‘Let goed op jezelf en elkaar’, is de boodschap die de 4600 Eurekaweekgangers maandagochtend tijdens de opening in Ahoy meekregen. Aandacht voor het welzijn van de nieuwe studenten vormt de rode draad in de praatjes van onder meer de rector en de voorzitter van het Eurekaweek Management.

Uit volle borst

De opening is de klassieke optocht van verenigingen, muziek en hoogwaardigheidsbekleders die de nieuwe studenten welkom heten in Rotterdam en aan de Erasmus Universiteit. Van de rector magnificus en voorzitters van verenigingen tot wethouder Vincent Karremans, vandaag in de rol van locoburgemeester, die uit volle borst meezingt met Het Rotterdamlied van de Hermes House Band.

Opening Eurekaweek Ahoy 21.8.2023_4_Wieneke Gunneweg
Rector Bredenoord, wethouder Karremans, decanen en andere hoogwaardigheidsbekleders op de eerste rij gaan staan tijdens het Rotterdamlied. Beeld door: EM

Serieuze toon

Opvallend is de serieuze ondertoon van het programma. “Het kan best overweldigend zijn om hier te zijn”, zegt voorzitter Veerle Petersen in haar openingstoespraak voor de bijna zesduizend aanwezigen deze ochtend in Ahoy. “Dus reik elkaar de hand als je denkt dat het nodig is en bied je steun aan.” Waarna ze iedereen vooral ook heel veel plezier wenst deze week.

Studentsucces

Opening Eurekaweek Ahoy 21.8.2023_9_Wieneke Gunneweg
Deelnemers Eurekaweek steken op verzoek van de presentator het lampje van hun telefoon in de lucht om aandacht te vragen van het goede doel van dit jaar: Stichting Move. Beeld door: EM

Rector magnificus Annelien Bredenoord ruimt in haar speech ook ruimte in om de nieuwelingen op het hart te drukken om hulp te zoeken bij problemen, en zich uit te spreken als ze grensoverschrijdend gedrag zien. Verder benadrukt ze dat studeren meer is dan goede cijfers halen, en dat het niet om studiesucces maar om studentsucces gaat. En passant meldt ze ook nog dat er de komende maanden veertien dialogen over duurzaamheid plaatsvinden.

Na indrukwekkende beelden van Rotterdam net na het bombardement van 14 mei 1940, en het massaal door de ouderejaars (en de wethouder dus) meegezongen Rotterdamlied, loopt Ahoy leeg richting Zuidplein, achter de bordjes aan met de groepsnummers op naar de lunch op de Binnenrotte.

room app mentale gezondheid 20230816 foto Elmer Smaling

Lees meer

Leer jezelf kennen en omgaan met moeilijkheden met de EUR-app ROOM

Een app om jezelf te ontwikkelen en je mentale gezondheid te trainen, volledig volgens de…