De woensdagmiddag verliep grotendeels rustig bij de actievoerders. Er werd een gastcollege gegeven, af en toe werden er leuzen gescandeerd. Het aantal aanwezig liep terug van ongeveer zestig op dinsdag naar zo’n 35 op woensdagmiddag. Aan het begin van de avond werd er enthousiast gedanst op Queen, Soft Cell en ABBA.

Net na zessen verschenen de eerste politieagenten in de buurt van het Erasmusgebouw. Twee agenten vorderen rond 18.15 uur om het gebouw te verlaten. Op dat moment waren de activisten al volop bezig de hal en de daaronder liggende ruimte weer schoon te maken. Even later verlieten ze gezamenlijk de hal, terwijl buiten een groep agenten stond opgesteld. Die hoefden niet in te grijpen.

occupyeur brunch woensdagochtend protest fossil free foto Shrey (3)

Lees meer

College ziet OccupyEUR vanaf nu als ‘illegale bezetting’

De leden van OccupyEUR bezetten sinds dinsdagochtend de hal van het Erasmusgebouw. Het…

Olie op het vuur

Eerder op de middag bleef de sfeer grotendeels gemoedelijk, totdat een mail die het College van Bestuur woensdagmiddag naar OccupyEUR stuurde. Die kwam door een technische fout niet aan en gooide mede daardoor wat olie op het vuur. Aan het verzoek in die e-mail om rond 15.00 uur in gesprek te gaan met het College van Bestuur gaf de actiegroep geen gehoor, omdat het verzoek volgens hen te laat was gedaan en op het verkeerde adres. Ook wilden ze vanwege hun egalitaire structuur eerst tot consensus komen hoe met dit verzoek om te gaan.

Na overleg van ruim een uur kwam de groep rond 16.30 uur alsnog met een statement, als reactie op de mail. Het statement werd voorgelezen door een aanwezige student. Daarin beschuldige OccupyEUR het CvB van ‘holle retoriek’, omdat het vooral de dialoog wil aangaan en volgens Occupy niet met concrete plannen komt om de klimaatnoodtoestand aan te pakken, studieschulden kwijt te schelden, vaste contracten aan te bieden of iets te doen aan de toegankelijkheid van de campus.

Nieuwe acties

Aan het einde van het statement kondigde OccupyEUR nieuwe acties aan. “Wij komen terug!” Dat werd nog eens benadrukt met het spandoek dat getoond werd bij het verlaten van de campus.