Het is wel even zoeken naar het thuishonk van Erasmus Esports, verscholen in een uithoek van Feijenoord. Wie de sporthal eenmaal heeft gevonden, hoeft alleen het rumoer te volgen. Op deze regenachtige woensdagavond zijn zo’n 25 leden aanwezig.  “Normaal zijn er altijd wel zo’n veertig mensen, maar vandaag is het denk ik rustiger door tentamens”, zegt verenigingsvoorzitter Paul Homrighausen (19, Erasmus University College).

Wie denkt dat op de studentenvereniging voor e-sports alleen maar wordt gegamed vergist zich. De helft van de leden zit weliswaar achter pc’s te gamen, de rest doet een bordspel aan een grote tafel. Verder is er een grote bar, pooltafel, klimwand, speciale Formule 1-stoel en een scherm voor het dansspel Just Dance.

Kakkerlakken

Aan tafel wordt kakkerlakkenpoker gespeeld (een variant op bluffen). In een piepschuimen bakje liggen een paar verweesde bitterballen. Het ruikt er een beetje naar zweet. Een van de spelers geeft een kaart aan zijn overbuurman: “Dit is een rat. Die past bij je persoonlijkheid”, zegt hij grinnikend. Hilariteit alom. Op de kaart blijkt een kikker te staan. Er volgt verwarring over de spelregels. “Hoor je dit spel met heel weinig mensen te spelen?”, vraagt iemand zich af. Een ander beaamt: “Dit is chaos!”

Met enige regelmaat worden nieuwe bordspellen toegevoegd aan het assortiment van de vereniging. Na het kakkerlakken is het tijd voor Wavelength, een spel waarin je iemands mening over een onderwerp moet inschatten. Het levert geestdriftige discussies op over, bijvoorbeeld, de veiligheid van zebrapaden.

Gert Goris Geert Stevens Ger Lugtenberg opening academisch jaar – Tara Lewis

Lees meer

Opening Academisch Jaar: ‘Mooi om de professoren in hun toga te zien, terwijl ze rondlopen met een drankje’

Kunstenaar Refik Anadol en de vegetarische bitterballen waren de sterren van de ‘show…

Single player

Yanique (18, Economics and Business economics) is elke woensdag van de partij. “Bij de Eurekaweek heb ik bij een aantal sportverenigingen gekeken, maar de mensen hier spraken me het meest aan.” Hij was al een gamer (‘single player’), maar één van de drie leden die niet op een pc kan gamen. “Maar er zijn altijd wel een of twee tafels die bordspellen spelen.” Er verschijnt een cheesecake op tafel. “Mensen bestellen hier altijd Thuisbezorgd enzo.”

De sfeer is gemoedelijk, er worden een hoop grapjes gemaakt. Ook over Yaniques onvermogen om te kunnen pc-gamen, maar het blijft allemaal uitermate vriendelijk. Het is pas 21.00 uur en Maaike (20, Pedagogische Wetenschappen) gaat er alweer vandoor. “Het is hier altijd heel gezellig, maar ik moet nog met de bus naar Vlaardingen.” Een vriendin loopt met haar mee naar de bus, want dat vindt ze een beetje spannend.

Moordmysterie

Keith (18, International Business Administration) speelt een rondje pool met voorzitter Paul: “Ik speel meestal pool, dan kun je lekker kletsen.” Keith tikt zijn keu volledig naast de bal, vloekt en lacht. “Dit is de eerste keer dat ik dit speel, Paul is het mij aan het leren.”

Het grootste misverstand over hun vereniging is dat het heel competitief zou zijn, zeggen beiden. Paul: “Het is juist heel ontspannen en sociaal, een beetje rondhangen en bier drinken. Ik heb hier veel van mijn vrienden leren kennen. We spelen spelletjes, gaan uit of naar attractieparken.” Ook zijn er speciale evenementen, zo speelden ze tijdens Halloween verkleed een moordmysterie.

erasmus esports just dance – tara lewis
Op aandringen van de aanwezige journalist doen Xiao, Paul en Tyco een rondje Just Dance. Beeld door: Tara Lewis

Zuid-Korea

Vanavond zijn ook twee leden van het eerste uur van de partij. Davy (29, master fiscaal recht) en Pepijn (24, werkend). Davy: “Ik wilde zes jaar geleden meedoen aan een studentencompetitie van League of Legends, maar er was nog geen team van Erasmus. Ik ben toen online gaan scouten en heb een team bij elkaar gebracht.”

