Voornamelijk vrouwelijke studenten hebben moeite met de genderneutrale toiletten. “Moslima’s met hoofddoek, bijvoorbeeld, voelen zich niet veilig in de toiletten omdat ze er misschien mannen tegenkomen”, vertelt Ayinla.

In de zomer van 2023 hebben elf gebouwen op campus Woudestein all-gendertoiletten gekregen. De transformatie was eenvoudig: de bordjes bij de deuren werden vervangen door ‘all gender’-stickers, met daarop afbeeldingen van urinoirs en/of wc’s. Raadsleden Nawin Ramcharan en Joseph Ayinla (beiden van de partij Liberi Erasmi), dienden naar aanleiding van de klachten een tweeledig voorstel in.

Van 28 naar 14 toiletten

Van 159 toiletten op de campus Woudestein zijn er 28 bestemd voor all-gender. De raad wil het aantal terugdringen naar 14, een halvering. “Op deze manier kunnen we de helft weer gebruiken als toiletten voor vrouwen”, zegt Ramcharan.

In het voorstel baseert de raad zich onder andere op een pilotstudie van de Universiteit Utrecht. Uit die studie blijkt dat veel vrouwen een all-gendertoilet niet fijn vinden en vaak de voorkeur geven aan toiletten zonder urinoirs. “Deze bevindingen komen overeen met de klachten die we hebben ontvangen van medestudenten”, zegt Ramcharan.

Gender neutrale toiletten door Jowan de Haan

Lees meer

Campus Woudestein krijgt all-gendertoiletten

Elf gebouwen op de campus krijgen all-gendertoiletten. Grote verbouwingen zijn niet…

Niet zonder slag of stoot

De meerderheid van de leden heeft besloten om het voorstel aan te nemen, maar het ging niet zonder slag of stoot binnen de raad, vertelt raadslid Cagla Altin (Erasmus Alliance). Zij stemde tegen het voorstel. “Het heeft maanden geduurd voordat het voorstel op tafel lag”, zegt ze. “Ik vind dat we het aantal all-gendertoiletten niet moeten verminderen. Dat besluit zou de non-binaire en trans studenten en medewerkers kunnen kwetsen. Ik vind dat je goed moet nadenken wat het voorstel met deze gemeenschap doet.”

Verspreiding

Naast een vermindering pleit de raad ook voor een betere verspreiding van de wc’s. “Op de derde verdieping van het Mandevillegebouw heb je bijvoorbeeld zeven genderneutrale toiletten, terwijl je er geen één hebt op andere verdiepingen”, vertelt Ayinla. Voor dit gebouw geeft de raad advies om drie all-gendertoiletten te plaatsen, verspreid op verdieping drie, vier en vijf. Altin: “Ik ben echt een voorstander van betere verspreiding van de toiletten. Maar het verminderen ervan lost het probleem niet op. Dan ontken je de behoefte ernaar. Daar moet je heel voorzichtig mee handelen.”

Lees 13 reacties