laurens buijs bij blckbx

Lees meer

Bestuursleden hogeronderwijsmedia boycotten congres vanwege komst Laurens Buijs

De UvA-wetenschapper sprak zich meerdere malen uit tegen ‘woke’, en is tijdens het…

Bij het congres van de Kring van Hoofdredacteuren op 13 april zou Buijs in debat gaan met diversiteitsmedewerker Charlotte Wekker van de Hanzehogeschool en Sahar Meradji, maker van de Powned-serie Ik woke van jou. Volgens Rob Siebelink, hoofdredacteur van de Groningse Ukrant, is Buijs afgezegd nadat Wekker zich terugtrok. Die wenste niet onder zo’n ‘gesternte van ruzie’ een debat te voeren.

Evenwichtig

Dat zette de organisatie voor het blok, zegt Siebelink. “Want wij willen een evenwichtig debat, en we hebben niet zomaar een vervanger van het statuur van Wekker gevonden die haar positie kan invullen.” De organisatie zoekt een andere invulling van het debat, die nu vooral over deze affaire zal gaan. “Sahar Meradji blijft onderdeel van het panel. Zij vond het een te belangrijk onderwerp om af te zeggen. Daarnaast zullen Chris Wind (hoofdredacteur Hanzemag, red.), Kringvoorzitter Ries Agterberg en ik aanschuiven bij het debat.”

Nadat vorige week bekend werd dat Buijs was uitgenodigd, weigerden drie van de vier bestuursleden van de Kring naar het congres te komen. Een van hen, hoofdredacteur Saskia Bonger van het Delftse Delta, trad af als bestuurslid, omdat ze het niet eens was met het compromis dat de Kring met de Groningse organiserende media had gesloten.

'Lege hype'

Sociale wetenschapper Buijs heeft zich de afgelopen tijd meerdere malen zeer kritisch uitgesproken over ‘woke’ en samenhangende onderwerpen. Zo likete hij een tweet met een plaatje van progressvlaggen in de vorm van een hakenkruis en noemde hij in een opiniestuk bij het Amsterdamse Folia het gebruik van non-binaire pronouns een ‘lege hype’ en de ‘woke-cultuur’ een gevaar voor de academische vrijheid.

In de Kring van Hoofdredacteuren zijn 22 Nederlandse onafhankelijke journalistieke hogeronderwijsmedia verenigd, waaronder Erasmus Magazine.