Hoewel de Personal Support Hub (PSH) verschillende diensten aanbiedt van gekwalificeerde professionals – van loopbaancoaches tot psychologen en zelfs een geestelijk verzorger – lukt het vaak niet om studenten te bereiken. Het welzijnscentrum opende een jaar geleden, in het voorjaar van 2023, officieel zijn deuren op de begane grond van het Langeveldgebouw.
Over de Personal Support Hub
De hub is de centrale plek op de campus voor welzijn en ontwikkeling van studenten aan de EUR. De hub biedt gratis inloopspreekuren met professionals, organiseert workshops en beschikt over een ruimte om te ontspannen en in contact te komen met lotgenoten. De PSH bevindt zich in het Langeveld Building, naast de Living Room, en is geopend op werkdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Je kunt de PSH-evenementenkalender vinden op de pagina van de Personal Support Hub of de hub volgen op sociale media.
Hulp zoeken is nog steeds een 'taboe'
In haar functie als gezondheidscoach bij de PSH heeft Anne-Fleur Kok de geringe belangstelling onder studenten aan den lijve ondervonden. Sinds september houdt ze elke twee weken een persoonlijk inloopspreekuur, waar studenten terechtkunnen met al hun vragen over drugs- en alcoholgebruik. “Studenten kunnen bij mij terecht met vragen als ‘wat zit er in een XTC-pil?'”, legt de gezondheidscoach uit. Ze kunnen vragen om informatie of hulp zoeken in verband met drugs- en alcoholmisbruik, maar ook gamen, gokken, schermtijd of zelfs als ze zich zorgen maken over een vriend of familielid.
Anne-Fleur ziet dat studenten tot dusver aarzelen om actief hulp te zoeken. “Ze maken gebruik van de inloopspreekuren en stellen me uiteenlopende vragen, maar niemand heeft nog om een een-op-eengesprek verzocht”, zegt ze. De gezondheidscoach denkt dat dit te wijten is aan de angst dat leerkrachten of leeftijdsgenoten ‘erachter komen’, omdat er ‘nog steeds een taboe rust’ op geestelijke gezondheidsproblemen.
Toch benadrukt Anne-Fleur dat de PSH een veilige ruimte is en dat alles wat studenten met haar delen binnenskamers blijft. Op dit moment wil ze vooral haar bekendheid vergroten onder studenten, maar ook onder docenten en andere medewerkers van de universiteit. “Ik laat mijn gezicht overal zien”, zegt ze, eraan toevoegend dat ze aanwezig is bij verschillende studentenevenementen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van het bestaan van PSH en de diensten die de hub biedt.
Initiatieven op de campus
Hulp zoeken kan moeilijk zijn en veel studenten zijn niet op de hoogte van de beschikbare steun. Ook preventiepsycholoog Sara Borrelli probeert door middel van bewustmakingscampagnes het contact met studenten te versterken. Een van deze initiatieven is de Sticky Thoughts. “We lopen rond op de campus met een groot canvas en nodigen studenten uit om anoniem iets op te schrijven dat te maken heeft met een thema dat gestigmatiseerd of taboe is”, legt ze uit. Op deze manier zien studenten dat ze niet alleen zijn.
Studenten toonden belangstelling voor uiteenlopende thema’s als stressmanagement, omgang met angst of het overwinnen van problemen, die later zijn verwerkt in de Brain Food-workshops in de PSH worden georganiseerd. Deze sessies zijn beknopte versies van de trainings die worden aangeboden, waarbij de PSH eten verzorgt voor de studenten. “We gebruiken de lunch als een soort lokkertje”, zegt Sara, erbij opmerkend dat het eten gratis is en dat iedereen gewoon langs kan komen en deel kan nemen aan een groepsdiscussie. Studenten kunnen daar hun eigen ervaringen delen en brochures krijgen met verschillende technieken om beter met stress om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen.
De psycholoog legt uit hoe ‘intiem’ deze bijeenkomsten kunnen zijn, waarbij een keer slechts vier studenten aanwezig waren, ‘geen groot aantal’. Maar ‘soms is dat genoeg om impact te maken’, zegt Sara. Het versterkt het ‘gemeenschapsgevoel’ dat in de PSH wordt ervaren.
De gevaren van de studentencultuur
Een van de grootste uitdagingen voor Anne-Fleur is studenten zich te laten realiseren dat ze begeleiding nodig hebben. Alcohol maakt onlosmakelijk deel uit van de studentencultuur. Vooral bij studentenverenigingen zien veel studenten overmatig drinken niet als een probleem. “Gisteren hoorde ik een student nog zeggen dat hij wel vijftig biertjes per week drinkt”, vertelt ze. “Dat is niet normaal, maar toch vinden ze het allemaal grappig, dus waarom zouden ze naar mij toekomen als iedereen het allemaal prima lijkt te vinden?” Met haar werk bij de PSH wil Anne-Fleur studenten voorlichten over de gevaren van verslaving en hen helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Sara is het ermee eens dat de studentencultuur een obstakel kan vormen in het herkennen van verslaving. “Laten we realistisch zijn, je studentenleven is een tijd waarin je experimenteert met allerlei dingen, waarin je veel naar feestjes gaat en de verleiding groot is”, legt de psycholoog uit. “De vraag is, hoe kun je het veilig doen?” Het antwoord is voorlichting en studenten bewust maken van de mogelijke gevolgen van drugs- en alcoholgebruik.
De cyclus doorbreken
De Personal Support Hub is actief bezig deze cyclus te doorbreken door studenten verschillende hulpmiddelen aan te reiken. Hiertoe behoren de EUR Unfiltered podcast (Spotify en Apple), workshops in de Living Room en het inloopspreekuur van Anne-Fleur voor een persoonlijker gesprek.
Vervelend dat die stigma nog steeds zo heerst maar hartelijk dank voor het kenbaar maken van dit geluid. Als lid van de universiteitsraad en psychologie student zie ik het belang van het promoten van mentale gezondheid bewustwording in. Ik heb jullie beiden een mail gestuurd voor wat ideeën om meer zichtbaarheid te creëren.
Ik kijk uit naar jullie reactie, in ieder geval dank voor jullie inzet en hetzelfde voor EM.
Met vriendelijke groet,
Joseph Ayinla
Ayinla is our man! Count on me for a vote if you decide to re-elect!
Reageren niet meer mogelijk.