Een paar weken geleden merkte derdejaarsstudent Psychologie Aslınur Kavuncu (20) uit Turkije dat een groep jongens haar en haar vriendinnen op het strand in Scheveningen aan het filmen waren, terwijl zij alleen maar in de zon wilden liggen. “Mijn vriendinnen zeiden dat een paar jongens ons al een tijd lang in de gaten hielden, en toen ik opkeek, zag ik dat ze hun mobiele telefoons recht op ons gericht hadden”, vertelt ze.  “Ze schaamden zich er niet voor. Ze zaten recht voor ons en bleven maar naar ons kijken.”

Haya Alia (19), een Palestijnse tweedejaarsstudent Psychologie, herinnert zich een moment tijdens een strandfeest georganiseerd door Erasmus Night Out (ENO) waarop ze het feest even verliet en werd toegeschreeuwd door iemand op het strand.  “Hij had een kind bij zich en hij liep op ons af, ik glimlachte gewoon uit beleefdheid”, zegt ze. “Voor ik het wist vroeg hij me mijn kleren uit te trekken. Mijn vriendinnen en ik gingen meteen terug naar het feest.”

Caroline Décamps (20): “De laatste keer dat ik hier op het strand was, kon ik niet eens rustig ontspannen. Zelfs als de mannen niet echt iets doen of zeggen, dan kijken ze nog wel naar je, met van die lange starende blikken.”  De Braziliaanse tweedejaarsstudent Communication and Media voegt hieraan toe: “Soms heb ik het gevoel dat ik hier in Rotterdam meer word lastiggevallen dan in Brazilië.”

Paranoïde

“Je kunt niet veel doen in dit soort situaties, omdat er ook het aspect van gevaar is”, zegt Aslınur. Soms gaat ze met dit soort intimiderend gedrag om door een andere houding aan te nemen: “Ik voel me dan altijd erg ongemakkelijk en probeer me stoerder te gedragen, ik trek een stoer gezicht en gedraag me iets minder vrouwelijk.”

Alle drie de studenten zijn vaak lastiggevallen, ook op andere plaatsen dan het strand. “Mijn vriendinnen en ik zijn meerdere keren lastiggevallen op straat”, zegt Caroline. Volgens Aslınur is het de dagelijkse realiteit voor vrouwen. “Helaas is het iets wat heel vaak gebeurt en wat is genormaliseerd.” Haya: “Het is voorgekomen dat we zo werden lastiggevallen dat we bijna in elkaar werden geslagen. Een paar jongens op een feestje schreeuwden tegen me dat ik me moest bedekken en vielen mijn vriendinnen fysiek aan.” Ze voegt eraan toe: “Door dit soort voorvallen ben ik erg paranoïde geworden om hier te wonen.”

foodcourt studenten campus food plaza horeca – Milena Chopova

Lees meer

1 op 25 studenten maakt grensoverschrijdend gedrag mee

Ajax en The Voice trekken de laatste weken veel aandacht vanwege grensoverschrijdend…