Universiteiten zijn verplicht om een ombudsfunctionaris te hebben. In 2019, nog voor die verplichting, begon Edith Weijnen aan die rol. Na haar vertrek in maart 2022 kon er niet direct een opvolger gevonden worden. Daarom was Mario Buijk, ombudsman bij het Erasmus MC, tijdelijk ook beschikbaar voor EUR-medewerkers en studenten.

Boterham en veiligheid

Voor Verbaan was maandag zijn ‘eerste serieuze werkdag’. “Ik merk dat ik meteen wat telefoontjes krijg, van mensen die even kennismaken tot mensen die al iets met me willen bespreken.” De nieuwe ombudsfunctionaris vindt zijn werk onmisbaar voor elke organisatie. “De onderste laag van de pyramide van Maslow gaat over een boterham, en daarna komt veiligheid, een veilige plek. Als je je wil ontwikkelen  als student of als medewerker, dan heb je een veilige omgeving nodig.” Daar hoopt Verbaan vanuit zijn positie aan bij te dragen.

Collegevoorzitter Ed Brinksma noemt Verbaan in een mail aan medewerkers ‘een stevige, analytische, creatieve en mensgerichte professional die met zijn passie voor mens en integriteit gestalte kan geven aan een verdere versteviging en verfijning van de functie’. Brinksma: “Een veilig werk- en studieklimaat is essentieel voor de EUR. Wij zijn dan ook blij dat we met de komst van Wico Verbaan weer structureel invulling kunnen geven aan de belangrijke onafhankelijke functie van ombudsfunctionaris.”

Onafhankelijk

Een ombudsfunctionaris kan op eigen initiatief onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden op de universiteit. Die onafhankelijkheid is er bij vertrouwenspersonen formeel niet. Studenten en medewerkers kunnen ook bij Verbaan terecht voor vragen en problemen over studeren en werken. Verbaan helpt ook bij vragen, dilemma’s of conflicten op de werkvloer of bij de opleiding. Het contact met de ombudsfunctionaris is vertrouwelijk.

Ombudsfunctionaris Edith Weijnen_ronald (1)

Lees meer

Ombudsfunctionaris wil stabiel bestuur en onderzoek naar universiteitscultuur

Edith Weijnen is een jaar ombudsfunctionaris en publiceerde onlangs haar eerste…