Als stadsmens met hooikoorts heb ik niet zo veel met natuur. Doe mij maar de West-Kruiskade. Net als ongeveer iedereen zwichtte ik tijdens de pandemie. Zonder de geneugten van de stad moet je op andere manieren ontspannen. Zuurdesembrood bakken vond ik geklieder en de moestuin op het balkon was ik na de eerste oogst wel beu, dus ging ik de natuur in.

Daarom verbleef ik tijdens de coronalockdowns in 2020 een paar keer met vrienden bij de Dintelse Gorzen, een klein natuurgebied waar de Steenbergsche Vliet uitmondt in het Volkerak, ten noorden van Bergen op Zoom. In het gebied liggen een paar wandelroutes, grazen Schotse hooglanders en fladderen veel vlinders. Vanuit vogelkijkhut De Papegaai kijk je uit over het water en zie je eenden, zwanen, ganzen of een grote zilverreiger. De geoefende vogelaar ziet ongetwijfeld meer.

Sluiswachterswoning

dintelse gorzen veel water – Tim Ficheroux
De Dintelse Gorzen zijn omringd door water. Beeld door: Tim Ficheroux

De echte trekpleister is Benedensas, een ruim tweehonderd jaar oud sluizencomplex dat vlak naast het natuurgebied ligt. Op een soort eilandje in het midden van het complex staat een oude sluiswachterswoning. In het monumentale pand zit een restaurant, erachter ligt een theetuin. En je kunt er overnachten. Aan de ene kant van het eiland loopt een dam naar de Dintelse Gorzen, aan de andere kant zit een voetgangersbrug. Op die brug na is het complex niet meer in gebruik.

Ook nu, op een snikhete dag in juli, valt me op hoe rustgevend dit gebied is. Dat komt niet zozeer door de natuur, maar vooral door de voetgangersbrug. Die dwingt tot een matiger tempo en brengt het leven eventjes tot stilstand. Hij staat namelijk permanent open om pleziervaart door te laten. Sporadisch passerende voetgangers en fietsers moeten op een zwarte knop drukken om hun komst aan te kondigen en vervolgens wachten tot de brug dichtgaat. Vaak duurt dat minstens tien minuten. Wachten op een bankje is de enige optie.

Pizza

Zomerserie 2022 pizza op brug – Tim Ficheroux
De pizzabezorger liet de pizzadozen achter op de brug en maakte rechtsomkeert. Beeld door: Tim Ficheroux

Die rust heeft ook een keerzijde, zo ontdekten we toen we in de kerstvakantie pizza hadden besteld bij een Steenbergs etablissement. De brug bracht ook de pizzabezorger tot stilstand. Hij had geen zin om te wachten, drukte op de zwarte knop, zette de pizza’s op het bruggetje, belde ons om dat mee te delen en maakte rechtsomkeert. Tien hongerige en koude minuten later ging de brug pas dicht en konden we bij de pizza, die nog wonderbaarlijk warm was. Doe mij dan toch maar de West-Kruiskade, en af en toe een openstaande brug.

Warandebos Zomerserie Wieneke Gunneweg – Kaspar Gunneweg (1)

Lees meer

Waarom Tilburg net een beetje beter is dan Rotterdam, qua natuur dan

Hoewel ze veel van de stad houdt, de reuring, de mensen en  het gemak, wordt…

Heen & terug

De Dintelse Gorzen zijn hemelsbreed 36 kilometer vanuit Rotterdam, en nauwelijks te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte loop je nog drie kwartier. De beste optie is een ov-fiets vanaf Roosendaal (ongeveer vijf kwartier fietsen) of Bergen op Zoom (een uur fietsen), dat is bij temperaturen boven de 30 graden overigens niet aan te raden.

Flora & fauna

Momenteel groeien er vooral veel bramenstruiken en brandnetels (hallo stikstofcrisis!). Een kudde Schotse hooglanders begraast het gebied en de ligging aan het Volkerak maakt het een goede plek om watervogels te spotten vanuit vogelkijkhut De Papegaai (ganzen, eenden, zwanen, tureluurs, de grote zilverreiger en soms zelfs een zeearend). Ook de fietstocht vanuit Roosendaal is de moeite. Je ziet buizerds boven de akkers zweven en fazanten en met een beetje mazzel zelfs herten op de aardappel- en bietenvelden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het sluizencomplex is de belangrijkste bezienswaardigheid en trekt veel pleziervaart en af en toe een kanoër. Iets verderop, aan de andere kant van het bruggetje, staat een oude Duitse bunker die onderdeel was van de Atlantikwall. En je vindt in het gebied ook andere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn bijvoorbeeld verschillende geallieerde vliegtuigen neergestort in 1944.

Eten & drinken

In de oude sluiswachterswoning op het eilandje zit een restaurant (dicht op maandag en dinsdag) dat lunch, borrel en diner serveert. Achter het huis is een grote theetuin. Overnachten kan in het monumentale pand en op kampeervlotten.