aeffix Tom van Dijken Sandra Constantinou Patryk Friso eigen foto (EM)

Lees meer

Eerste partij op stembiljet Universiteitsraad sinds jaren negentig: Aeffix

Voor het eerst sinds de jaren negentig doet er een partij mee aan de verkiezingen van de…

In een eerste telefonische reactie zegt Jarmakowicz ‘heel trots te zijn’ op zijn team. “Ik ben erg benieuwd hoe het systeem van partijen gaat uitpakken en of we bijvoorbeeld een coalitie gaan vormen.” Jarmakowicz steekt een hand uit naar de andere twee partijen: “We nodigen ze uit voor een dialoog, want wij willen voorkomen dat we zometeen veel tijd kwijt zijn aan partijpolitiek in plaats van het teweegbrengen van verandering op de universiteit.”

Erin van Gestel is de enige individuele kandidaat die een zetel bemachtigde. Zij behaalde 261 stemmen, ruim meer dan de 144 benodigde stemmen voor de kiesdrempel en bijna dubbel zoveel als de tweede onafhankelijke kandidaat. Die kandidaat kwam precies zes stemmen tekort voor een zetel.

Magere opkomst

Aan de universiteitsraadsverkiezingen deden voor het eerst partijen mee. Zeven kandidaten stonden op de lijst als onafhankelijke kandidaat. Alleen bij het halen van een kiesdrempel (75 procent van de stemmen benodigd voor een zetel) kwam een lijst in aanmerking voor een restzetel. Daardoor kregen Aeffix, Erasmus Alliance en Liberi Erasmi respectievelijk twee, twee en één restzetel erbij.

De opkomst voor de verkiezingen was ondanks het nieuwe kiesstelsel niet om over naar huis te schrijven. Slechts 5,4 procent van de 43.000 stemgerechtigde studenten bracht een stem uit, ruim een procentpunt lager dan vorig jaar. De jaren daarvoor schommelde de opkomst meestal rond de 10 procent.

Van Wel met pensioen

Namens Aeffix zullen naast Jarmakowicz ook Sandra Constantinou, Friso Roos, Tom van Dijken en Veerle Bakker in de raad komen. Voor de eerste drie wordt het hun tweede jaar in de raad. Voor Erasmus Alliance keren ook twee bekende gezichten terug, namelijk Simo Azzarhouni en Cagla Altin. Wesley Hennep completeert het drietal. Liberi Erasmi levert ook drie raadsleden: Nawin Ramcharan, Wincey Randoe en Iwany Alberts.

Bij de medewerkers was dit jaar alleen de zetel van de Algemene Bestuursdienst, Professional Services en IT te winnen, in verband met de aanstaande pensionering van langzittend raadslid John van Wel. Jaap Cornelese was daarvoor de enige kandidaat en zal hem opvolgen. De andere elf medewerkers in de raad gaan nog een jaartje door.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 verkiezingen stemhokje stemmen – keline illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Drie partijen en zeven eenpersoonslijsten strijden voor zetels in Universiteitsraad

De virtuele stembussen voor de Universiteitsraadsverkiezingen voor studenten zijn vanaf…

Lees 4 reacties