Naast de Living Room, op de begane grond van het Langeveldgebouw, zit sinds dit voorjaar ook de Personal Support Hub. Hier kun je onder andere terecht voor een gesprek met een medestudent en workshops die te maken hebben met welzijn of persoonlijke ontwikkeling. De verschillende diensten die de universiteit biedt op het gebied van welzijn komen er samen. Zo zijn er inloopuren met psychologen, carrièreadviseurs en zelfs spiritual counselors. Getrainde hosts vangen bezoekers van de Personal Support Hub en de Living Room op: “We zien soms dat er van alles naar boven komt, en soms zit iemand gewoon even te relaxen.”

Wat is de Personal Support Hub?

“Waar de Living Room echt voor ontspanning, sociale ontmoetingen en plezier is, heeft de Personal Support Hub een serieuzere ondertoon. Studenten kunnen hier terecht met vragen over welzijn, mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Er is een getrainde host aanwezig tijdens de openingstijden van twaalf tot vijf uur ’s middags.

“Je kunt de hosts altijd vragen stellen. Zij weten wat op de universiteit wordt aangeboden qua ondersteuning. Zo kunnen studenten heel laagdrempelig een gesprek aangaan. Als je het niet fijn vindt om op iemand af te stappen kun je ook een afspraak maken met een host.

“De hosts hebben een signalerende functie. Zij zijn getraind in hoe je een eerste gesprek voert met studenten die ergens mee rondlopen en hoe je dat doet zonder iemand in z’n comfortzone ongemakkelijk te maken. We hebben ook meegemaakt dat mensen hier met suïcidale gedachten zijn gekomen, dat is natuurlijk een heel zwaar onderwerp waar je echt moet weten wat je moet zeggen.”

Waarvoor kun je bij de Personal Support Hub terecht?

“We houden nu pilots met verschillende inloopspreekuren met een loopbaanadviseur, studentendecanen, psychologen en spiritual counselors. De loopbaanadviseur ontvangt een keer in de twee weken studenten die vragen hebben over hun toekomstige carrière en alles wat daarmee te maken heeft. De studentendecanen starten vanaf september met het financiële spreekuur, om vragen te beantwoorden over alles wat met persoonlijke financiën te maken heeft. De studentpsychologen organiseren spreekuren rond een thema, bijvoorbeeld over slapeloosheid.

“We hebben algemene spiritual counselors, die houden inloopspreekuren voor spirituele hulp. Daar kan een religieuze ondertoon aan zitten, maar dat hoeft niet. Zo geven ze ook workshops over omgaan met het verlies van een dierbare.”

Hoe verschilt de hulp van andere ondersteuning op de universiteit?

“Je kunt hier met al je vragen terecht. Een eerstelijnspersoon waar je heen kan is de studieadviseur, maar je zou de PSH als nuldelijns kunnen zien, zonder afspraak. Als je niet zeker weet bij wie je moet zijn, dan kun je met al je vragen hier terecht Hier hoor je wat voor hulpmiddelen er zijn en waar je vervolgens terechtkan. We hebben ook een informatiepunt, een soort mini-bibliotheek, over alle ondersteuning die er is en wat alles inhoudt.”

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

“Studenten kunnen de Living Room en Personal Support Hub heel goed vinden. We ontvangen rond de honderd bezoekers per dag. Je hebt mensen die hier pauze komen houden en mensen met specifieke vragen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb heel veel stress want een oom is overleden, ik ontvang ook minder geld en ik heb volgende week tentamens, wat moet ik doen?’ Anderen zeggen niks, die gaan stil zitten. Dan kan de host naast iemand gaan zitten om te vragen of diegene ergens mee zit. We zien dan soms dat er van alles naar boven komt, en soms zit iemand gewoon even te relaxen.

“Over het algemeen zijn de ervaringen super goed, mensen zijn blij dat dit er is. Eigenlijk wordt iedereen die hier komt goed doorverwezen. Wat we nog wel zien is dat mensen die hier niet komen niet zo goed de juiste support kunnen vinden. Een groot deel van de studenten is moeilijk te bereiken en dat is een grote uitdaging.”

Via het Platform Studentenwelzijn en de Living Room & Personal Support Hub Instagram kan iedereen op de hoogte blijven van de events, workshops en walk-ins.

EM TV Living Room

Lees meer

EM TV: Hoe de Living Room studenten helpt in moeilijke tijden

EM-redacteur Feba Sukmana praat met Momin Qazi en Isabel van der Lijke, beiden…