“Ik vind het nu al leuk”, zegt Eva van der Sande voor aanvang tegen vriendin Fay. “Ik dacht eerst nog: moet ik wel gaan? Maar echt, ik vind het nu al helemaal leuk.” Een muzikaal optreden, twee lezingen, spoken word en een panelgesprek later is het enthousiasme van de bestuurskundestudent niet minder geworden.

InternationalWomen’sDay_deDoelen_8Mar23_ThanhNguyen (10)
Bestuurskundestudent Eva voelt zich na afloop van de middag geïnspireerd. Beeld door: Thanh Nguyen

Haar dag was hectisch met een open dag bij de Rijksoverheid voor mogelijke trainees, maar ze is blij dat ze toch gekomen is. “Het is zo inspirerend. De eerste spreker, activist en kunstenaar Fleur Pierets sprak zó goed. Het principe van de male gaze (het idee dat populaire media nog vaak vanuit het perspectief van heteroseksuele, witte mannen wordt gemaakt, red.) waarover Sanne Koevoets vertelde kende ik wel, maar toch heb ik weer zoveel geleerd. Weet je wat ik mooi vond? Dat ik mij met iedereen in de zaal verbonden voelde. Wel is het jammer dat er voornamelijk vrouwen zijn. Ik ben juist wel benieuwd hoe mannen tegen deze onderwerpen aankijken.”

Feminist

Liang Wang is een van de mannen die wel aanwezig is. “Ik ben een feminist, daarom wilde ik komen”, vertelt de promovendus. “Ik kom uit China en daar is als man hardop zeggen dat je een feminist bent niet zo makkelijk als hier. Als feminist steun ik de lhbti+ gemeenschap, dus het was interessant daar meer over te leren van beide sprekers.”

InternationalWomen’sDay_deDoelen_8Mar23_ThanhNguyen (13)
Promovendi Qiaoling Hua (links) en Liang Wang wilden allebei komen om te laten zien dat ze feministen zijn. Beeld door: Thanh Nguyen

Qiaoling Hua, ook promovenda, is met hem meegekomen. “Dagen als deze zijn belangrijk. Deze gesprekken zijn nog steeds nodig”, vindt Hua. Zij is vooral erg geïnspireerd door het panelgesprek tussen vier studenten. In dat gesprek ging het onder meer over hoeveel vrouwen op sociale media van andere vrouwen leren over hun eigen lijf – meer dan in de biologielessen van de middelbare school – en het gevaar van constant filters over foto’s gebruiken. “Ik heb daaruit gehaald dat het dapper is om jezelf te uiten. Als ik een foto plaats op sociale media dan gebruik ik ook vaak een filter. Ik wil mezelf meer tonen, niet alleen het filter.”

Vluchtplan

Anna_InternationalWomen’sDay_deDoelen_8Mar23_ThanhNguyen
Uitwisselingsstudent Anna is dankbaar dat ze gekomen is. Vooral leek het haar leuk, maar het was veel waardevoller, zegt ze. Beeld door: Thanh Nguyen

Anna Montgomery staat bij de borrel met een vol hart. “Ik voel mij hier minder eenzaam”, vertelt de uitwisselingsstudent Communicatie en Media. “Het ging in de lezingen van Pierets en Koevoets ook over het perspectief van de queergemeenschap, daar hoor ik bij. Toen het ging over de strijd voor gelijke rechten, ging het ook over mijn land: de Verenigde Staten. Abortus is niet meer overal legaal. Ik kom uit Florida, geen ruimdenkende staat. Als ik met vrienden uitga in queerclubs hebben we altijd een vluchtplan, mocht er weer een schietpartij zijn. Ik voelde mij eenzaam in Nederland omdat ik ver weg ben van huis. Het voelt zó goed dat het hier ook een gespreksonderwerp is.”

PanelTalk_InternationalWomen’sDay_deDoelen_8Mar23_ThanhNguyen

Lees meer

Universiteit viert Internationale Vrouwendag in de stad

Voor het eerst viert het diversiteitskantoor van de Erasmus Universiteit Internationale…