De komst van de genderneutrale toiletten zorgt ervoor dat ook de Erasmus Universiteit vandaag de dag voldoet aan de norm van verlichte en verplichte progressiviteit. Aan het interieur van de wc’s is overigens niets veranderd. De toiletruimtes die vroeger alleen bestemd waren voor de mannelijke studenten hebben nog steeds pisbakken aan de muur en aangezien het mij nog niet gelukt is om staand te plassen en ik ook niet heel veel behoefte heb om geconfronteerd te worden met mannen met hun piemel in hun hand, ga ik nog steeds naar de kant die vroeger alleen bestemd was voor de vrouwelijke helft van de studenten.
Toilet als frontlinie
Begrijp me niet verkeerd ik ben volledig voor gendergelijkheid, maar ik vraag me af waarom de discussie rondom gendergelijkheid zich altijd afspeelt op het toilet. Het toilet is de frontlinie van genderneutraliteit geworden. Waarbij de belangen van vrouwen volledig genegeerd worden. De toiletten zijn sinds het aanpassen van de bordjes smeriger geworden en veel vrouwen gaan op zoek naar een toilet, alleen maar bedoeld voor vrouwen, waar ze niet in de pies van hun voorganger hoeven te zitten, of omdat ze zich niet prettig of onveilig voelen bij de aanwezigheid van mannen op het toilet.
Kul-argument
Als je iets zegt over de noodzaak van genderneutrale toiletten krijg je steevast terug: “Je deelt de wc thuis toch ook!” Dat is een kul-argument. Ten eerste kan ik mijn mannelijke huisgenoten erop wijzen dat ze de bril omhoog moeten doen, op de universiteit is dat ondoenlijk, en zou ik mijzelf onsterfelijk, tot Karen-niveau, belachelijk maken.
Bovendien gaat het niet alleen om de wc zelf, maar vooral om de ruimte daarbuiten. De spiegel waarvoor je je rok nog even rechttrekt of checkt of er niets tussen je tanden zit.
Wat ik me afvraag: “Is er aan het vrouwelijke gedeelte van de studenten gevraagd of zij zitten te wachten op een openbaar gedeeld toilet?” Ik heb de enquête of de box waarin ik mijn mening kon droppen in ieder geval gemist. En het zou ook niet de eerste keer zijn dat er beleid wordt gemaakt waarbij volledig aan de belangen van vrouwen voorbij wordt gegaan.
Vrouwen voelen zich onveilig
Diversiteit betekent ruimte voor iedereen, dus ook voor vrouwen. Het verbaast me dan ook niets dat een aantal vrouwelijke studenten van de Erasmus aan heeft gegeven bezwaar te hebben tegen genderneutrale toiletten, met als gevolg dat de universiteitsraad het voorstel heeft gedaan het aantal genderneutrale toiletten te halveren.
Het voorstel werd niet direct omarmd. Zo stemde raadslid Cagla Altin (Erasmus Alliance) tegen het voorgestelde advies: “Het heeft maanden geduurd voordat het voorstel op tafel lag. Ik vind dat we het aantal all-gendertoiletten niet moeten verminderen. Dat besluit zou de non-binaire en trans-studenten en -medewerkers kunnen kwetsen.”
Dat vrouwen zich onveilig voelen is blijkbaar van ondergeschikt belang voor Altin. En dat het maanden heeft geduurd, is natuurlijk totaal onbelangrijk. Goede beleidsmakers luisteren naar de mensen voor wie het beleid bedoeld is, goede beleidsmakers evalueren hun beleid en sturen bij als dat nodig is, dat is geen schande, dat is juist goed leiderschap.
Oplossing is niet een nieuw toiletconcept
Altin doet de aanname dat de non-binaire en trans-studenten en -medewerkers zich gekwetst zullen voelen, maar zijn zij bij uitstek niet de groep die weet hoe het is om zich onveilig of zelfs bedreigd te voelen? Zou deze groep niet juist uiterst bereid zijn om een gedeelte van de genderneutrale toiletten op te offeren voor hen die behoefte hebben aan een veilige ruimte? Altin zou er dan ook goed aan doen, met de mensen om wie het gaat, om de tafel te gaan en te luisteren naar wat zij willen.
