Het ruikt nog nieuw, en nog niet alles is helemaal afgerond. Studenten zijn al wel welkom om in het nieuwste deel van het Onderwijscentrum te werken. Het is een paar deuren verder van het ‘oudere’ deel midden in het ziekenhuis, lopend via het witte balkon ben je er zo. De hoek met horeca is nog niet open en in sommige ruimtes moet nog wat aan de audiovisuele techniek gedaan worden. “Maar het is nu al prachtig”, vertelt Leen Blok, senior beleidsadviseur onderwijs bij het Erasmus MC. In de veertien onderwijsruimtes met bij elkaar opgeteld zeshonderd tafels en stoelen moeten studenten en medewerkers op termijn volledig hybride kunnen werken. In de grootste nieuwe ruimte passen honderd, in de kleinste 24 studenten.
Buiten de zalen zijn er nog zestig werkplekken, verdeeld over de gangen. Hier kun je alleen of met een groep studeren. Juist dat laatste zal door de start van Erasmusarts 2030, het nieuwe curriculum, vaker voorkomen. Hierin wordt meer projectmatig gewerkt, dus is meer samenwerking vereist. “We hebben een systeem waarin studenten kunnen zien of een onderwijsruimte op dat moment of later die dag in gebruik is of vrij voor groepswerk”, zegt Blok.
Al snel na de opening van het Onderwijscentrum in 2011 kwam de wens om het onderwijs in gebouw GK, naast de ingang van metrostation Dijkzigt, dichterbij te halen. “Ongeveer vier jaar geleden zijn we gaan praten over deze ruimte”, vertelt Blok. “Aan de plannen voor fase twee en drie werken we nu nog. In GK is nu nog vooral consultonderwijs voor Geneeskunde, dus het oefenen met lichamelijk onderzoek en over hoe je het gesprek aangaat met een patiënt. Die onderwijsruimtes komen in fase drie mogelijk tussen het ‘oudere’ en dit nieuwere deel van het Onderwijscentrum in. Hopelijk ronden we dat af in de zomer van 2028.” Fase twee gaat deels over de zogenoemde simulatiestraat, waar paramedisch personeel uit heel Nederland kan komen voor extra of bijscholing.










(Bouw)planning voor de komende jaren
Even verderop van het nieuwe deel is net de renovatie begonnen. Die was nodig na de brand van vorig jaar, gesticht door Fouad L. op 28 september. Bij de aanslag door de geneeskundestudent kwam een docent in het GK-gebouw om het leven en in deze hoek in het Onderwijscentrum stichtte hij de brand. De afgelopen maanden schermde een groot doek met een kunstwerk de schade af. De herstelwerkzaamheden duren nog tot de zomer van 2025. Hierdoor zullen regelmatig onderwijsruimtes niet toegankelijk zijn.
Het is toeval dat het nieuwe deel net klaar is nu de renovatie begint, vertelt Blok. “De werkzaamheden zijn flink uitgelopen, maar het pakt goed uit. Nu hebben we tijdelijk meer studieplekken dan we nodig hebben, en in verband met de renovatie is dat ook nog eens heel nuttig.”
Op de plek van het oude Dijkzigt aan de ‘s-Gravendijkwal wordt de komende jaren gewerkt aan een nieuwe onderzoekstoren. De grond ligt nu nog braak. In de toren met de projectnaam SPOT (‘Sophia, Psychiatrie, Onderzoek & Onderwijs in de Toekomst’) zullen waarschijnlijk ook onderwijsruimtes komen, voor onder meer anatomielessen en voor de opleiding Nanobiologie.