“Laten we beginnen met een applausje voor jezelf op deze Internationale Vrouwendag”, zegt stadsdichter Elfie Tromp. Ongeveer tweehonderd mensen, voornamelijk vrouwen, zitten woensdagmiddag klaar in De Doelen voor het programma van het Inclusion, Diversity, Equity & Access Center (IDEA Center). De middag draait om vrouwen in de kunst. “Want representatie van vrouwen in de media-, kunst- en cultuurwereld is een weergave van hoever we zijn als samenleving”, vertelt Denktaş over de keuze voor het thema. “Ik geloof dat het belangrijk is, en blijft, om stereotyperingen en vooroordelen tegen te gaan.”

Het IDEA Center koos voor de Doelen omdat het concertgebouw goed aansluit bij het thema Women in Art, maar ook omdat Internationale Vrouwendag een kans is om samen te werken met partijen van buiten de universiteit, zegt de chief diversity officer.

Trouwen in 22 landen

Na de opening van de Rotterdamse stadsdichter en het welkomstwoord van Denktaş komt activist en kunstenaar Fleur Pierets het podium op. Ze vertelt hoe ze verliefd werd op een vrouw en toen pas ontdekte in hoe weinig landen het stel mocht trouwen – 22 landen in 2017. Als vorm van protest wilden Fleur en Julian in al die landen trouwen. Uiteindelijk trouwden ze in Parijs onder politiebescherming omdat ze bedreigd werden. Door de zaal gaat een kleine schok als duidelijk wordt dat Julian zes weken later overleed aan de gevolgen van kanker. De aanhoudende negatieve berichten van tegenstanders van het homohuwelijk zorgden ervoor dat Pierets actief bleef als activist.

Na een spoken word-optreden van Ishfarah Esseboom en een lezing van Sanne Koevoets over de male gaze, het idee dat literatuur en kunst gedomineerd worden door een mannelijke blik, wordt het programma afgesloten met een panelgesprek met vier studenten van de Erasmus Universiteit. In de hal van de Doelen begint direct erna de borrel.