Voornamelijk vrouwelijke studenten hebben moeite met de genderneutrale toiletten. “Moslima’s met hoofddoek, bijvoorbeeld, voelen zich niet veilig in de toiletten omdat ze er misschien mannen tegenkomen”, vertelt Ayinla.
In de zomer van 2023 hebben elf gebouwen op campus Woudestein all-gendertoiletten gekregen. De transformatie was eenvoudig: de bordjes bij de deuren werden vervangen door ‘all gender’-stickers, met daarop afbeeldingen van urinoirs en/of wc’s. Raadsleden Nawin Ramcharan en Joseph Ayinla (beiden van de partij Liberi Erasmi), dienden naar aanleiding van de klachten een tweeledig voorstel in.
Van 28 naar 14 toiletten
Van 159 toiletten op de campus Woudestein zijn er 28 bestemd voor all-gender. De raad wil het aantal terugdringen naar 14, een halvering. “Op deze manier kunnen we de helft weer gebruiken als toiletten voor vrouwen”, zegt Ramcharan.
In het voorstel baseert de raad zich onder andere op een pilotstudie van de Universiteit Utrecht. Uit die studie blijkt dat veel vrouwen een all-gendertoilet niet fijn vinden en vaak de voorkeur geven aan toiletten zonder urinoirs. “Deze bevindingen komen overeen met de klachten die we hebben ontvangen van medestudenten”, zegt Ramcharan.
Niet zonder slag of stoot
De meerderheid van de leden heeft besloten om het voorstel aan te nemen, maar het ging niet zonder slag of stoot binnen de raad, vertelt raadslid Cagla Altin (Erasmus Alliance). Zij stemde tegen het voorstel. “Het heeft maanden geduurd voordat het voorstel op tafel lag”, zegt ze. “Ik vind dat we het aantal all-gendertoiletten niet moeten verminderen. Dat besluit zou de non-binaire en trans studenten en medewerkers kunnen kwetsen. Ik vind dat je goed moet nadenken wat het voorstel met deze gemeenschap doet.”
Verspreiding
Naast een vermindering pleit de raad ook voor een betere verspreiding van de wc’s. “Op de derde verdieping van het Mandevillegebouw heb je bijvoorbeeld zeven genderneutrale toiletten, terwijl je er geen één hebt op andere verdiepingen”, vertelt Ayinla. Voor dit gebouw geeft de raad advies om drie all-gendertoiletten te plaatsen, verspreid op verdieping drie, vier en vijf. Altin: “Ik ben echt een voorstander van betere verspreiding van de toiletten. Maar het verminderen ervan lost het probleem niet op. Dan ontken je de behoefte ernaar. Daar moet je heel voorzichtig mee handelen.”
Hoe zouden die dames dat doen als ze bij iemand op visite gaan met een genderneutraal toilet?
Meestal geen urinoir en meestal alleen jezelf in de WC kamer?
Opvallend dat er niks wordt geschreven over het feit dat er ook mannen zijn die het niet prettig vinden om vrouwen tegen te komen op het toilet…
Het voorstel om het aantal genderneutrale toiletten te halveren, die blijkbaar op dit moment maar grofweg 15 procent van alle toiletten op de campus opmaken, vind ik echt een onzinnig en enigszins kwetsend voorstel.
Dat de spreiding soms niet goed is is een ander verhaal, maar een halvering van zo’n marginaal aantal toiletten voelt echt als een poging om deze inclusieve faciliteit langzaam uit te faseren. Ik vind dit vooral kwalijk als signaal richting studenten en staff die genderqueer zijn, waar ik ook mezelf onder schaar.
“op dit moment maar grofweg 15 procent van alle toiletten op de campus opmaken”
Marlon, de bevolking bestaat uit minder dan 1% non-binaire personen. 15% voor >1% is dus best veel.
