Hoe houden we de geest van Erasmus levend, als we niet samen op de campus zijn? Dat is de uitdaging waar de universiteitsgemeenschap dit nieuwe collegejaar voor staat. Natuurlijk, ons belangrijkste kapitaal zit in mensen, niet in gebouwen. Maar de vonk die begeestering laat overslaan, krijgt toch echt meer zuurstof in het een-op-eencontact dan in een schokkerige Zoom-verbinding.
Natuurlijk verplaatsten ook onze werkzaamheden voor EM zich de afgelopen maanden naar werkkamer of keukentafel. We misten daardoor de informele gesprekken in de gangen van Woudestein, waar soms interessant nieuws uitrolt. En het is moeilijker om de context te vatten als je een interview afneemt via een haperende videoverbinding. Maar het lukte. Ook groeide het onderlinge begrip voor elkaar. We probeerden elkaar net wat beter in de gaten te houden en sleurden elkaar er zo doorheen.
Nieuwshonger onverzadigbaar
Onze doelgroep – medewerkers en studenten – wist ons uitstekend te vinden via onze kanalen: de website, nieuwsbrief én de afgelopen maanden de talkshow Erasmus TV. Ondanks dat de campus lange tijd zeer beperkt toegankelijk was, bleek de nieuwshonger onverzadigbaar. Dat bleek ook uit onze sterk gestegen bezoekcijfers.
De redactie van Erasmus Magazine vindt het belangrijk om op papier terug te blikken op de eerste maanden van de coronacrisis, die op iedereen enorme indruk heeft gemaakt. Als tastbare herinnering aan de tijd waarin de universiteit daadwerkelijk de impact had die we als mission statement ambiëren.
Trots op de toppers van het Erasmus MC
Wat waren we als universiteit trots op toppers als Marion Koopmans, Diederik Gommers, Frank Grosveld en Ernst Kuipers van het Erasmus MC, die maandenlang in het middelpunt van de media-aandacht stonden. Terwijl artsen en verpleegkundigen overuren draaiden op de intensive care, bepaalden zij (mede) het beleid of gaven hoop op een behandeling van Covid-19.
Natuurlijk, er zijn nog genoeg verbeterpunten, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat we deden naar de (on)tevredenheid onder studenten over het onderwijs. Maar wat was het bijzonder hoe onderwijs en onderzoek in no time volledig online zijn gegaan.
Over dat en veel meer gaat deze bijzondere corona-special. Oordeel daarom zelf of het ons de afgelopen maanden is gelukt de geest van Erasmus levend te houden.