“Het smaakt eigenlijk nergens naar”, zegt een student. Hij neemt weer een hapje van zijn tosti met krekels. “De krekels zijn knapperig, maar hebben verder weinig smaak.” In de faculteitsbar ‘t Vat bij het Onderwijscentrum kunnen studenten krekels bestellen op hun tosti in plaats van de vertrouwde ham en kaas.
Voedsel-alternatief
“We willen mensen blootstellen aan andere opties voor duurzame voedsel”, vertelt commissielid Jelle van der Vliet. “Krekels zijn misschien vrij extreem, maar op deze manier worden mensen tenminste geprikkeld om na te denken over duurzame voedsel-alternatieven.” Naast de lunch organiseert de commissie ook lezingen en workshops met thema’s rondom duurzaamheid.
Een betere wereld
Student Sem twijfelt nog. “Ik ben wel benieuwd, maar ik moet wennen aan het idee”, lacht hij. “Ik heb nog een paar uur de tijd om te beslissen of ik er eentje neem.” Zijn studiegenoot Ellen heeft er al eentje opgepeuzeld. “Ik ben er niet zo fan van”, vertelt ze. “Vorig jaar hadden we maden, en die vond ik veel lekkerder dan de krekels. Ik vind de krekels een beetje taai.” Toch wil ze de beestjes wel een tweede kans geven. “Ik zou ze misschien kunnen bakken met kruiden of zo. Alles voor een betere wereld, hé.”
Veel succes ermee! Dit is wel een stuk beter idee dan een vegan campus ofzoiets. Want nu voeg je producten toe. En haal je geen producten weg. Als mensen krekels of maden willen eten, veel plezier ermee.
Gaaf dat die studenten dit willen onderzoeken! Hierbij nog wat uiterst nuttige aanvullende bronnen voor hun experimenten / onderzoek om een compleet beeld te kunnen vormen voor deze systematische gedragsbeïnvloeding.
In deze video https://youtu.be/YROt0Xgr8QE zet Dr. Eric Berg verschillende belangrijke aandachtspunten uiteen m.b.t. het eten van insecten, zoals de werkelijke voedingswaarde, het anti-nutriënt Chitin, pathogenen, parasieten, wormen, virussen, bacteriën en schimmels in die insecten en de pesticiden en chemicaliën waarmee die bestreden worden.
Hier een paar relevante bronnen om verder te onderzoeken:
– A parasitological evaluation of edible insects and their role in the transmission of parasitic diseases to humans and animals
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/
– Graphene Oxide in Insect Food (het daarin genoemde octrooi is getiteld “Toepassing van grafeenoxide bij de bereiding van voer voor lepidoptera en diptera insecten” – CN109497353B.) https://larealitecacheedumondeactuel-com.translate.goog/2023/02/16/oxyde-de-graphene-dans-la-nourriture-dinsectes/?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp
– Spontaneous chitin accumulation in airways and age-related fibrotic lung disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444468/
Wat denk je zelf welke manieren er gebruikt worden om de productie van deze dieren zo goedkoop mogelijk te doen? Zou het zonder chemicaliën of GMO zijn? Zullen ze ook biologische of biodynamische insecten kweken? Ik geef toe dat koetjes veel schattiger zijn, maar het blijven dieren en dus ben ik wel benieuwd wat vegetariërs en veganisten hiervan vinden.
Reageren niet meer mogelijk.