De 22-jarige Lars Morsink is opgelucht dat hij in het gelijk gesteld is. “De extra kosten die ik moest betalen kloppen gewoon niet.” Van de in totaal 200 euro aan kosten die Morsink moest betalen toen hij in het complex kwam te wonen was slechts 7,72 euro terecht en legaal volgens de rechter.

Hij moest jaren wachten vanwege corona, maar de aanhouder wint. Nu de uitspraak is gedaan betaalt de verhuurder de rest van het bedrag terug. Gecorrigeerd naar inflatie komt dat neer op een bedrag van 232,28 euro.

‘Vage’ kosten

De verhuurder, de Oostenrijkse bank Raiffeisen, bracht meerdere kosten in kaart als verweer. Op de lijst stonden een vergoeding voor onder andere hulp met het aanvragen van huurtoeslag en het faciliteren van een keybuddy, een digitale sleutel die makkelijk gedeeld kon worden. Ook een introductie van het gebouw en in de stad zouden erbij horen. Het is slechts een fractie van de kosten die volgens de rechter niet doorberekend mogen worden.

De zaak is eigenlijk hetzelfde als die van Morsinks studievriend Joris Pijpers, die in maart al van de rechter te horen kreeg dat hij het grootste deel van de ‘booking fee’ terug moest krijgen.

Joris Pijpers_EUC_rechtszaak_2022_03_18

Lees meer

Verhuurder Lucia-gebouw moet ‘vage kosten’ terugbetalen aan EUC-student

Eerstejaars studenten van het Erasmus University College (EUC) betalen onterecht een…

Meer animo

Het juridisch adviesbureau Squarerent stond de studenten bij en ziet dat meer EUC’ers hun geld terug willen. Oprichter van het bureau Floris Vaneveld zegt op dit moment met tientallen studenten in gesprek te zijn. Hij bereidt een zaak voor om meerdere casussen tegelijk te behandelen.

De zaak winnen was tot nu toe redelijk makkelijk, maar Vaneveld gelooft dat de verhuurder zich in de toekomst beter gaat verweren. Hij licht toe: “De verhuurder gaat nu wel beter zijn best doen om bonnetjes te presenteren voor bijvoorbeeld naamplaatjes en sleutelhangers. Want er komt een moment dat het duurder is om alle studenten van de afgelopen vijf jaar terug te betalen dan om het er maar bij te laten.”

Het bureau vraagt voor haar diensten van elke winnende student de helft van het bedrag. Volgens Vaneveld gaat het bij winst dan zo ongeveer om 90 euro voor het bureau en 90 euro voor de student.

In het complex wonen elk jaar 218 EUC-studenten. De studenten worden verplicht door de universiteit om daar tijdens hun eerste studiejaar te wonen. De administratiekosten worden eenmalig betaald bovenop een huur van 718 euro per maand voor een kamer van 18 vierkante meter.

Studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein.

Lees meer

Studenten EUC boos over onterechte contractkosten: ‘Ik dacht dat dit in Nederland niet zou mogen’

Nu EUC-student Joris Pijpers bijna 200 euro terugkrijgt aan onterecht in rekening…