Volgens de beveiligers zou het niet toegestaan zijn politieke demonstraties te houden op de campus. Uit navraag van EM blijkt dat er nergens regels zijn vastgelegd voor demonstraties op de universiteit.

Precies een jaar nadat Aqleh werd vermoord, organiseerde Palestine Solidarity Rotterdam een vreedzaam protest op de campus om eer te bewijzen aan haar leven en werk, en uit verzet tegen het Israëlische beleid van ‘apartheid’. Er waren tussen de vijftien en twintig mensen aanwezig. Ze verzamelden zich op de Erasmus Plaza, met bloemen en foto’s van Aqleh, en met een groot spandoek met de tekst ‘Boycott Israeli Apartheid, Free Palestine’.

Achter de blauwe streep

Na vijf minuten kwamen er drie beveiligers aan, die de studenten en medewerkers verzochten te vertrekken en hun demonstratie buiten de campus te houden, ‘achter de blauwe streep’. De aanwezigen gaven gehoor aan dit verzoek. Toen de groep langs het sportgebouw liep en ‘Free Palestine’ scandeerde, trokken de beveiligers hun posters weg. Ondanks dat de groep meewerkte, bleven de beveiligers zeggen dat ze sneller moesten lopen richting de blauwe lijn. Achter de lijn, die de grens van de campus aangeeft, stalden de deelnemers hun posters, foto’s en bloemen weer uit en zetten hun wake voort.

“De beveiligers zeiden dat ik mijn baan op het spel zette”, vertelde een van de deelnemers, Zouhair Hammana, promovendus en docent aan de EUR. De beveiligers vertelden de groep dat het verboden is om politieke protesten te houden op het terrein van de universiteit en dat er geen spullen mogen worden opgesteld zonder toestemming van het College van Bestuur. “Zo gaat het kennelijk altijd als je solidariteit wilt tonen met de Palestijnse zaak”, zei Hammana.

Geen formele regeling

Het is nog steeds onduidelijk over welk universitair demonstratiebeleid de beveiligers het eigenlijk hadden. Een woordvoerder van de universiteit verwees EM naar een reserveringssysteem voor kamers en evenementen op MyEUR, het intranet van de universiteit. Daar staat dat voor alle evenementen die van invloed kunnen zijn op de (brand)veiligheid, waarvoor audiovisuele apparatuur benodigd is, of die mogelijk overlast veroorzaken, vooraf toestemming moet worden gevraagd bij Room & Facilities.

De beveiligers hebben niet duidelijk gemaakt hoe het protest gevolgen zou hebben voor de veiligheid, apparatuur vereist of welke overlast het gaf. Ook zijn deze voorwaarden niet bekendgemaakt via de website van de Erasmus Universiteit, alleen op MyEUR. Volgens de woordvoerder zijn er ook geen gedetailleerde regels over hoe de universiteit beoordeelt of een evenement al dan niet kan worden toegestaan.

Banden verbreken

Een van de organisatoren, IBA-student en lid van Palestine Solidarity Rotterdam, die anoniem wenst te blijven, spreekt haar onbegrip uit: “Dit is volgens mij al de zoveelste keer dat deze universiteit blijk geeft van hypocrisie. Het College van Bestuur heeft laten zien dat er specifieke kwesties zijn waar het belang aan hecht, en hoewel ze zeggen dat dat geen politieke kwesties zijn, is dat wel degelijk het geval. Ze hebben hun standpunt al laten blijken in de crisis Oekraïne-Rusland”, waarbij ze verwees naar de verklaring die de universiteit heeft afgelegd inzake de oorlog in Oekraïne.

De organisator eist dat de universiteit de banden verbreekt met Israëlische organisaties, net zoals zij gedaan heeft met Rusland, en gaf het uitwisselingsprogramma van EUR met de universiteit van Tel Aviv als voorbeeld. “Wij eisen dat de EUR de banden verbreekt met Israël en steun betuigt aan bezet Palestina.” Palestine Solidarity schaart zich achter een petitie die zich uitspreekt tegen de banden van de universiteit met Israël.

 

JeffHandmakerISS (EM) crop

Lees meer

‘Transparantie nodig over banden tussen Nederland en Israël’

Nederlandse universiteiten hebben Wob-verzoek van The Rights Forum om documentatie aan te…