In het voorstel schreef de Universiteitsraad dat vooral vrouwen zich ongemakkelijk voelen om een wc te delen met mensen met een andere genderidentiteit. “Dit ongemak is precies wat non-binaire mensen ook ervaren wanneer ze moeten kiezen tussen gescheiden toiletten”, reageert het bestuur. “Meerdere groepen mensen delen deze zorgen.”
Het toevoegen van een derde, non-binaire toiletruimte is niet haalbaar en niet per se de bedoeling, legt het bestuur uit. Daarom heeft het bestuur vanuit het oogpunt van inclusie bestaande, gescheiden toiletgroepen ongevormd tot all-gendertoiletten: “Er worden geen toiletten van iemand afgenomen, ze kunnen gewoon door iedereen worden gebruikt.”
Aantal wordt niet gehalveerd
De Universiteitsraad noemde het aantal genderneutrale toiletten ‘niet in evenwicht’ met het aantal non-binaire studenten en medewerkers. Daarom pleitte ze voor een halvering van het aantal all-gendertoiletten. “Ten eerste is het niet de bedoeling dat de verdeling evenwichtig is wat betreft het percentage van non-binaire mensen”, reageert het bestuur hierop. “Een all-gendertoilet is niet bedoeld voor alleen non-binaire mensen, het is bedoeld als een toegankelijk toilet voor iedereen.” Het aantal all-gendertoiletten blijft dus voorlopig hetzelfde.
Urinoirs en spiegels
De raad zei klachten te hebben ontvangen van vrouwen die voorkeur geven aan toiletten zonder urinoirs. De urinoirs worden niet verwijderd, omdat ze belangrijk zijn voor de duurzaamheidsdoelstellingen, schrijft het bestuur. Ze verbruiken namelijk minder water. Wel is het bestuur zich ervan bewust dat niet iedereen zich daar prettig bij voelt. In bestaande gebouwen zijn de urinoirs vaak in de open ruimte en dicht bij de ingang. Het is niet haalbaar om ze achter een deur te verbergen vanwege de indeling van de toiletruimtes. “Daarom hebben we op alle all-gendertoiletten borden geplaatst die aangeven of er urinoirs aanwezig zijn, zodat degenen die ze willen vermijden, dat kunnen doen”, licht het bestuur toe. “Bij toekomstige renovaties kunnen we urinoirs achter deuren plaatsen.”
Ook voor vrouwen die hun hoofdoek in het toilet willen aanpassen biedt het bestuur een oplossing: er worden spiegels in het toilethokje opgehangen.
Betere verspreiding
De Universiteitsraad pleitte daarnaast voor een betere verspreiding van de genderneutrale wc’s. De meesten bevinden zich op de begane grond en dat is niet handig, vindt de raad. “De toiletten op de begane grond worden het meest bezocht, waardoor de sociale controle het grootst is”, redeneert het bestuur.
Voor een grondig onderzoek heeft het bestuur meer tijd nodig. “Aanpassingen met betrekking tot schermen bij urinoirs, spiegels, bewegwijzering, inclusief de financiële consequenties nemen we mee in het verdere onderzoek”, schrijft het bestuur. “We nemen deze zorgen serieus, omdat de noodzaak van inclusie voor iedereen geldt. Ons doel is om inclusief te zijn voor alle studenten, medewerkers en bezoekers.”
Een all-gender toilet is juist niet toegankelijk voor iedereen en dat snapt het CVB niet volgend mij die zover ik weet gewoon gescheiden toiletten heeft in het Erasmus gebouw. (Maar als ik het fout hebt wordt ik graag gecorrigeerd). Bijvoorbeeld voor personen bij wie het botst met hun geloof en cultuur. Deze mensen worden nu uitgesloten en het ging toch om inclusiviteit?
Beste Hans,
Geen van de opties (mannen toiletten, vrouwen toiletten en all-gender toiletten) zijn blijkbaar inclusief in de zin dat iedereen erin mag of zich er veilig voelt.
Echter, het hebben van genoeg all-gender/gender neutrale toiletten is wel de meest inclusieve optie. Op deze toiletten kunnen namelijk non-binaire mensen, zowel als een groot aandeel van mannen en vrouwen terecht.
