Op 20 mei versloeg het EUR-team de grote favoriet Doran Alpha uit Nijmegen, waarna het de Dutch College League-trofee omhoog mocht houden. Vorig jaar leverde het team dezelfde prestatie in zijn eerste seizoen, maar deze keer waren ze de underdogs in de finale, waarin het team uit Nijmegen de gedoodverfde winnaar was.

Teamwerk

Het ontbrak het team in de aanloop naar de titelstrijd niet aan spanning en zenuwen. Simon Berkulo zei na afloop dat sommige teamleden vóór de grote dag moeite hadden met de druk die ze ervoeren. “Jan-Willem was absoluut zenuwachtig; hij bleef de hele nacht voor de finale sms’jes sturen om te zeggen dat hij maar niet kon slapen.”

Het team dacht in eerste instantie dat er qua vaardigheden een kloof rustte tussen hun eigen ploeg en die van de tegenstanders. Het Nijmeegse team bestond namelijk grotendeels uit semiprofessionele student-spelers, en het team van Erasmus had in een eerdere ronde al eens van de Nijmegenaren verloren. Desalniettemin eindigde de wedstrijd met een ruime overwinning voor Trust Gaming Erasmus, dat het team van Doran Alpha met een glasheldere 3-0 naar huis stuurde.

“Ik had veel vertrouwen in onze voorbereiding omdat het bij het oefenen echt heel lekker ging”, vervolgde Simon. “Individueel gezien was het team uit Nijmegen beter, maar wij speelden als een team.” Zoals bij elke sport helpt het om veel te trainen. In de maand voor de finale speelde het hele team drie tot vier keer per week samen online sessies van vier uur. De uren of dagen daarna brachten ze dan door met het terugkijken van de gespeelde wedstrijden, waarbij ze elke stap of strategische beslissing analyseerden die door teammanager Jan was aangewezen als mogelijk verbeterpunt.

Samen als team spelen is echter maar één onderdeel van de training, want de meeste spelers brengen ook veel tijd door met individuele training. Jan-Willem: “Ik denk dat ik per week zo’n 65 uur speel. Ik speel elke dag.”

gamers-dutch-college-leauge

Reis naar Zuid-Korea

Het team heeft besloten om na deze overwinning even een pauze in te lassen. Jan: “Voor de spelers is het ontzettend vermoeiend en uitputtend – je moet voortdurend geconcentreerd bezig zijn. Na elke wedstrijd van het toernooi hadden we ons eigen hoekje om maar niet afgeleid te worden. Vaak zaten we gewoon grapjes te maken en het Rotterdamlied te zingen om in de juiste stemming te blijven. Na dit toernooi hebben we echt even een pauze nodig.”

Het team ontving tweeduizend euro voor zijn overwinning, en een uitnodiging om Nederland te vertegenwoordigen op het International Esports Federation (IESF) WK dat in Zuid-Korea wordt gehouden.

Op dit moment denkt het team nog niet echt aan Zuid-Korea. Pas na de zomer beginnen de teamleden met de voorbereiding. De reis naar Zuid-Korea wordt een driedaagse aangelegenheid (12- 15 december) waarbij alle onkosten worden betaald door de officiële sponsoren. Tot die tijd blijven de spelers wel individueel actief, maar de teamvoorbereidingen worden pas na de zomer weer hervat.

Geen sociaal stigma

Jan-Willem heeft op de Hogeschool Rotterdam de status van een professionele sporter. Niet gek dus dat het team volhoudt dat e-sporters zeer professioneel bezig zijn. Jan-Willem: “Ik vind het een echte sport. Op het hoogste niveau van het spel fitnessen de atleten twee uur per dag. Ze hebben een speciaal dieet, ze trainen een bepaald aantal uur per dag en ze hebben zelfs een sportpsycholoog. Zo doen profvoetballers het ook.”

Vorig jaar vloog het team ook al naar Azië (toen naar Taiwan) om deel te nemen aan het IESF WK van 2018. Deze keer krijgt het team de gelegenheid naar Zuid-Korea te vliegen, en wel naar Seoul, misschien wel de e-sporthoofdstad van de wereld. “Een paar van de beroemdste sporters van Zuid-Korea zijn gamers”, vertelt Jan. “Vorig jaar in Taiwan won het team van Zuid-Korea, en datzelfde team speelt nu op professioneel niveau.”

Volgens het team is e-sports gaming een enorm fenomeen in Azië, vergeleken bij Europa. Tijdens het toernooi in Taiwan kreeg een van de teamleden ‘ongebruikelijk veel Tinder-dates’, gewoon door in zijn profiel te zeggen dat hij een gamer was die meedeed aan het IESF WK.

Lees één reactie