De ‘booking fee’ zou volgens het vonnis een vergoeding zijn voor onder andere hulp met het aanvragen van huurtoeslag, het afsluiten van service-abonnementen, het aanmaken van gecertificeerde sleutels met sleutelhanger, het faciliteren van een ‘keybuddy’, een bezichtiging, het informeren van huurders en het plaatsen van een naamplaatje op de brievenbus. De kantonrechter vindt het alleen redelijk dat de verhuurder geld vraagt voor het plaatsen van een naambordje op de brievenbus, het bordje zelf en de sleutelhanger. Het totaal aan te verantwoorde kosten komt zo op een schamele 7,72 euro in plaats van de gevraagde 200 euro.

‘Vage kosten’

EUC-student Joris Pijpers vond het ‘fantastisch dat hij in het centrum kon wonen voor die prijs’, maar twijfelde al snel of de eenmalig te betalen 200 euro wel helemaal klopte toen hij in 2018 in het Lucia-complex kwam wonen. De 200 euro komt eenmalig boven op de maandelijkse huur van 718 euro voor een kamer van 18 vierkante meter. Pijpers legt uit: “Als je op contractkosten of iets dergelijks googlet ontdek je al snel dat ze vaak nergens op gebaseerd zijn.” Daar was de rechter het dus mee eens.

Pijpers krijgt nu het verschil van 192,28 terug van de verhuurder. Met een wettelijk vastgestelde rente die de tijd dat het proces liep moet compenseren is dat bedrag gegroeid tot 232,28 euro en maakt Pijpers zelfs nog winst.

Onbegrip

Pijpers had wel verwacht dat hij gelijk zou krijgen. Juridisch adviesbureau Square Rent hielp Pijpers in de procedure en kwam erachter dat slechts drie van de veertien kostenposten van die het Weense bedrijf en verhuurder Raifeissen haar huurders oplegt wettelijk te verdedigen zijn. Omdat eerstejaars van het EUC verplicht in Lucia moeten wonen, heeft de universiteit volgens Square Rent ook een verantwoordelijkheid in deze kwestie.

Square Rent ziet graag dat de universiteit haar verantwoordelijkheid neemt en een onderzoek instelt. De universiteit liet eerder aan het AD weten dat ze gaat kijken wat ze gaat doen aan de misstand en wat dit betekent voor andere EUC-studenten.

Studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein.

Lees meer

Geen plek voor alle eerstejaars EUC-studenten in gezamenlijke studentenflat

Ondanks de belofte van gegarandeerde huisvesting kan het Erasmus University College (EUC)…