De oplossing van genderongelijkheid ligt niet in het bedenken van een nieuw toiletconcept, maar in een mentaliteitsverandering. In mensen accepteren zoals ze zijn, ongeacht hun gender, ongeacht hoe ze er uit zien, ongeacht wie ze liefhebben. Pas dan stijgen we een stapje op de gelijkheidsladder.
Prachtig en helder opiniestuk! Er is veel vraag op de universiteit naar gezond verstand.
Ja, gezond verstand. Eindelijk.
Mag ik hier als, waarschijnlijk ‘ouderwetse’, man aan toevoegen dat ik me ook niet senang voel in een gender neutrale toiletruimte. Ik heb daar steeds het onaangename gevoel de beslotenheid/privacy van eventueel aanwezige dames met voeten te treden. Ik voel me dan een ongewenste indringer in een ruimte waar ik niet hoor. En nee, dan gaat het niet om het toilethokje zelf, waarvan de deur dicht en op slot kan, maar om de ruimte bij de spiegels en de wasbakken. Daar waar, zoals Hilde in haar stuk aangeeft, de dames even rustig en ongestoord hun rok recht willen trekken en hun make-up willen kunnen bijwerken. ‘Ouderwets’ misschien, maar ik zou graag weer overal gerust het toilet kunnen bezoeken. Het kan nooit te laat zijn om slecht beleid terug te draaien.
Voor de mensen in de comments die zich niet fijn voelen in een genderneutraal toilet: het staat je vrij die niet te gebruiken. Jullie hebben ook andere opties. Veel trans en non-binaire mensen hebben die optie niet. Leuk dat de schrijver zegt dat oplossing van genderongelijkheid (geinige woordkeuze ook, omdat het hele idee juist is dat dit toilet niet gegenderd is) niet ligt in een nieuw toiletconcept, maar in “mensen accepteren zoals ze zijn, ongeacht hun gender, ongeacht hoe ze er uit zien, ongeacht wie ze liefhebben”. Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat heb je aan die acceptatie als je moet plassen en er geen toilet voor je is?
beste Jody, als iedereen gewoon zou accepteren dat mensen die zich man voelen naar een heren toilet gaan en mensen die zich vrouw voelen naar een vrouwen toilet gaan en dat het mensen vrijstaat die zich bij geen van deze genders thuis voelen tussen de toiletten laveren, dan is er niets aan de hand. Dat bedoel ik met : het zit in de mentaliteit en niet in een toiletconcept.
Dit geeft geen antwoord op het probleem dus. In sommige verdiepingen zijn er ENKEL all gender toiletten. Hallo? hoe is dat inclusief voor de andere mensen onder ons? Het percentage die zich geen man of vrouw voelt is zo klein, waarom zou een veel grotere deel hier last van moeten ondervinden?
Hoi Hilde, ik vind je stukje goed en overtuigend maar ik snap niet dat je vervolgens in de reactie op Jody betoogt dat iedereen naar de wc zou moeten gaan bedoeld voor het geslacht dat hij of zij zich ‘voelt’. Geslacht is geen gevoel, maar een biologisch feit. Veel vrouwen voelen zich onveilig en in hun privacy aangetast door de aanwezigheid van mannen in hun seksespecifieke ruimtes en of zo’n man claimt zich vrouw te voelen, doet daar niks aan af. Wc’s moeten dus gewoon gescheiden worden op geslacht. Non-binariteit van geslacht bestaat nl niet.
En mensen, kom nu niet aan met de onzin dat non-binariteit over ‘gender’gaat ipv geslacht want als dat de maatstaf is, is iederéén non-binair.
Ik ben zelf studente aan de Erasmus Universiteit en het is belachelijk hoe vies de genderneutrale wc’s zijn. Daarbij heb ik in het T gebouw moeite om een wc ruimte enkel voor vrouwen te vinden. Het gebruiken van het toilet is een van de meest persoonlijke dingen die je kan doen. Ik voel mij iedere keer ongemakkelijk wanneer ik deze ruimte deel met mannen en ik weet dat ik niet de enige ben. Zoveel nare ervaringen onder jonge vrouwelijke studenten, weegt dat op tegen het gemak dat de kleine minderheid ervaart die baat heeft bij een genderneutrale wc? Hier moet toch een veel evenredigere oplossing voor zijn?
Er is ons mannen ook nix gevraagt waarom.gaat dit altijd over vrouwen en non blabla gedoe
Reageren niet meer mogelijk.