In ROOM kunnen studenten dagelijks hun mentale toestand inschatten, waarna de app verschillende oefeningen en interventies aanraadt waarmee ze aan hun mentale gezondheid kunnen werken. Dit zijn bijvoorbeeld audiofragmenten, maar ook Duolingo-achtige oefeningen of korte vragenlijsten.

Er ging veel voorbereiding vooraf aan de app, want de onderzoekers stelden hoge eisen aan zichzelf. “We willen dat de app prettig in gebruik is en tegelijkertijd willen we dat alle informatie op wetenschap gebaseerd is. Dat is een hele worsteling, want je wilt niet heel veel tekst in de app zetten, dus er gaat veel werk zitten in het interactiever maken van de inhoud en tegelijkertijd correct houden”, vertelt projectleider Djameela Dulloo van het programma Studentenwelzijn. Die combinatie van op maat gemaakte, evidence-based hulp en een aantrekkelijke app is volgens Dulloo vrij uniek in de wereld. “Dat vergt veel inspanning en veel testen. Want een aantrekkelijke tekst voor de ene student kan saai zijn voor de andere.”

Levensveranderend

Met de app hopen de onderzoekers studenten meer kennis te geven over zichzelf en hun mentale gezondheid en ze een hulpmiddel te geven om hun stress in de hand te houden. “Eerstejaars realiseren zich niet altijd hoe levensveranderend studeren kan zijn. De app helpt hen niet alleen om te checken hoe het gaat, maar ook om problemen te constateren en vaardigheden te ontwikkelen om daarmee om te gaan. Veel studenten hebben geen idee wanneer ze een serieus mentaal probleem hebben”, zegt Dulloo. De onderzoekers hopen geestelijke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling in de toekomst in onderwijsprogramma’s op te nemen.

De app is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp, benadrukt Dulloo. “Ons ideaal is dat studenten de app gebruiken voordat ze ernstige symptomen ontwikkelen, en daarmee kunnen ze voorkomen dat het erger wordt. Als de app detecteert dat het niet goed met je gaat, zal het adviseren om contact op te nemen met een studieadviseur of psycholoog. Maar de app stelt geen diagnose”, voegt ze eraan toe.

Testfase

De ontwikkeling van de app bevindt zich nu in de tweede testfase en een derde fase zal volgen voor de lancering in september 2024. Je kunt je hier aanmelden voor deelname aan de testfase.