Het werd zo’n hechte club dat hij besloot een vereniging op te richten, die in vijf jaar tijd behoorlijk groeide, van 10 naar 140 leden. Pepijn coachte in de tussentijd het e-sportsteam met EUR-studenten dat uitkwam op het WK League of Legends in Zuid-Korea. Davy: “Maar het doel van de vereniging is om mensen te leren kennen.” Pepijn: “Gamen is in principe heel sociaal, alleen fysiek samenzijn is wel een stapje verder. Veel gamers zitten alleen thuis. Wij proberen ze daar een beetje uit te trekken.”

Vriendin

Erasmus Esports vormt voor veel leden de belangrijkste sociale schakel. Davy: “Al onze vrienden hebben hun vriendin hier ontmoet. De meeste leden zouden nergens anders lid zijn als deze vereniging er niet was geweest.” Er zitten dan ook leden tussen voor wie sociaal contact niet vanzelfsprekend is. Pepijn: “Het is niet altijd even makkelijk om een gesprek met iemand te beginnen.” Onder gelijkgestemden zijn trekt mensen uit hun isolement, merken ze. Davy: “Tijdens corona zeiden ze bij Erasmus Sport: ‘Voor jullie verandert er niks’, maar onze mensen willen juist samenkomen.”

erasmus esports wavelength – tara lewis
Er wordt niet alleen gegamed door de e-sporters. Ook bordspelletjes zijn populair. Rechts Marcos en Mariëtte. Beeld door: Tara Lewis

Fysiek contact

Aan de bordspeltafel is zojuist een discussie geweest over hoe intiem het geven van een knuffel is als begroeting. “Heel normaal toch tegenwoordig?” “Hallo, we zitten hier met GAMERS! Fysiek contact?!” Iedereen kan er om lachen.

Marcos (20, Rechten) werd een half jaar geleden lid. “Dat was het juiste moment, ik woon ver uit de buurt en had net mijn rijbewijs gehaald. Ik had nog niet echt sociale contacten en dit leek me de beste manier om daar verandering in te brengen. Bij Rechten verander je elke vijf weken van groep dus je bouwt niet echt een band op.”

gamers-dutch-college-leauge-3

Lees meer

EUR-gamers mogen naar Zuid-Korea voor WK League of Legends

Een team League of Legends-spelers van Erasmus E-Sports heeft zich geplaatst voor het WK i

Gamer-mindset

Het gamen is voor hem eigenlijk bijzaak. “Ik speelde vroeger wel veel, de laatste tijd minder. Ik kwam erachter dat het niet zoveel uitmaakt. Het gaat hier om spelletjes spelen en gezelligheid. Het helpt wel als je de gamer-mindset hebt.” Yanique lacht: “Je bedoelt: introvert zijn!” Serieuzer: “Er zijn hier best veel introverte mensen en dat is logisch, ze snappen elkaar en hebben dezelfde vibe. Ik ben niet zo fan van verenigingen waar mensen alleen maar heel veel bier drinken.”

Op aandringen van de aanwezige journalist doen Xiao, Paul en Tyco een rondje Just Dance. Tyco (20, Gezondheidswetenschappen) wint met een kleine voorsprong. In de tijd dat hij fanatiek ballroom danste miste hij de vereniging.

Mariëtte (19, Economie en Rechten) heeft vandaag voor het eerst achter een pc gezeten. “Ik speel meestal bordspellen of pool. De sfeer is hier heel goed. Hierbuiten doe ik niet zoveel sociaals, het is druk met twee studies. Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent.” Xiao (20, Bedrijfskunde) beaamt dat. “Ik kom hier elke week. Niemand beoordeelt je hier, je kunt gewoon fouten maken. Ook tijdens een spelletje.”

 

Lijkt het je leuk als EM langskomt op jullie borrel of een ander sociaal evenement? Stuur een mailtje naar [email protected].