De Nederlandse overheid en DUO hanteren als norm dat studenten minstens 56 uur per maand moeten werken voor het recht op studiefinanciering. Die norm blijkt echter te streng, meldt de NOS, en staat ook niet in het Europees recht.

Afschrikbeleid

Meerdere studenten die minder uren werkten spanden de afgelopen jaren rechtszaken aan en kregen gelijk van de rechter. Hun advocaten schatten dat 32 tot 40 uur betaald werk volstaat voor een toekenning van studiefinanciering. Volgens hen hanteert DUO een ‘afschrikbeleid’.

DUO spreekt dit tegen bij de NOS, maar belooft studenten beter te zullen informeren en soepeler om te zullen gaan met de norm. Wie de 56 uur niet haalt zal niet langer automatisch worden afgewezen. Het wordt dus makkelijker voor studenten van EU-lidstaten om hier studiefinanciering te krijgen. Dat is vooral van belang omdat de basisbeurs weer wordt ingevoerd.

PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop vindt het goed nieuws voor internationale studenten, maar wil niet dat de extra uitgaven ten koste gaan van de studiefinanciering voor Nederlandse studenten. Hij heeft minister Dijkgraaf gevraagd om ‘de kosten en consequenties van een mogelijke aanzuigende werking in beeld te brengen’.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt desgevraagd dat het momenteel een verkenning uitvoert naar een ‘mogelijke verlaging’ van de 56-uursnorm en de voor- en nadelen daarvan. De verkenning is naar verwachting eind dit jaar klaar.

EM illustratie 15 nov 2020 Wiersema financien lening budget-03 geld duo studenten basisbeurs studiefinanciering aanvullende beurs

Lees meer

Basisbeurs hoger, maar collegegeld voor eerstejaars verdubbeld

De basisbeurs wordt toch iets hoger en studenten komen eerder in aanmerking voor een…