In november was er kritiek op de ontoegankelijkheid van het toen spiksplinternieuwe Langeveldgebouw. Het leverde een lijst op met 46 verbeterpunten. Na bijna drie maanden is het tijd voor een terugkoppeling in een zaaltje in het Sandersgebouw. Tegenover vier medewerkers van Real Estate & Facilities zitten drie studenten en een medewerker met een functiebeperking, die zich de afgelopen weken hebben opgeworpen als klankbordgroep. De locatie van het gesprek moest op het laatste moment aangepast worden omdat de lift naar de eerste verdieping het niet deed. Nu iedereen zit, worden de punten een voor een doorgelopen.

Kyra Mulders_stairs_ontoegankelijk_Langeveld -Shrey Khurana

Lees meer

Kritiek op (on)toegankelijkheid Langeveldgebouw voor mensen met functiebeperking

De Erasmus Universiteit is al ver voor de oplevering van het Langeveldgebouw gewaarschuwd…

Te zwaar, te klein

De deuren tussen het centrale deel van het gebouw en de ruimtes daar rondom moeten voortaan overdag open staan, omdat het openen te zwaar gaat. De drangers op de deuren naar de rolstoeltoiletten zijn ook te zwaar en worden vervangen. Dat is nog niet gedaan, legt projectmanager Desirée Denie uit, omdat ‘aannemers en onderaannemers ontzettend druk zijn’. Het wordt donderdag aangepakt. Aannemer BAM werkt aan een voorstel om in de te kleine toiletruimtes ruimte te bieden voor een rolstoel.

“Waarom hebben jullie zo ontzettend nauw de minimale waarden gevolgd? Dat moet toch de basis zijn, niet het hoogst haalbare”, vraagt student Letthe Riemen zich tijdens het gesprek af. Daar geeft Marijke Weustink, directeur van Real Estate & Facilities, haar helemaal gelijk in. “Dit gebouw is jaren geleden ontworpen en jarenlang heeft toegankelijkheid niet de aandacht gehad die nodig was.”

Langeveld – opening day – interior 5- November – 2022 – Ali Alshamayleh

Lees meer

Kamervragen over ontoegankelijk net geopende Langeveldgebouw

Kamerleden Lucille Werner, Harry van der Molen en Jaco Geurts hebben vragen gesteld over…

Eigen beleid

Het Langeveldgebouw voldoet aan de wettelijk gestelde eisen van het Bouwbesluit, zegt Weustink. Dat bevestigt Ben Kaelen, extern bouwkundig adviseur. “Het deel over toegankelijkheid in het Bouwbesluit is heel klein. Als er weinig vastligt, kunnen er foutjes in een ontwerp sluipen. Daarom kijken we ook naar aanvullende toegankelijkheidsnormen.” Aan die normen voldoet het gebouw nog niet, maar daar werkt de universiteit aan. Weustink wil leren van dit proces. “We maken nu een eigen beleid. Het Langeveldgebouw is niet door ons ontworpen. Het plan voor de renovatie van het Tinbergengebouw maken we wel zelf. Daar willen we toepassen wat we geleerd hebben. Die aanbesteding gaat dit jaar beginnen.”

Aanpassingen

Soms is het maken van keuzes een uitdaging, vinden de mensen van de gebouwendienst. De huidige handdoekautomaten in toiletten zijn te zwaar voor mensen met verminderde handfunctie. Om afval te voorkomen, wil de universiteit af van papieren handdoekjes. Stippen op alle trappen zetten om zo het zicht te verbeteren is een grote investering. “We moeten ergens zeggen: dit is de max”, zegt Denie. “We moeten al het onderhoud van de campus met één pot geld doen. Alle deuren voorzien van automatische deuropeners kost zo vijf ton.”

Na afloop spreken alle leden van de klankbordgroep de dankbaarheid uit. Het is fijn om gehoord te worden, geven ze allemaal aan. “Geef ons en alle anderen ook de tijd om te vertrouwen op alle keuzes en veranderingen”, zegt Riemen nog na afloop. “Na jaren van frustraties is het toch eerst zien en dan geloven.”

Audrey

Onderdeel van de Special

Studeren met een functiebeperking

Rector magnificus Annelien Bredenoord heeft in een interview gereageerd op de verhalen…