Ook andere EUR-studenten delen die zorg. Timo Zandvliet, universiteitsraadslid van OUR Erasmus, is bang dat de bezuinigingen kunnen leiden tot het afnemen van het aantal docenten en stafleden, wat de kwaliteit van het onderwijs kan aantasten. Programma’s kunnen wegvallen, zoals op sommige universiteiten al is aangekondigd.
Verenigingen de dupe
Daarnaast zal de langstudeerboete gevolgen hebben voor verenigingen, volgens Zandvliet. Hij vreest dat studenten met de dreiging van de boete minder geneigd zullen zijn een bestuursjaar bij een vereniging te doen. Het zal voor verenigingen zo veel moeilijker worden om een goed functionerend bestuur te vormen. “Hierdoor worden studieverenigingen in hun voortbestaan bedreigd”, zegt Zandvliet. Hij merkte vorig jaar tijdens zijn bestuursjaar bij studievereniging STAR al dat studenten minder staan te springen om hun studie op pauze te zetten voor een bestuursjaar. Hij denkt dat dat alleen maar erger zal worden.
Olivier Roos deelt zijn zorgen. Hij is voorzitter van de carrièrecommissie van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR) en heeft in de praktijk gezien hoe moeilijk het is om met minder mensen een vereniging te runnen. “De langstudeerboete zou voor studenten de druppel kunnen zijn om geen fulltime bestuursjaar te doen.” Zo’n drie jaar terug had de JFR geen secretaris in dienst, waardoor de andere zes bestuursleden de bestuurstaken moesten overnemen. “Als je nog meer bestuursleden mist, zal het bestuur minder contact hebben met de leden zelf, de faculteit en de sponsoren.” Uiteindelijk, zegt Roos, hebben bestuursleden zo minder tijd om activiteiten te organiseren en dat leidt tot een minder actief studentenleven.
Persoonlijke ontwikkeling
Als verenigingen in de problemen komen, gaat dat ten koste van de persoonlijke ontwikkeling van studenten. “Studieverenigingen bieden carrièremogelijkheden en sociale connecties en dit is een belangrijk aspect van het studentenleven”, zegt Zandvliet. De borrels en uitstapjes die studieverenigingen organiseren zijn essentieel voor het sociale netwerk dat studenten over de jaren heen opbouwen.
Volgens Roos is het heel belangrijk om dit sociale netwerk uit te breiden door nieuwe dingen te proberen. Doordat je als student een extra studie begint, een stage loopt, een jaar reist of deelneemt aan andere extra curriculaire activiteiten, kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt. “En de langstudeerboete ontmoedigt dit”, zegt Roos. “Dat is super zonde. Zelf overweeg ik ook een bestuursjaar te doen, je kan namelijk veel leren van een bestuursjaar. Je doet organisatorische vaardigheden op, hebt contact met formele partijen, bouwt aan je sociale netwerken en draagt verantwoordelijkheid.”
Protesteren
Jasper Schut, voorzitter van studentenvakbond STUUR, ziet protesteren als de enige manier om de bezuinigingen te bestrijden. Daarom was STUUR 14 november een van de organisatoren van het protest in Utrecht en de groep is 25 november ook bij het nieuwe protest in Den Haag. “Studenten moeten zelf actievoeren en zeggen: ‘We pikken dit niet langer.’”
Hij benadrukt dat studenten en medewerkers van een universiteit meer macht hebben dan ze denken. “Professoren, tutoren, schoonmakers en studenten kunnen zo een universiteit stil leggen. Alleen als we ons verenigen kunnen we wat aan de bezuinigingen doen.”
Roos denkt dat de uiteindelijke oplossing binnen de politiek te vinden is. “In dit kabinet moet weer meer aandacht komen voor onderwijs.”
Niet alleen het voortbestaan van studieverenigingen en de persoonlijke ontwikkeling van studenten staat volgens hem op het spel, maar ook de toekomst van het Nederlandse onderwijs. “Als het kabinet ziet hoeveel studenten en onderwijsinstanties tegen de maatregelen zijn, kan er wat veranderen.”
Op maandag 25 november is er in Den Haag een nieuwe demonstratie tegen de bezuinigingen van het kabinet.