Pijpers vocht de 200 euro ‘boekingskosten’ aan die hij moest betalen aan de verhuurder, de bank Raiffeisen, om in het Lucia-gebouw een kamer te huren. Hij won de rechtszaak en heeft het geld inmiddels binnen. Volgens de rechter zou een bedrag van 7,72 euro redelijk zijn, in plaats van de gevraagde 200 euro aan booking fees, oftwel contractkosten.

Hoewel de bank nog in hoger beroep gaat, is het volgens het juridisch adviesbureau Square Rent mogelijk dat alle studenten net als Pijpers in het gelijk gesteld worden. Op dit moment overwegen de meeste studenten nog hun opties.                                                                

Van de (oud)bewoners van het Lucia-pand, waar eerstejaars EUC-studenten verplicht wonen, heeft één oudbewoner ook een rechtszaak tegen Raiffeisen aangespannen. Andere EUC-studenten in het gebouw denken erover om dat te doen als onderhandelen niet werkt.

Joris Pijpers_EUC_rechtszaak_2022_03_18

Lees meer

Verhuurder Lucia-gebouw moet ‘vage kosten’ terugbetalen aan EUC-student

Eerstejaars studenten van het Erasmus University College (EUC) betalen onterecht een…

'Illegaal’

De 22-jarige Lars Morsink wist al jaren dat het ‘illegaal’ was dat die kosten zo hoog waren, zegt hij. “Er gingen geruchten rond dat je het terug kon krijgen en ik vond dat ik wat moest doen. Ze vroegen geld voor diensten waar ik nooit gebruik van heb gemaakt en die ze me nooit hebben aangeboden, zoals het aanvragen van huurtoeslag. Maar ook voor diensten waarvan het niet duidelijk is of je die eigenlijk wel in rekening mag brengen zoals een ID-controle.”

Het liet hem niet onberoerd. “Natuurlijk was ik er boos over. Ik ben opgegroeid in Venezuela, en daar is iedereen gewend aan corrupte praktijken. Ik dacht dat dit in Nederland niet zou mogen. Daarom was ik verontwaardigd.”

Morsink besloot daarom juridisch adviesbureau Square Rent te vragen om hulp. “Floris Vaneveld van het bureau had mijn zus eerder al geholpen bij een zaak voor de huurcommissie. Tegelijkertijd hebben ik en Joris in samenspraak met Vaneveld allebei een losse zaak aangespannen. Vervolgens hebben we onze jaargenoten verteld dat ze iets kunnen doen. Mensen hebben daar ook op gereageerd, maar er lopen nog geen zaken.”

Momenteel wacht Morsink de uitspraak van de rechter af, de afhandeling duurde langer dan de zaak van Pijpers door een vertraging vanwege de coronacrisis.

Onderhandelen

Voor student Liina Knirsch (20) is het gevolg van de gewonnen rechtszaak duidelijk. “We zouden de verhuurder met z’n allen moeten aanklagen, aangezien we nu allemaal recht hebben op ons geld terug.” Daar is medebewoner Clement Danieri (18) het mee eens. “Misschien is het dat niet voor iedereen, maar voor mij is 200 euro veel geld. Dus als we dat onterecht hebben betaald, dan moeten we dat terugkrijgen.”

De 19-jarige Annabel Rutten noemt de situatie ‘bizar’. “Ik keek naar het contract en ik dacht na het nieuws vooral: waarom hebben ze dit nooit gecommuniceerd? Er staan nergens wat die contractkosten precies zijn. Voor contractkosten is het wel veel geld.”

Rutten wil graag in gesprek met Milestone, het bedrijf dat het pand nu beheert en waarvan de werknemers het eerste aanspreekpunt voor de studenten zijn. “Ik wil graag samen met andere studenten overleggen en onderhandelen over de situatie. Veertig van de tweehonderd studenten hebben nu gereageerd op een petitie, maar dat zijn de mensen die echt hun naam eronder willen zetten.”

Peer_van_Tetterode_EUC_adviesbureau_kamer_urmi_2022-04-04

Lees meer

‘Alle EUC-studenten in het Lucia-gebouw kunnen boekingskosten terugkrijgen’

Studenten en oud-studenten van het Erasmus University College (EUC) hebben massaal recht…