Koningsdag was vorig jaar niet wat het zou moeten zijn. Er waren geen feesten, waardoor de internationale studenten de Nederlandse tradities niet konden leren kennen. Voor veel studenten betekende het dat ze dit jaar voor het eerst een echte Nederlandse feestdag vierden.

Oranje dragen

Aan het begin van de avond waren Nicky Hoekstra en Seyeon Kim al helemaal in de oranjestemming, met oranje topjes en cowboyhoeden. Hoewel Nicky half Nederlands is, wist haar vriendin Seyeon nog niet veel over Koningsdag. Zij is eerstejaars student Arts & Culture, dus dit was pas de eerste keer dat ze het vierde. “Ik had niet verwacht dat iedereen oranje zou dragen, maar ik vind het geweldig hoe ze dat allemaal doen. Zo’n Nederlandse spirit, ik vind het geweldig”, zei Seyeon.  “Ik kom uit Zuid-Korea en daar heb ik nog nooit gezien dat iedereen dezelfde kleur draagt voor een feestdag of iets dergelijks.”

Hoewel ze oranje bloemen om haar nek droeg, had ook studente Cielo Balagtas (Bedrijfskunde) van tevoren geen idee van Koningsdag. “Eerlijk gezegd wist ik hiervoor niet eens dat er een koning was, ik dacht gewoon dat het een willekeurige feestdag was”, lachte ze. Vorig jaar vierde ze Koningsdag aan de Kralingse Plas met vrienden, maar dit jaar was ze van plan om naar Amsterdam te gaan of naar het festival op het Stadhuisplein.

Meer hulp van de universiteit

Mattia Santagapita met zijn vrienden in de rij voor Huiskantine – Maxime van der Sande
Mattia Santagapita (links) met zijn vrienden in de rij voor Huiskantine Beeld door: Maxime van der Sande

Voor internationale studenten die niet wisten wat Koningsdag inhield, kan het moeilijk zijn om te weten wat ze op zo’n dag moeten doen. Mattia Santagapita studeert International Business Administration en zou willen dat er wat meer informatie rond Koningsdag kwam vanuit de universiteit. “Ik had geen idee waar ik heen moest of wat ik moest doen. Ik denk dat de universiteit de internationale studenten een beetje had kunnen helpen door meer informatie te geven over deze feestdag”, legde hij uit.

Mattia zit momenteel in zijn tweede jaar, dus dit was niet zijn eerste Koningsdag in Nederland. Vorig jaar voelde het voor hem vanwege corona niet echt als een feestdag. “Dit jaar heb ik zin om ook oranje te dragen om de Nederlandse cultuur te vertegenwoordigen en om meer te integreren in de Nederlandse samenleving. Ik heb een oranje T-shirt gekocht, maar dat bewaar ik voor Koningsdag”, zei hij.

Vieren van het volk

Op de vraag wat hij denkt dat Koningsdag betekent, zei Mattia dat het volgens hem niet alleen gaat om het eren van de koning. “Ik heb het gevoel dat het ook gaat om het vieren van het volk. De Nederlandse mentaliteit komt in deze feestdag naar voren. Iedereen die oranje draagt laat zien dat iedereen erom geeft.”

Hadiel and Jessie – EUC – Iftar event – Interview – April 2022 – Ali Alshamayleh

Lees ook

Iftar bij het EUC: ‘De faculteit voegt daad bij het woord om inclusief te zijn’

Met een iftar wilde het Erasmus University College woensdag laten zien dat de…