De groep OccupyEUR, bestaande uit studenten, medewerkers en klimaatactivisten, eist dat de universiteit banden verbreekt met de fossiele industrie. Ook eisen ze een einde aan de ‘precaire’ situatie van onderzoekers en docenten, een einde aan studieschulden en willen ze betere toegankelijkheid van onderwijsgebouwen. In een open brief zetten ze hun eisen uiteen en verzamelen ze handtekeningen.

Fossiele industrie

De bezetting komt voort uit een internationale occupy-beweging, waarbij universiteiten bezet worden om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De organisatoren hopen dat ze via deze actie de universiteit tot actie kunnen bewegen: “Een tijdje terug is officieel de samenwerking tussen de Rotterdam School of Management en Shell gestaakt, maar dat was duidelijk voor de bühne. Op allerlei manieren wordt er nog steeds volop samengewerkt met de fossiele industrie, dat kan echt niet meer. Bij interne discussies kwamen de huidige vier eisen naar voren als prangende dingen die veranderd moeten worden”, vertelt Charlie, psychologiestudent en een van de organisatoren.

bezetting sandersgebouw 2 28-11 Wouter Sterrenburg
Agenten kijken toe. Vooralsnog zijn er vijf agenten aanwezig. Beeld door: Wouter Sterrenburg

OccupyEUR is van plan om vandaag speeches, workshops en paneldiscussies te organiseren. Bij de ingang van het Sandersgebouw is beveiliging aanwezig die studentenkaarten controleert, rond 11 uur zijn er zo’n veertig actievoerders aanwezig.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de bezetting zal duren, maar enkele actievoerders hebben een slaapmatje meegenomen.

Reactie universiteit

Het College van Bestuur zegt in een schriftelijke reactie ‘begrip te hebben’ voor de beweegredenen van de groep. De universiteit zou de zorgen om klimaat en de toekomst delen. “De universiteit neemt haar verantwoordelijkheid op dat vlak en is al langere tijd actief bezig om duurzaamheid in alle lagen van de organisatie te implementeren, door middel van diverse initiatieven”, zegt Ed Brinksma, voorzitter van het college. Hij zegt ook dat hij hoopt dat het onderwijs en onderzoek op de campus ‘niet gehinderd’ worden.

Lees 12 reacties