Nooit eerder stond de masterstudente Criminologie voor zo’n grote zaal. “Mijn grootste publiek tot nu toe was op de constitutieborrel, met zo’n driehonderd man”, lacht ze. Sowieso ziet ze de afgelopen maanden van voorbereiding als een hele goede leerschool. “Je wordt gedwongen uit je comfortzone te stappen. Het is een hele gave uitdaging, ik kan het iedereen aanraden!”
Die speech op 15 augustus is niet alleen voor haar een spannend moment, dat is het ook voor de ruim vierduizend deelnemers aan de introductieweek. Nijbroek kan zich nog goed herinneren wat voor gevoel de Eurekaweek bij haar opriep toen zij meedeed in 2018. “Ik voelde me hier meteen helemaal thuis. Het is echt de start van je nieuwe leven, het geeft een glimp van wat je te wachten staat in je studietijd”, memoreert ze in een kantoortje van de Eurekaweek-organisatie in de kelder van het G-gebouw.
Geen doemscenario’s meer
Het bestuur van vorig jaar was in de voorbereiding nog door de omstandigheden gedwongen bezig met allerlei ‘doemscenario’s’: wat als corona weer volop de kop opsteekt, de overheid nieuwe maatregelen invoert? Hoewel uiteindelijk heel veel door kon gaan, gaf het wel een hoop stress in de voorbereiding. Dit jaar is alles weer een stukje normaler. “Uiteraard houden we wel rekening met zulke scenario’s”, vertelt Nijbroek. “Maar eigenlijk zien we nu de week van vorig jaar als het minimale van wat kan. Maar we hebben noodplannen klaarliggen om evenementen op te splitsen en te roteren.”
Nu er minder tijd nodig was voor het nadenken over coronalockdowns, was er meer tijd om in nieuwe ontwikkelingen te steken. Ook de Eurekaweek gaat met zijn tijd mee, en dus wordt het dit jaar allemaal duurzamer, inclusiever en er komt meer aandacht voor studentenwelzijn.
Vegetarisch eten
De Eurekaweek wordt duurzamer door de hoeveelheid afval te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van ‘hard cups’, zoals Nijbroek ze noemt, herbruikbare bekertjes. Ook krijgen alle deelnemers herbruikbare poncho’s en waterflesjes. De grootvervuiler vlees is verder volledig van het menu geschrapt. De maaltijden die de Eurekaweeklopers tweemaal daags voorgezet krijgen, zijn allemaal vegetarisch.
De inclusiviteit maakte dit jaar een belangrijk deel uit van de voorbereiding op de week. “We hadden een studentenpanel dat voor ons kritisch keek naar het programma. Zo gaven ze bijvoorbeeld aan dat het ook gaaf was om eens naar de West-Kruiskade te gaan, of naar Rotterdam-Zuid. Ook hebben we de foodtrucks bij het festival internationaler gemaakt.” De groepjes worden ook zo inclusief mogelijk ingedeeld. “Zo zorgen we dat de man/vrouwverhouding overal een beetje vergelijkbaar is, maar ook internationale en Nederlandse studenten, en minder- en meerderjarigen.”
Overal een meldpunt
Mocht er onverhoopt toch iets mislopen, dan drukt Nijbroek alle deelnemers op het hart dat er een meldpunt is. “Daar zitten professionele mensen klaar die je kunnen helpen. Bij elk evenement is ook een plek waar je terechtkunt met je verhaal. Hiermee willen we studenten niet alleen tijdens de Eurekaweek helpen, maar ook wegwijs maken en de drempel verlagen om later in hun studie eens naar een vertrouwenspersoon of een studentpsycholoog te stappen. Dat moet eigenlijk net zo normaal worden als met een studieadviseur over je studie praten.”
In het programma zitten ook een aantal wijzigingen. Met name tijdens de avonden, traditioneel grotendeels het domein van de gezelligheidsverenigingen, biedt de Eurekaweek dit jaar een uitgebreider parallel programma. “We hebben bijvoorbeeld een karaokeavond en er zijn culturele workshops.”
Wanneer de week voor haar geslaagd is? “Als ik aan het eind van die blije koppies zie, die een fijne start hebben gehad in Rotterdam en klaar zijn voor het studentenleven!”
Waarom EM mensen (liever) niet anoniem opvoert
Het is een zorgelijke ontwikkeling voor Erasmus Magazine: mensen die niet met hun naam in…