“Ik heb van jongs af aan geleerd dat insecten vies zijn en het is moeilijk dat te veranderen”, schrijft iemand. Het gevoel van weerzin dat wordt veroorzaakt door de gedachte aan het eten van insecten lijkt een normale reactie, aangezien de meeste mensen niet gewend zijn insecten als voedsel te zien.

Eerste reactie

“Alleen al het uiterlijk van veel insecten beneemt me alle eetlust”, aldus medewerkster Marlon. Anderen lijken minder problemen te hebben met het eten van insecten. Mensen hebben een fobie voor insecten of vinden ze ‘gewoon walgelijk’, zodat het eten van insecten als lunch op de universiteit voor hen te ver gaat. Andere redenen die respondenten geven om een boterham met insecten af te slaan, zijn het idee dat insecten niet bedoeld zijn om gegeten te worden en gezondheidsoverwegingen.

Meergangenmenu

Toch zijn er ook mensen die niet helemaal vies zijn van dit ongewone vleesalternatief. Marlon probeert hier een positieve draai aan te geven: “Ik denk dat je ze in bepaalde gerechten vrij gemakkelijk onherkenbaar kunt maken, en volgens mij kun je bijna alles wat eetbaar is lekker maken.” Het lijkt erop dat de ideeën al op gang beginnen te komen, want sommige respondenten schrijven dat ze misschien bereid zijn loempia’s met gefrituurde insecten te eten of misschien zelfs een heerlijke taco vol krekels.

Praat mee_verkeersdrukte traffic jam Kralingse zoom _square

Read more

Verkeersdrukte rond de universiteit: om 6.15 uur van huis om de file te vermijden

EM legt elke week een onderwerp voor en vraagt: praat je mee? Vorige week vroeg EM naar…

Meer onderzoek

Hoewel het lijkt alsof het eten van insecten een natuurlijke stap is naar een duurzamere consumptie, zijn er nog steeds een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Zo vraagt student Carl zich af: “Wat te denken van de methoden die worden toegepast om deze dieren zo goedkoop mogelijk te produceren? Gebeurt dat zonder chemicaliën of GMO? Zullen er ook biologische of biologisch-dynamische insecten worden gekweekt?”