“Al jaren werken we hier naar toe”, vertelt Sarah Juillard van Erasmus Pride, de Lhbti+-studentenvereniging. “We hebben best wat leden die non-binaire of trans personen zijn. Zij voelen zich niet prettig en niet veilig bij alleen toiletten voor mannen en vrouwen.”

Bij het begin van het nieuwe academisch jaar telt campus Woudestein 27 toiletblokken voor alle genders. Nu worden alleen de rolstoeltoiletten als genderneutraal gezien. In het Baylegebouw hebben medewerkers zelf een ander bord opgehangen bij een van de wc’s. Het Erasmus University College en het Erasmus MC hebben al all-gendertoiletten.

Veiliger en fijner

Veruit de meeste wc’s op de campus blijven onveranderd. De toiletblokken die aangepast worden, zijn steeds op de laagste verdieping waar wc’s te vinden zijn. Meestal is dat op de begane grond, anders op de eerste verdieping. Juillard hoopt dat dit nog maar het begin is. “Lang hoorden we dat het aanpassen niet mogelijk was. We zijn dus heel, heel blij hiermee. Stel je voor dat je jezelf meerdere keren per dag zo onprettig voelt omdat je naar de wc moet, en dat moeten we allemaal. Met deze verandering zijn een aantal locaties fijner en veiliger voor onze leden. Heel blij dus.”

Lees meer

Vrouwenquotum, regenboogpaden en dekolonisatie, zo ziet het diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs eruit

Van een inclusiever curriculum tot een regenboogzebrapad en streefcijfers voor…

Online zegt de Erasmus Universiteit dit over de aanpassingen: “Onze universiteit hecht waarde aan inclusiviteit en wil zich actief inzetten voor het wegnemen van impliciete en expliciete barrières die volledige deelname aan de academische gemeenschap in de weg kunnen staan. Het ontbreken van all-gendertoiletten kan ook zo’n barrière vormen; daarom worden er nu all-gendertoiletten toiletten gerealiseerd.”

Toekomst

De gebouwen waarin de toiletten worden aangepast, zijn allemaal onderwijsgebouwen. “Kantoorgebouwen en kantoorverdiepingen zullen later volgen”, schrijft de universiteit daarover. “Het IDEA Center werkt aan het opstellen van een structureel beleid voor all-gendertoiletten op onze universiteit.”

In deze gebouwen worden de man/vrouw-bordjes bij toiletten gewijzigd naar ‘all gender’.

 • Bibliotheek
 • Erasmusgebouw
 • G
 • Langeveld;
 • Mandeville;
 • P
 • Polak
 • Sanders
 • Theil
 • V
 • Van der Goot
EM_map_zondertekst plattegrond kaart campus woudestein

Lees meer

Waarom sommige gebouwen zowel een letter als een eigen naam hebben

De benaming van de gebouwen op de campus Woudestein lijkt niet zo consequent te zijn.…