“Studenten lenen meer, werken meer en geven minder geld uit aan steeds duurdere boodschappen”, zegt Marijn Prins, voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR. De stijgende energiekosten brengen steeds meer studenten in de problemen, merkt STUUR na ongeveer honderd meldingen van energiearmoede.

Stijgende-energiekosten-gasprijzen-1-Migle-Alonderyte-2

Lees meer

Studentenvakbond opent meldpunt voor Rotterdamse studenten die worstelen met energierekening

Nu de energierekeningen stijgen en compensatie voor studenten uitblijft, start STUUR…

Maatregelen landelijke overheid

Op 1 januari wordt een maximumprijs ingevoerd voor gas en stroom. Hoe deze regeling zal uitpakken voor studenten(huizen) is nog niet duidelijk. Wel krijgen uitwonende studenten in het collegejaar 2023/2024 een jaar lang 165 euro per maand bovenop hun basisbeurs.

Ook maakt het kabinet 35 miljoen euro vrij voor studenten die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Een regeling met een ‘bittere bijsmaak’, vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Alleen studenten die uitwonend zijn en zelf een energiecontract hebben afgesloten kunnen hier een beroep op doen. Dat gaat om 5 procent van alle uitwonende studenten, zegt de LSVb. De LSVb vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet geen landelijke regeling wil.

Sigrid Kaag_koffertje_prinsjesdag 2022_foto door ministerie van Financiën

Lees meer

Rijksbegroting smaakt ‘bitterzoet’ voor studenten en instellingen

De Rijksbegroting is niet overal enthousiast ontvangen. Universiteiten en hogescholen…

Regels voor hulp

Mina Morkoç, raadslid voor GroenLinks, deelt die mening met de LSVb. Met 57 andere jonge raadsleden uit grote studentensteden stuurde ze een brief naar het kabinet. “De regeling voor de energietoeslag is bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee, voor mensen die dreigen in ernstige armoede terecht te komen. En studenten zijn ook mensen. Dus nee, de problemen zijn nog niet opgelost. Ik vind het bizar dat deze hulp niet geboden wordt aan studenten. Wie hulp nodig heeft, moet je hulp geven.”

Er zijn gemeentes waar studenten een energietoeslag kunnen aanvragen, maar vaak worden aanvullende eisen gesteld. “Het kabinet zegt dat ‘een redelijke, aanvullende voorwaarde’ gesteld kan worden”, legt Morkoç uit. Gemeenten mogen zelf beslissen welke voorwaarden. “Bijvoorbeeld: je moet dan als student minimaal 21 jaar oud zijn én maximaal lenen voor je energiesteun kan krijgen. Mijns inziens is maximaal lenen geen ‘redelijke’ voorwaarde. Er wordt gezegd: ‘werk jij je eerst maar volledig in de schulden’. Dat zou anders nooit gezegd worden. Regels opleggen voor deze hulp is niet de manier.” Volgens Morkoç zou Rotterdam het voorbeeld moeten volgen van de gemeentes Zwolle, Den Haag, Nijmegen, en Tilburg en de toeslag van in totaal 1300 euro beschikbaar moeten maken voor studenten.

stufiprotestDAMHOP8

Lees meer

Juristen: ‘Studenten ten onrechte uitgesloten van energietoeslag’

Gemeenten hebben het advies gekregen om studenten geen energietoeslag van 800 euro te…

Rotterdam

Begin augustus won een student een rechtszaak tegen de gemeente Nijmegen. De rechtbank bepaalde dat studenten als gehele groep niet mogen worden uitgesloten van de eenmalige energietoeslag. Reden voor de Rotterdamse afdelingen van GroenLinks, CDA, PvdA, Volt en PvdD om schriftelijke vragen te stellen aan het stadsbestuur. Wat betekent de uitspraak in Nijmegen voor Rotterdamse studenten? Het college heeft geantwoord eerst de uitkomsten af te wachten van het gesprek tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Morkoç zegt ‘erg teleurgesteld’ te zijn in dat antwoord. “Ik geef in ieder geval niet op”, zegt ze. “Linksom of rechtsom, ik ga alle opties bekijken.”

Lees één reactie