De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) bracht eind oktober een rapport uit. Om de forse bezuinigingen op de wetenschap op te vangen, zouden wetenschappers meer defensieonderzoek kunnen doen, adviseerde de raad.

Op Instagram deed EM een kleine poll onder zijn volgers. De meeste volgers snappen geen snars van het idee om samen te gaan werken met defensie, slechts een kwart ziet het wel zitten. De instagrammers geven nog enkele suggesties voor defensieonderzoek dat ze wel zien zitten: naar duurzame innovatie en mentale gezondheid. Op de vraag of academici een positieve bijdrage kunnen leveren aan het Nederlandse leger, noemt 38 procent ‘veiligheid voor ons allemaal’. Ruim 40 procent reageert geheel afwijzend.

Westerse waarden

Ook op de website vroeg EM naar de mening van studenten en medewerkers. Een student die schrijft ook korporaal te zijn noemt het ‘geweldig’ als academici met hun kennis gaan bijdragen aan het leger. “Vrede is niet gegarandeerd met de huidige spanningen in de wereldpolitiek. Academici kunnen interessante onderzoeken doen voor defensie die een positieve impact hebben.”

Een andere student valt bij: “Ik blijft het bijzonder vinden dat academici zo’n intense afkeur van defensie hebben. Kom uit de ivoren torens, werk samen met defensie, en maak impact die ervoor zorgt dat de Westerse waarden die zo belangrijk zijn om uw werk te kunnen doen overeind blijven.”

Lekker hypocriet

Maar lang niet iedereen is even enthousiast. “De EUR gaat partnerinstellingen beoordelen en kijken of ze met een leger samenwerken. En dan zouden ze zelf gaan samenwerken, lekker hypocriet!” schrijft een medewerker. Een andere medewerker, Irena, gaat nog een stapje verder. “Vrede kan alleen gerealiseerd worden door de wapenindustrie wereldwijd te verbieden. Samenwerken is geen optie!” Een student is het met Irena eens: “Laten we in plaats van meer bloedgeld aan te nemen ons inzetten voor meer investering in onderwijs en minder privatisering.”

Een andere medewerker noemt samenwerken met defensie ‘het morele bankroet van de wetenschap’. “No fucking way!” voegt een ander daar aan toe.

Promovendus Marlon Kruizinga noemt het een ‘verschrikkelijk idee’. “De suggestie (van de AWTI-adviesraad, red.) is al niet ter goeder trouw. In de adviescommissie zitten mensen als de CEO van wapenfabrikant Thales, mensen die profiteren van oorlog. Daarbij draagt onderzoek voor defensie niet zozeer bij aan de veiligheid van Nederland, maar aan dood en verderf wereldwijd.

Universitair hoofddocent Jeff Handmaker stipt aan dat eerdere partnerschappen tussen academische instellingen de ‘nauwelijks gereguleerde wapenindustrie’ leidt tot serieuze schendingen van mensenrechten, ‘inclusief oorlogsmisdaden’. Hij noemt het onderzoek van Maya Wind over de relatie tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische legers als voorbeeld. “Dat laat zien hoe de wapenindustrie nieuwe wapens en technologieën die ontwikkeld zijn met behulp van universiteiten, uittest op Palestijnen.”

Medewerkster Alessia schrijft dat ze als transvrouw nooit wil samenwerken met defensie of de wapen-industrie, omdat dat als verraad voelt aan haarzelf. “Het militair-industrieel complex bewapent machthebbers in landen waar LGBTQ+-rechten niet alleen genegeerd maar actief onderdrukt worden. Bijdragen aan een systeem dat mijn gemeenschap voortdurend schaadt, voelt als een ontkenning van mijn identiteit en waarden.”

Reacties op Praat mee! kunnen zowel anoniem, met volledige naam of alleen met voornaam worden gegeven. In dit artikel geven we de namen weer zoals ze bij de reactie geplaatst zijn.

Praat mee square_samenwerken defensie_vraag

Lees meer

Praat mee … ‘Academici moeten samenwerken met defensie en wapenindustrie’

Op het hoger onderwijs wordt fors bezuinigd, terwijl Defensie er juist miljarden bij…

Al 3 reacties — discussieer mee!