“Het probleem is groter dan ik dacht”, bekent Nathaniel Germain, voorzitter van STUUR. Energiekosten zijn sinds begin dit jaar verdubbeld en de regering heeft daarom een compensatieregeling in het leven geroepen om de impact van de stijging te verzachten. Maar studenten vallen niet onder die regeling.

“De studenten die ons hebben benaderd, zeggen dat ze honderden euro’s meer moeten betalen, anderen konden de boodschappen niet meer betalen, zij moesten dus eigenlijk op dieet. Het is een groot probleem.” Germain legt uit dat niet genoeg geld hebben om de energierekening te betalen de rode draad is in de twintig reacties die tot nu toe bij het meldpunt binnenkwamen.

Druk uitoefenen

Wanneer voldoende gegevens zijn verzameld, biedt de studentenvakbond zijn bevindingen aan bij de gemeente Rotterdam. “Op dit moment is de gemeente nog niet overtuigd dat er voldoende studenten met dit probleem geconfronteerd worden. Dus we hopen dat ze met deze informatie iets doen en de studenten compenseren.”

STUUR Rotterdam is niet de enige die aandacht besteedt aan dit probleem. De Landelijke Studentenvakbond heeft ook een meldpunt geopend om meer druk uit te oefenen op de regering en het financiële welzijn te waarborgen van studenten die worden getroffen door de hoge energiekosten.

Maar aangezien de regering de beslissingsbevoegdheid voor deze kwestie bij de gemeenten heeft neergelegd, roept Nathaniel alle studenten uit Rotterdam die getroffen zijn door de plotselinge prijsstijgingen op zich te melden bij het meldpunt van STUUR. “Ben je student in Rotterdam, Nederlands of internationaal, meer geld kwijt aan je energierekening en kom je aan het eind van de maand in de problemen, meld je dan bij ons. Hoe meer reacties we krijgen, hoe meer we de gemeente kunnen dwingen iets te doen.”

Stijgende energiekosten gasprijzen 2 – Migle Alonderyte

Read more

Kabinet laat studenten met hoge energierekening zitten, waarschuwt LSVb

Studenten vallen buiten de boot bij de compensatieregeling voor de stijgende…