Wat begon met kortsluiting in een koffieautomaat werd volgens toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk de grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen. Op 13 mei 2008 brandde het gebouw van de faculteit bouwkunde helemaal af.

De schade was enorm, nog los van het gebouw zelf. Data, apparatuur, maquettes, historische archieven en persoonlijke bezittingen gingen verloren. Maar er vielen geen doden of gewonden, want iedereen verliet op tijd het pand.

Als gisteren

In een podcast van Delta, het onafhankelijke nieuwsplatform van de TU Delft, blikken enkele hoofdrolspelers terug op de brand, die voor veel medewerkers nog als de dag van gisteren voelt.

Eén bedrijfshulpverlener nam de snelle beslissing om het gebouw te ontruimen. Haar collega’s gingen snel de verdiepingen langs om iedereen naar buiten te sturen. Ze hebben bijvoorbeeld iemand gered die met oortjes in zat te werken en het alarm niet hoorde. Maar ook later namen een paar hoofdrolspelers cruciale beslissingen, zodat er geen brandweerlieden omkwamen toen het gebouw instortte.

Stekkerdoos

Delta-redacteur Annebelle de Bruijn deed een deel van de research voor de podcast. “Als je iets laat slingeren of een stekkerdoos gebruikt die niet is goedgekeurd, krijg je vaak te horen: denk aan de bouwkundebrand. Dat lijkt dan wat overdreven. Maar na deze podcast begrijp ik het wel.”

Een van de aanleidingen voor de podcast is dat de huidige studenten en nieuwe medewerkers weinig meer weten van de ramp, die zo’n diepe indruk achterliet bij studenten en medewerkers van toen.

De podcast De Bouwkundebrand is gemaakt door Geert Vlieger en Bianca Schrijver. Hij duurt ruim 40 minuten en is via de gebruikelijke apps te beluisteren.

Schikking

Overigens had de financiële afwikkeling nog wat voeten in de aarde: het ministerie eiste de toegezegde 25 miljoen euro aan steun voor nieuwbouw terug, omdat er geen nieuw gebouw kwam. Zes jaar later is er een schikking getroffen.

Podcast cover

Luister ook

EM presenteert driedelige podcast over de pechgeneratie

Heeft deze generatie studenten echt pech of stellen ze zich vreselijk aan? Heeft een…