De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) bracht eind oktober een rapport uit. Om de forse bezuinigingen op de wetenschap op te vangen, zouden wetenschappers meer defensieonderzoek kunnen doen, adviseerde de raad.
Op Instagram deed EM een kleine poll onder zijn volgers. De meeste volgers snappen geen snars van het idee om samen te gaan werken met defensie, slechts een kwart ziet het wel zitten. De instagrammers geven nog enkele suggesties voor defensieonderzoek dat ze wel zien zitten: naar duurzame innovatie en mentale gezondheid. Op de vraag of academici een positieve bijdrage kunnen leveren aan het Nederlandse leger, noemt 38 procent ‘veiligheid voor ons allemaal’. Ruim 40 procent reageert geheel afwijzend.
Westerse waarden
Ook op de website vroeg EM naar de mening van studenten en medewerkers. Een student die schrijft ook korporaal te zijn noemt het ‘geweldig’ als academici met hun kennis gaan bijdragen aan het leger. “Vrede is niet gegarandeerd met de huidige spanningen in de wereldpolitiek. Academici kunnen interessante onderzoeken doen voor defensie die een positieve impact hebben.”
Een andere student valt bij: “Ik blijft het bijzonder vinden dat academici zo’n intense afkeur van defensie hebben. Kom uit de ivoren torens, werk samen met defensie, en maak impact die ervoor zorgt dat de Westerse waarden die zo belangrijk zijn om uw werk te kunnen doen overeind blijven.”
Lekker hypocriet
Maar lang niet iedereen is even enthousiast. “De EUR gaat partnerinstellingen beoordelen en kijken of ze met een leger samenwerken. En dan zouden ze zelf gaan samenwerken, lekker hypocriet!” schrijft een medewerker. Een andere medewerker, Irena, gaat nog een stapje verder. “Vrede kan alleen gerealiseerd worden door de wapenindustrie wereldwijd te verbieden. Samenwerken is geen optie!” Een student is het met Irena eens: “Laten we in plaats van meer bloedgeld aan te nemen ons inzetten voor meer investering in onderwijs en minder privatisering.”
Een andere medewerker noemt samenwerken met defensie ‘het morele bankroet van de wetenschap’. “No fucking way!” voegt een ander daar aan toe.
Promovendus Marlon Kruizinga noemt het een ‘verschrikkelijk idee’. “De suggestie (van de AWTI-adviesraad, red.) is al niet ter goeder trouw. In de adviescommissie zitten mensen als de CEO van wapenfabrikant Thales, mensen die profiteren van oorlog. Daarbij draagt onderzoek voor defensie niet zozeer bij aan de veiligheid van Nederland, maar aan dood en verderf wereldwijd.
Universitair hoofddocent Jeff Handmaker stipt aan dat eerdere partnerschappen tussen academische instellingen de ‘nauwelijks gereguleerde wapenindustrie’ leidt tot serieuze schendingen van mensenrechten, ‘inclusief oorlogsmisdaden’. Hij noemt het onderzoek van Maya Wind over de relatie tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische legers als voorbeeld. “Dat laat zien hoe de wapenindustrie nieuwe wapens en technologieën die ontwikkeld zijn met behulp van universiteiten, uittest op Palestijnen.”
Medewerkster Alessia schrijft dat ze als transvrouw nooit wil samenwerken met defensie of de wapen-industrie, omdat dat als verraad voelt aan haarzelf. “Het militair-industrieel complex bewapent machthebbers in landen waar LGBTQ+-rechten niet alleen genegeerd maar actief onderdrukt worden. Bijdragen aan een systeem dat mijn gemeenschap voortdurend schaadt, voelt als een ontkenning van mijn identiteit en waarden.”
Reacties op Praat mee! kunnen zowel anoniem, met volledige naam of alleen met voornaam worden gegeven. In dit artikel geven we de namen weer zoals ze bij de reactie geplaatst zijn.
Poetin zal onder de indruk van deze deze discussie. Vrede en veiligheid zijn niet meer vanzelfsprekend en investeren in de eigen defensie is noodzaak.
Nee je hebt gelijk. Poetin zal NATO artikel 5 activeren om zo een kernoorlog te starten die de gehele mensheid zal uiroeien. Absolute kul waar geen historisch precedent voor te vinden is. Het enige land wat kernwapens tegens burgers heeft ingezet is de VS.
NEE tegen samenwerking met het millitaire apparaat, NEE tegen militarisering van de samenleving.
Persoonlijk verbaas ik mij over deze reacties. Natuurlijk volg ik het gedachtegoed dat idealiter oorlogen stoppen, niet worden gevoerd en dat de wapenindustrie niet nodig zouden moeten zijn. Zelf ben ik deeltijd masterstudent aan de EUR en werk ik al geruime bij Defensie waar ik ook een interne wo-bachelor heb gevolgd. Het ligt op basis van mijn ervaring een stuk breder dan hier wordt geschetst: de wapenindustrie is door middel van ‘Export Control’ systematieken bijvoorbeeld behoorlijk gereguleerd. Het is bovendien een misvatting dat de wapenindustrie zomaar aan actoren levert die niet onze Europese/ Westerse normen en waarden nastreven en hiervan willen profiteren. Sterker nog: we moeten in Nederland begrijpen dat onze vrijheden die we hier hebben niet vanzelfsprekend zouden zijn zonder Defensie en een goede internationale samenwerking hierin binnen de EU- maar ook in NAVO-verband.
Deze vrijheden staan met de onvermijdelijke opkomst van nieuwe wereldmachten op het spel. De wereld is inmiddels al niet meer unipolair met het Westen als belangrijkste wereldmacht. We leven op dit moment in een multipolaire wereld met verschillende ideeën over hoe de mensheid met elkaar om moet gaan. Sommige landen hechten bijvoorbeeld minder waarde aan vrijheden in zaken als geaardheid, godsdienst en politieke voorkeur. Ik zeg hiermee zeker niet dat we het zo ver moeten laten komen als een oorlog met landen als Rusland en China. We moeten met elkaar in gesprek blijven en compromissen zoeken. Om onze vrijheden die wij in het Westen hebben verworven te behouden is het echter wel nodig dat we niet alleen diplomatiek sterk staan en met elkaar blijven praten, maar ook helaas de fysieke machtsmiddelen, kennis en technologie nodig hebben om in balans te zijn. Vervolgens met de bekende ‘carrot en stick’ kan het gesprek met elkaar worden gevoerd om te veel polarisatie tegen te gaan.
Hiervoor is ook binnen Defensie veel onderzoek nodig: dit kan zijn naar mentale veerkracht, de veiligheidsimpact van klimaatverandering, politiek-strategische vraagstukken, maar ook is onderzoek onmisbaar naar militaire technologie. Deze technologie kan overigens vervolgens vaak ook gedeeltelijk gebruikt worden in de private sector; denk aan het gebruik van drones of raketten voor ruimtevaart.
We moeten naar mijn mening met zijn allen begrijpen dat helaas de overwegende internationale vrede en stabiliteit na de val van de Berlijnse muur en het optimisme dat hiermee gepaard ging niet meer vanzelfsprekend is. Hernieuwd realistisch en verbindend leiderschap en vooruitgangsdenken is noodzakelijk. De Defensiesector is hierin veel meer dan alleen een geweldsmonopolie die ons grondgebied dient te kunnen beschermen. Defensie is ook diplomatie, rampenbestrijding en internationale rechtsorde. Onderzoek op allerlei gebieden binnen Defensie is essentieel voor een hoopvolle toekomst waar we onze vrijheden kunnen bestendigen en zelfs uitbreiden.