben volgens sommigen een blijvende impact. Student Lex wil dat vandalisme, zoals graffiti, harder wordt aangepakt. “Het is onacceptabel dat dit wordt toegestaan op de campus”, zegt hij.
Aan de andere kant voelen medewerkers zich juist onveiliger door de toename van bewakingsmaatregelen. Door de surveillance en het sluiten van gebouwen vanwege protesten voelt de campus steeds minder open, zegt medewerker Marlon. “Studenten, medewerkers en gasten moeten zich vrij kunnen bewegen zonder het gevoel constant bespied te worden”, zegt die. Dat vindt medewerker Lisette ook. “Ingrijpende en slecht onderbouwde ‘veiligheidsmaatregelen’ – zoals mobiele camera’s en de inzet van ME – zijn onnodig en werken averechts.”
Bouwputten en toiletten
De voortdurende bouwwerkzaamheden op de campus zijn voor velen een bron van ergernis. Een derdejaars IBCoM-student hekelt de blokkade op de Institutenlaan. “Het is irritant om telkens om te moeten lopen. Versnel de werkzaamheden bij Tinbergen!”
Ook het Mandevillegebouw krijgt flink wat kritiek. “De roltrap daar is echt altijd stuk”, klaagt student Max. Daarnaast wijst een anonieme student op de lekkende kranen in de toiletten. “Soms probeer ik die dicht te draaien, maar dat gaat heel stroef. Erg zonde van al het water”, vertelt die.
De toiletten in andere gebouwen, zoals Polak en Langeveld, zijn ook niet zonder problemen. “Kapotte zeeppompjes en natte papierhanddoeken zijn erg vies”, zegt een student.
‘Linkse’ campus
Sommige studenten maken zich zorgen over wat zij een ‘linkse campus’ noemen. Genderneutrale toiletten zijn een bron van discussie. “Het aantal moet omlaag”, zegt een student. “Die genderneutrale toiletten is echt een doorn in het oog van vele studenten, wat ook bleek uit de verkiezingsuitslagen.” Daarnaast is er kritiek op de focus op veganistische en vegetarische opties in de kantines. “Mensen moeten zelf kunnen kiezen en niet verplicht worden door de universiteit”, zegt een andere student.
Het aantal genderneutrale toiletten moet helemaal niet omlaag. Elk gebouw op de campus heeft één verdieping met genderneutrale wc’s; op ALLE andere verdiepingen zijn er genderwc’s. Mensen die een voorkeur hebben voor dat laatste, kunnen naar de wc van hun gender op 95% van de EUR verdiepingen. Alleen als zij zich op die ene verdieping bevinden waar er genderneutrale toiletten zijn, moeten ze een verdieping hoger of lager om naar een gendertoilet te kunnen. Dit lijkt mij niet onredelijk, aangezien mensen die een genderneutrale wc willen bijna altijd naar een andere verdieping moeten waar dat beschikbaar is.
Wat betreft de focus op de veganistische en vegetarische opties in de kantine: er zijn genoeg mogelijkheden om vlees te eten in de kantines (ik raad de hete tosti met salami van harte aan!) en we hebben een supermarkt met genoeg opties voor vleesliefhebbers; maak er gebruik van zou ik zeggen!
Hartelijk mee eens. Mensen moeten stoppen te doen alsof HEN iets wordt afgedwongen wanneer ze er zelf voor kunnen kiezen waar ze hun eten halen en waar ze naar het toilet gaan. De meeste toiletten zijn gender-verdeeld, een groot aantal eetgelegenheden op de campus serveert vlees. Niet zo mieten.
Reageren niet meer mogelijk.