Binnen no-time maakte hij zich de universitaire wereld eigen en kende elke geleding van de universiteit zijn naam. Slechts een maand na zijn aanstelling brak de coronapandemie uit, waardoor de redactie een groot deel van zijn hoofdredacteurschap vanuit huis werkte. Desondanks ging hij met veel energie aan de slag, vaak toch op de redactie aanwezig met een klein team. Op de eerste dag van de eerste lockdown organiseerde hij samen met de afdeling Marketing en Communicatie een crisisuitzending vanuit de studio’s in Polak. Redacteur Tessa Hofland werd voor de leeuwen gegooid als presentator en vanaf die dag zonden we elke dag live uit, met gasten die vertelden hoe ze het onderwijs herorganiseerden en bestuurders die de laatste updates gaven.

Rokende servers

Online vergadering corona maart 2020 met Arjan Paans als hoofdredacteur
Een van de eerste online vergaderingen met Arjan. Beeld door: Tessa Hofland

De ras-journalist had een enorme neus voor nieuwtjes. Zo schreef redacteur Marko de Haan op zijn aandringen een artikel over een mogelijk coronamedicijn, dat bij het Erasmus MC in ontwikkeling was. Vlak na publicatie knalden de servers van de EM-website eruit door de vele bezoekers van over de hele wereld, het werd het best gelezen artikel dat EM ooit maakte.

Hoofdredacteur Wieneke Gunneweg is Arjan heel dankbaar voor zijn invulling van het interim-hoofdredacteurschap. “Het is bizar dat ik Arjan heb leren vanwege mijn eigen ziekte en nu afscheid van hem heb moeten nemen vanwege diezelfde kl*teziekte. Ik ben blij dat ik hem zelf nog heb kunnen zeggen dat ik hem dankbaar ben voor de energieke wijze waarop hij EM in mijn afwezigheid heeft geleid, zeker omdat kort na zijn komst de coronacrisis uitbrak en hij een voor hem nog onbekende redactie vanachter een scherm moest aansturen. Het vertrouwen dat hij mij gaf dat de redactie bij hem in goede handen was – en een beetje werd opgeschud – heeft mij veel goed gedaan tijdens mijn afwezigheid. Toen ik terugkwam hebben we nog even samengewerkt volgens het principe van de communicerende vaten; ik een stapje erbij en hij een stapje eraf, met veel geduld en zorg, zodat ik daarna naadloos de taak als hoofdredacteur weer kon overnemen.”

Grotere plaatje

Een van de hoogtepunten van zijn jaar bij EM was de allerlaatste, dubbeldikke editie van ons papieren magazine. EM komt al sinds 2018 niet meer op papier uit, maar Arjan wilde de eerste coronamaanden op de universiteit vastleggen voor het nageslacht. “Dat tekende Arjan: hij zag niet alleen overal nieuws en verhalen, maar ook meteen het belang ervan en het grotere plaatje”, vertelt eindredacteur Tim Ficheroux. “Terwijl de hele wereld in pyjama achter de webcam zat, wist hij redacteuren juist te raken, te motiveren en te inspireren.”

Hij heeft zich enorm ingezet om dit magazine mogelijk te maken: hij regelde het geld, zette verhalen uit en tijdens de feestelijke Eurekaweek 2020 lag het blad er na veel bloed, zweet en tranen. De introductieweek kon onverwacht grotendeels fysiek doorgaan en dus werkte de redactie voor het eerst sinds maart weer intensief met elkaar samen, waardoor dat een zeer bijzondere week werd.

Nieuw elan

Ann O’Brien, directeur van de Algemene Bestuursdienst en de directe leidinggevende van Arjan tijdens zijn tijd bij EM, denkt met ‘veel respect’ aan hem terug. “Ik vond het ontzettend goed hoe hij bij binnenkomst direct de boel oppakte. Hij gaf fijn en deskundig leiding in wat toch een crisissituatie was, waarin Wieneke eruit moest en corona er ook nog bijkwam. Hij hield zich rustig en liep niet weg van uitdagingen. Ik vond hem heel oprecht, erudiet, en hij deed het met heel veel humor. En hij gaf ook nieuw elan: hij zag overal kansen, zoals met de dagelijkse uitzendingen.”

“Warm, vriendelijk en ontspannen, maar ook professioneel en gefocust”, zo omschrijft Gabriele Jacobs, tijdens zijn periode bij EM voorzitter van de redactieraad. “Hij had een sterk gevoel voor journalistieke onafhankelijkheid en kon behoorlijk eigenwijs zijn, maar had ook oog en oor voor de behoeften van zijn omgeving. We wisselden tijdens Covid nogal eens vertrouwelijk informatie uit via de app, in zijn perfecte Duits! Ik bewonderde hoezeer hij verantwoordelijkheid nam voor EM en tegelijkertijd duidelijk maakte dat hij slechts een interim is en dat Wieneke de baas is.”

Lange loopbaan

Behalve hoofdredacteur van EM was Arjan in zijn lange journalistieke loopbaan onder andere adjunct-hoofdredacteur bij het AD, hoofdredacteur bij Metro en was hij sinds 2018 een van de oprichters en journalistiek leider van het online medium Innovation Origins, een platform over technologie en innovatie.

Begin 2022 begon hij als hoofdredacteur bij de collega’s van het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Na vier maanden werd hij echter gediagnosticeerd met kanker en kon hij zijn werk niet meer voortzetten. Arjan is 53 jaar geworden.

Lees 2 reacties