Vervolgens zijn er ook mannen- en vrouwen toiletten, waar mensen terecht kunnen als ze niet comfortabel zijn in een gender neutraal toilet, voor wat voor reden dan ook. Deze toiletten maken nota bene het overgroten merendeel van de toiletten op de campus uit.
Met dit in het achterhoofd zie ik echt geen reden om te klagen over gender neutrale toiletten, behalve wellicht over de spreiding, waaraan het CvB zegt te willen werken. Zelf lijkt mij dit dus een prima, gematigd antwoord van het CvB.
In welk opzicht botst het met een geloof of cultuur?
De deuren van de wc hokjes kunnen nogsteeds op slot. En de oplossing van spiegels op de deur is toch prima. Hebben die mensen soms thuis ook 2 aparte WC’s?
Het gaat voornamelijk om de toiletblokken, de ruimtes waar de toiletten in staan. Hier komt men dus de andere gender tegen, wat velen inclusief maar NIET exclusief aan geloof of cultuur, vervelend of ongemakkelijk vinden. Dat argument dat het bij jouw thuis ‘gender neutraal” zou zijn is lachwekkend. 1 het gaat hier om de toiletblokken, de ruimtes waar de individuelen toiletten en urinoirs staan, hier kom je dus meerdere mensen tegen. 2 Thuis kom je geen random buitenstaanders tegen die plots in je toilet staan dus het is totaal niet te vergelijken. Dit gaat over een openbare toilet ruimte waar talloze studenten en medewerkers komen.
Ik, als man, vind dat de mannentoiletten gigantisch goor zijn. Ik kom dagelijks poep op de wc-bril tegen, plas op de grond, muur en wc-bril, en het stinkt behoorlijk naar urine. Ik spendeer vaak lang de tijd om een fatsoenlijk wc-hokje te vinden dat er niet uitziet als een varkensstal. Blijkbaar is dat niet zo in de dames toiletten.
Ik kan me voorstellen dat vrouwen nu ook geconfronteerd worden met deze lage standaard van viezigheid in gender-neutrale toiletten, en deze daar alleen al om vermijden. Dan zijn er nog de kritiekpunten die zij zelf benoemen in dit artikel, natuurlijk.
Waarom is het eigenlijk een kwestie van het vervangen van mannen-en-vrouwen toiletten naar genderneutrale toiletten? Kunnen ze er niet gewoon alle drie zijn? Maak een app waarop alle soorten toilet-locaties te zien zijn, zodat de persoon makkelijk zelf kan kiezen welk toilet zij gebruiken. Een non-binair persoon (of vrouw, of man, of wie dan ook) hoeft dan alleen zo’n app te openen, de locatie van het gewenste toilet te vinden, en ernaar toe te lopen. Voor mensen met een fysieke beperking (zoals iemand die in een rolstoel zit) kan dit ook handig zijn.
@Anoniem
Mijn punt is juist dat omdat het om de toiletblokken gaat er niks aan het handje is. Je kan mijn argument ‘lachwekkend’ vinden, maar je maakt nergens concreet duidelijk wat deze ‘ongemakkelijkheden’ inhouden.
1) Wat is er ongemakkelijk aan het zien van het andere geslacht met kleren aan die hun handen aan het wassen zijn? Daarnaast moet je echt wel moeite doen om ‘iets’ te zien bij een urinoir. En zelfs als zou het wel het geval zijn, dan zal dat ook wel ongemakkelijk zijn voor hetzelfde gender.
2) Dus als je thuis wel random buitenstaanders over de vloer zou hebben, dan zou het geen probleem zijn als die maar hetzelfde gender hebben?
@Ant
Dat het toilet vies is, zou ik zelf als een andere onderwerp stellen. Het verminderen van de gender neutrale WC’s is daarbij geen oplossing van dat probleem, alleen een verschuiving.
Het vaker laten schoonmaken, desinfectie middelen ter plekken plaatsen, of manieren aanleren daarentegen bijvoorbeeld wel.
Het aantal gender neutrale WC’s (28) is nog altijd vele malen minder dan het totaal (158), ookal is het niet gehalveerd trouwens. Het hebben van alle drie is minder efficiënt qua ruimte.
Reageren niet meer mogelijk.