‘Mijn oma is mijn tweede moeder’

elena piccoli international business -kerstverhaal 2023-Daan Stam
Als ze heimwee heeft, belt Elena met haar oma. Beeld door: Daan Stam

Elena denkt gelijk aan haar oma. “Mijn ouders werkten allebei, dus ik bracht heel veel tijd door in mijn jeugd met mijn oma”, vertelt de Italiaanse student International Business Administration. Haar oma is volgens haar een typische Italiaanse nonna: “Ze houdt van koken, ze is klein – ongeveer 145 cm – maar heel luid”, lacht ze. “Maar ze is ook modern, ze zei laatst tegen mij: ‘Je hoeft echt niet te trouwen, hoor. Je hebt niets aan dat gedoe’. En dat terwijl ze al veertig jaar gelukkig is getrouwd met mijn opa.”

Als ze heimwee heeft of alles even teveel voelt, belt Elena met haar. “Ik vind het wel cool dat mijn oma op haar 82e kan appen en videobellen”, zegt ze. Over een week gaat Elena naar haar ouderlijk huis in een stadje vlakbij Venetië. Dan gaat ze traditiegetrouw met haar oma naar de kerstmarkt. “We liepen meestal rond en ik kreeg dan een grote lolly”, herinnert ze zich van vroeger. “We doen het elk jaar. Ik ben 22, dus ik ben al minstens 20 keer naar de kerstmarkt geweest met haar.”

‘Zonder mijn vriendin weet ik niet of ik het allemaal aan kan’

Tomek wil graag een ode brengen aan diens vriendin Mia. “Ze is zo lief voor mij. Ze heeft mij altijd gesteund”, vertelt die. “Want onze situatie is een beetje atypisch, we hebben namelijk een polyamoureuze relatie.”

tomek life sciences euc-kerstverhaal 2023-Daan Stam
Tomek geniet van diens nieuwe relatie. Beeld door: Daan Stam

Tomek heeft Mia leren kennen via diens vriend. “Mijn vriend en ik waren afgelopen zomer in Lissabon en hij kende Mia omdat ze aan dezelfde universiteit studeerden in Portugal”, vertelt de student Life Sciences aan het Erasmus University College. “Het was meteen duidelijk dat het klikte tussen ons drieën. We hebben de zomer samen doorgebracht en dat was fantastisch. Zo is onze polyamoureuze relatie begonnen.”

De nieuwe relatie voelt volgens Tomek soms ‘raar op een goede manier’. “Ik had er geen ervaring mee, dus in combinatie met studie en duizend andere dingen in het leven voelt het soms een beetje veel”, vertelt die. “Wanneer ik ermee worstel, helpt Mia me met dingen op een rijtje zetten. Ze stelt me gerust dat alles wel goed komt. Echt, zonder haar weet ik niet of ik het allemaal aan kan.”

‘Mijn moeder is de liefste moeder ooit’

Er is geen grotere liefde voor Sebastiaan dan de liefde van zijn moeder. “Ik heb echt de liefste moeder ooit. Ze heeft onvoorwaardelijke liefde voor haar kinderen”, vertelt hij. “Zelfs wanneer ze het zelf moeilijk heeft, zorgt ze alsnog voor mij en mijn zus.”

Drie jaar geleden ging de student Strategisch Management op zichzelf wonen. “Ik probeer mijn moeder elke week te bezoeken, ook al lukt dat niet altijd”, zegt hij. “We bellen wel elke dag, soms is het lang kletsen, soms checkt ze even kort hoe het met mij gaat.”

sebastiaan moesker strategic management-kerstverhaal 2023-Daan Stam
Sebastiaan gaat de kerst vieren met zijn moeder. Beeld door: Daan Stam

Voor zijn moeder draait het volgens Sebastiaan om liefde en gezelligheid, vooral tijdens kerst. “Het enige wat ze met kerst wil is bij haar kinderen zijn. Ze zegt altijd: je mag altijd weg, behalve met kerst, want dan moet je bij mij zijn.”

Ook aan leuke herinneringen geen gebrek. “Mijn moeder was een stewardess, dus als kind nam ze me vaak mee aan boord”, vertelt hij “Ze was aan het werk, dus ik zat in mijn eentje. Tussendoor kreeg ik iets lekkers of een tosti. We vlogen overal naartoe, onder andere naar San Franscisco, Bonaire en Curaçao.”

‘We steunen elkaar door dik en dun’

Studenten Inés en Jesús zijn huisgenoten, beste vrienden én elkaars belangrijkste persoon. “We zijn elke dag samen en hebben veel plezier met elkaar”, vertelt Inés. De Spaanse studenten hebben elkaar vijf jaar geleden ontmoet in Maastricht, waar ze hun bacheloropleiding volgden. “Het was het eerste uur van de introductieweek. Het klikte meteen en sindsdien hebben we samen onze bacheloropleiding gedaan, verhuisden we naar Rotterdam en wonen we inmiddels al drie jaar samen”, vertelt Jesús.

Inés quantitative finance-jesús business analytics and management-kerstverhaal 2023-Daan Stam
Jesús en Inés steunen elkaar door dik en dun. Beeld door: Daan Stam

Ze zijn net als broer en zus, vertelt Inés die masteropleiding Quantitative Finance doet. “Ook als we in Spanje zijn, bezoeken we elkaar, waardoor onze families elkaar ook kennen.” Zonder elkaar kunnen ze zich niet voorstellen. “Het is heel fijn als je iemand hebt die je kan steunen op moeilijke momenten. Dan is Ines voor mij iemand om op terug te vallen”, zegt Jesús, masterstudent Business Analytics and Management. “Jij ook voor mij!”, reageert Inés. “Ik ben zo blij dat we elkaar hebben en elkaar steunen door dik en dun.”