Die rookzones zijn weggehaald toen er in 2020 een landelijke wet kwam voor rookvrije onderwijsterreinen. Volgens Ari en haar vriendinnen heeft dat het roken op de campus alleen maar erger gemaakt. “De campus zou veel schoner zijn als de rookzones er nog waren, want nu liggen er overal sigaretten op de grond”, vertelt Ari.

Probleem

Universiteitsraadslid Erin van Gestel heeft het probleem aangekaart bij het College van Bestuur, nadat zij meerdere studenten sprak die erover klaagden. “Het probleem is al eerder opgekomen bij een vergadering, toen werd er geconcludeerd dat het niet echt de verantwoordelijkheid is van de Universiteitsraad”, vertelt Van Gestel. “Maar ik dacht: mensen hebben op mij gestemd. Als ze dan vragen of ik er iets aan kan doen, wordt het wel mijn verantwoordelijkheid.”

Rokers staan bijna altijd bij de ingangen van gebouwen te roken, waardoor de rook de gebouwen binnenwaait. “Ik heb zelf ernstige astma, dus rokers bij de ingangen vind ik heel vervelend”, vertelt Van Gestel. Volgens haar en de andere leden van de Universiteitsraad moet er strengere handhaving komen op het rookverbod, door bijvoorbeeld beveiligers vaker te laten controleren of posters bij de ingangen van gebouwen op te hangen. “Dit lost de kern van het probleem natuurlijk niet op, daarvoor moet er gekeken worden naar waarom mensen roken of hoe je ze kunt helpen stoppen. Beter handhaven is ook in het belang van de universiteit zelf, want als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt controleren en sigaretten vindt op de campus, kan de universiteit een boete krijgen tot wel 4500 euro.”

Het College van Bestuur heeft de raad toegezegd om contact op te nemen met de communicatieafdeling om te kijken wat er mogelijk is om meer bewustzijn te creëren.

Oplossing

Volgens Van Gestel moet de universiteit de gezondheid van de niet-rokers vooropstellen en daarna ook die van de rokers. “De universiteit pleit altijd voor de gezondheid van haar studenten, of dat nu mentaal of fysiek is”, vertelt ze. “De gezondheid van niet-rokers garandeer je door de rokers in ieder geval weg te halen bij de ingangen van gebouwen. Daarnaast zou je rokers begeleiding kunnen bieden bij het stoppen, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van nicotinepleisters.”

Nienke studeert Communicatie en Media en rookt ook wel eens op de campus. Volgens haar is het rookverbod niet effectief. “Ik denk niet dat de universiteit veel kan doen om mensen te laten stoppen met roken, dit is iets wat vanuit de overheid moet worden aangepakt”, denkt ze. “Het rookvrij maken van onderwijsterreinen is natuurlijk heel goed, maar mensen zullen altijd wel een manier vinden om aan hun behoeftes te voldoen. Een rookvrij terrein houdt hen niet tegen.”

Lees 2 reacties