Als de eerste colleges beginnen om 9 uur is het nog rustig bij het stemloket in het Theilgebouw. Nog maar 62 mensen hebben op deze vroege ochtend gestemd, vertelt de voorzitter Saskia Kleewein. Ondanks dat het stemlokaal zich op campus bevindt, komen er niet alleen maar studenten. Medewerkers en omwonenden komen hier ook om te stemmen. Maarten, de voorzitter bij EUC, ziet ook dat er veel verschillende mensen komen om te stemmen op uitzonderlijke locaties. “De gemeente biedt allerlei unieke stembureaus aan, zoals het EUC, waar mensen normaliter niet de kans krijgen om te komen.”

still zaal EFR Eenvandaagdebat still Lara Kleverlaan

Lees meer

Studenten bij EenVandaag-debat: ‘Ik stem wel op een vrouw, maar ik weet nog niet wie’

Honderden studenten waren maandagavond bij het EenVandaag-lijsttrekkersdebat in Ahoy, dat…

Toch niet strategisch

Sara stemmen campus verkiezingen – rebecca lamping
Beeld door: Rebecca Lamping

Criminologiestudente Sara (19) heeft op Rob Jetten van D66 gestemd. Eerst twijfelde ze nog tussen twee partijen: PvdA-Groenlinks en D66. Ze wilde misschien strategisch stemmen, maar uiteindelijk vond ze het toch meerwaarde hebben om op de partij te stemmen waar ze zelf het meest mee overeenkwam.

De criminologiestudente woonde ook het EFR/EenVandaag-verkiezingsdebat bij. Dit had uiteindelijk geen invloed op haar keuze, vertelt ze. “Inhoudelijk vond ik het debat wat minder, het is echt om kiezers aan te trekken, maar het was grappig om te zien.”

Elena stemmen campus verkiezingen – rebecca lamping
Beeld door: Rebecca Lamping

Ook Elena (19), die Pedagogische wetenschappen studeert, vindt het belangrijk om echt voor je mening uit te komen en niet strategisch te stemmen. Ze vertelt: “Als je iets van verandering wil, moet je toch bij je eigen standpunten blijven. Als iedereen strategisch stemt en niet op de partij waar je het echt mee eens bent, vertoon je kuddegedrag.”

De student heeft voor de lijsttrekker van de SP gekozen. Ze zou graag een socialistischer Nederland zien. Volgens Elena verdwijnen mensen in de huidige maatschappij, ze worden een nummertje. Ook ziet ze dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt, ze wil meer gelijkheid zien. “We moeten elkaar gelijk en met respect behandelen ondanks dat we toch allemaal anders zijn.” De SP past het beste bij haar qua standpunten en gevoel, zegt ze.

Eenvandaag verkiezingsdebat – EFR – Ahoy – klimaat – wilders pvv – jetten d66 – timmermans GroenLinks PvdA – van der plas BBB -timmermans GroenLinks PvdA – 9_20.11.2023_Daan Stam

Onderdeel van de Special

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Wat is de politieke voorkeur van studenten en medewerkers? Welke thema’s vinden ze…

Nederland op nummer één

Tristan stemmen campus verkiezingen – rebecca lamping
Beeld door: Rebecca Lamping

Tristan (18, dubbelstudie Bedrijfskunde en Rechten) stemde JA21. Hij is een paar keer van keuze veranderd; eerst wilde hij FVD of PVV stemmen, maar bij nader inzien stemt hij toch JA21. Het verkiezingsprogramma van de PVV komt toch niet zo erg overeen met zijn standpunten en JA21 staat hem meer aan dan de partij van Thierry Baudet. Voor hem is het afslanken van de EU erg belangrijk: “Nederland moet zichzelf meer vooropzetten, maar we hoeven niet uit de EU.” Hij vindt dat de overheid er is om ons te helpen, maar wel tot een bepaalde hoogte; er moet een duidelijke scheiding tussen overheid en burger komen. Ook is hij tegen ‘woke-onderwijs’. “Ik ben tegen woke-propaganda op basisscholen”.

Om erachter te komen op welke rechtse partij hij wilde stemmen, heeft hij eerst filmpjes van de NOS bekeken, waar werd uitgelegd waar de partijen voor staan. Op basis hiervan heeft hij een selectie gemaakt en de partijen verder onderzocht.

Samen staan we sterker

Jasper stemmen campus verkiezingen – rebecca lamping
Beeld door: Rebecca Lamping

Jasper stemde op Marieke Koekkoek, de nummer 2 op de lijst van Volt. Voor de student International Bachelor Economics and Business Economics (IBEB) is Volt de overduidelijke keuze: ze houden rekening met de jongeren generatie, ze komen op voor één sterk Europa en willen het klimaatprobleem verhelpen. Volgens de IBEB-student kunnen we samen met Europa veel bereiken. “Landen bereiken samen veel meer met elkaar.” Klimaat is erg belangrijk voor Jasper. Ook voelt hij zich niet aangetrokken tot links of rechts. “Ik wil niet te ver naar een kant schuiven.”

Toen de collegezalen leeg waren en bijna iedereen naar huis was, werd er rond half zes de duizendste stem van de dag geteld in het Theilgebouw. Uiteindelijk zijn er op campus 1300 mensen gaan stemmen op deze verkiezingsdag.

EUR student kandidaten verkiezingen 2022 illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Peiling: Timmermans wint bij studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit

Als het aan de EUR-gemeenschap ligt, wordt GroenLinks-PvdA veruit de grootste partij bij…

  1. Onderaan dit artikel vind je de verantwoording en enkele opmerkingen over de representativiteit. ↩︎