Ruim veertig mensen bezochten de ‘openingsceremonie’ op de Institutenlaan.  Van Schoten opende het feestje met een korte toespraak waarin ze ook aankondigde dat studenten vanaf nu hun voornaamwoorden kunnen aanpassen in Canvas. Semiha Denktaş van het Diversity & Inclusion Office nam daarna de microfoon over: “Dit pad ziet er niet alleen mooi uit, het staat ook symbool voor verbinding en acceptatie in onze gemeenschap.”

Opening regenboogpad woudestein institutenlaan Semiha Denktas Ellen van Schoten – Feba Sukmana

Lees meer

Studenten kunnen nu hun voornaamwoorden aanpassen in Canvas

Met de aanpassing wil de EUR graag een statement maken dat de universiteit inclusief is.

Trots

Marit-de-Ridder-initiatiefnemer-regenboogpad
Initiatiefnemer Marit de Ridder Beeld door: Feba Sukmana

Van Schoten en Denktaş spanden daarna een grote gouden lint over het midden van het pad. Oudstudent en initiatiefnemer van het pad Marit de Ridder mocht het lint vervolgens doorknippen, een handeling die begroet werd met gejuich en geklap. Het pad is officieel geopend.

“Heel trots dat het er nu ligt”, zegt de Ridder na afloop. Anderhalf jaar geleden kwam ze met het idee. “Het bestuur weigerde het, ze vonden dat mijn idee te  vaag geformuleerd was.” Maar De Ridder stopte er niet mee. Om de universiteit over te halen werkte ze samen met een aantal organisaties, waaronder Erasmus Pride. “Ik ben zo blij dat we dit met zijn allen hebben neergezet.”

‘Ik ben zo blij dat we dit met zijn allen hebben neergezet’

Marit de Ridder

In praktijk brengen

Sociologiestudent Elisa Weehuizen en MISOC-student Auguste Ouedraogo komen als vertegenwoordiging van de vereniging van Afrikaanse studenten ASAH. Ze vinden het zebrapad een mooi gebaar. “Maar natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan”, zegt Ouedraogo. “Ik hoop dat de universiteit diversiteit en inclusie in het onderwijs kan verweven. Het zou mooi zijn als docenten en tutoren bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de genderidentiteit van studenten.”

‘Ik hoop dat de universiteit diversiteit en inclusie in het onderwijs kan verweven’

MISOC-student Auguste Ouedraogo

Onhandige plek

Bedrijfskundestudent Stephan van Roon en MISOC-student Zofia Staszewska, allebei van Erasmus Pride, zijn ook blij met het pad. “Het is een goede eerste stap naar meer openheid en acceptatie”, zegt Van Roon.

kristel_de_groot_raibow_path_03

Lees meer

‘De campus was al niet geweldig voor rolstoelgebruikers. Nu heeft men het nog erger gemaakt’

Het is ironisch dat het regenboogpad, een symbool voor inclusiviteit, precies op de plek…

Stephan van Roon-Zofia Staszewska-ErasmusPride
Zofia Staszewska en Stephan van Roon Beeld door: Feba Sukmana

Met de kritiek van promovenda Kristel de Groot dat de plek van het pad heel slecht gekozen is, is Staszewska het helemaal mee eens. Zelf zit ze ook in een rolstoel. “De Groot heeft absoluut gelijk. Hoe trots en blij ik ook ben dat het pad er is, ik denk dat er betere plekken zijn op de campus om er een aan te leggen. Hier was het al erg glad, en nu is het door de regenboogverf nog gladder, waardoor het supermoeilijk is om de heuvel te beklimmen”, zegt de voorzitter van Erasmus Pride. “Nu zit ik in een dilemma. Aan de ene kant is het heel belangrijk voor de representatie, maar dit pad maakt mijn leven zwaarder, elke dag weer.”

Van Schoten is zich bewust van het probleem. “Ik vind het ontzettend treurig dat mensen met rolstoel nog niet overal terecht kunnen op onze campus. Daar werken we wel hard aan: nieuwe gebouwen zijn bijvoorbeeld veel toegankelijker voor mensen in een rolstoel.”