Een betere spreiding maar minder toiletten is dus wel een goed initiatief
Ik vind dit persoonlijk erg vervelend om te horen. Ik ben non-binair en ik vind het heel erg fijn dat er op de Erasmus Universiteit genderneutrale toiletten zijn, aangezien die er op veel plekken nog niet zijn. Het zou de bedoeling moeten zijn dat deze toiletten voor iedereen toegankelijk zijn. Maar als je je niet prettig voelt in een toilet waar iedereen kan komen, dan stel ik voor dat je gewoon naar een ander toilet gaat waar je je wel fijn voelt. Zeker als je bekijkt dat op dit moment 18% van de toiletten genderneutraal is. Als dat gehalveerd wordt, zijn er nog maar 14 toiletten over op de hele campus. Dan ben ik vervolgens de persoon die naar een genderneutraal toilet op zoek gaat, terwijl er dan maar weinig te vinden zijn. En uit eigen ervaring zal ik vertellen dat het heel naar is om naar een toilet te moeten gaan die niet genderneutraal is, alleen vanwege het feit dat er geen andere in de buurt is. Dus is vind de verhouding nogal scheef. Een aantal mensen voelen zich niet fijn in de genderneutrale toiletten, dat is vervelend om te horen. Maar dat vervolgens het aantal genderneutrale toiletten wordt verminderd, vind ik gewoon raar.Dus veroorzaak niet een probleem voor anderen en ga zelf op zoek naar een niet-neutraal toilet, want daar zijn er veel meer van.
Hallo anoniem persoon, het voorstel zegt ook werk van te maken dat de WC’s beter verspreid zijn.
Hallo anoniem persoon,, het voorstel zegt ook werk van te maken dat de WC’s beter verspreid zijn.
En zo zien we dat uiteindelijk religieuze diversiteit en seksuele diversiteit met elkaar in botsing komen.
Dus omdat ‘moslima’s met een hoofddoek’ problemen hebben met genderneutrale toiletten, moeten de rechten en verworvenheden van de lgbti-gemeenschap weer worden ingeperkt? Dat lijkt mij discriminatie op basis van geloof. Kwalijk als daar sprake van is op de EUR.
Ha lezer,
Dat is gedurende de discussie binnen de raad niet de aanleiding geweest van het voorstel.
Een belangrijke aantekening bij de verspreiding is verder nog waar deze toiletten zich bevinden. Bijna alle toiletten op campus hebben urinoirs die los in de toiletruimte staan, hier zou de gemiddelde vrouw sowieso nooit naar binnen gaan (en zou de gemiddelde man het ook niet fijn vinden als er een vrouw binnenkomt). Daarentegen heeft Polak Building alle toiletten in hokjes, ook de urinoirs. Dit lijkt me dan ook het perfecte gebouw om alle toiletten genderneutraal te maken, maar dat is nu niet zo. Verder is het natuurlijk ook onhandig dat het allernieuwste gebouw, Langeveld, itt Polak geen urinoirs in hokjes heeft, en het dus opnieuw weer lastiger maakt om toiletten daadwerkelijk genderneutraal te maken. Daar lijkt niet goed over nagedacht. Lang verhaal kort, meer genderneutrale toiletten in Polak en minder in andere gebouwen zou een mooi begin zijn om een veilige omgeving voor iedereen te creëeren.
“Voornamelijk vrouwelijke studenten hebben moeite met de gender neutrale toiletten.” Hoe is deze data verzameld? Ik ben namelijk ook een student aan de EUR en ik heb naar mijn idee nog nooit mijn mening over dit onderwerp kunnen geven. Persoonlijk heb ik voornamelijk les in het Mandeville en van der Goot gebouw. Ik vind de hoeveelheid gender neutrale wc’s in deze gebouwen niet fijn. Op de derde verdieping van het Mandeville gebouw heb je naar mijn gevoel alleen maar gender neutrale wc’s, dit moeten er naar mijn idee veel minder zijn. Ik begrijp en respecteer het inclusiviteits beleid van de Universiteit, maar dit moet niet ten koste gaan van de mensen die geen deel uit maken van de “lgbti-gemeenschappen”.
Reageren niet meer mogelijk.