Presentator Marianne Vorthoren opent het programma om 19.45 uur en verwelkomt ruim veertig mensen in de hal van het EUC aan de Nieuwmarkt. De drie sprekers van de avond zitten aan een ronde tafel voor het podium. Het publiek vult  vier lange tafels. Op de tafels staan kannen water en kommen met dadels. Bij de kantine staat een buffet met verschillende soorten hummus, salade en brood. Een kamer naast de hal is omgetoverd in een gebedsruimte, waar moslims na de zonsondergang hun maghrib-gebed kunnen verrichten.

Plek van samenzijn

“Assalamualaikum, ahlan wa sahlan”, begroet dean Gabriele Jacobs het publiek aan het begin van haar toespraak. Ze vertelt dat dit programma samen met de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam tot stand is gekomen. Vorige week organiseerde het EUC een symposium over ramadan voor studenten en medewerkers. Het doel daarvan is om te reflecteren op de betekenis van de ramadan en het te verbinden met duurzaamheid.

Gabriele Jacobs – EUC – Dean – Speaker at event – April 2022 – Ali Alshamayleh 2
Dean Gabriele Jacobs geeft een toespraak. Beeld door: Ali Alshamayleh

Na Jacobs vertelt emeritus hoogleraar cultureel antropoloog Thijl Sunier van de Vrije Universiteit Amsterdam dat steeds meer instellingen een iftar organiseren als een publiek programma. “En het zou fantastisch zijn als we iftar kunnen gebruiken als een plek voor dialoog en samenzijn, zowel voor moslims als voor niet-moslims.” Imam Iftekhar Chishti spreekt daarna over de ramadan. Shaum is het Arabische woord voor vasten, wat ‘zich inhouden’ betekent, legt hij uit. “Het gaat dus niet alleen maar om niet eten en drinken, maar ook om andere aspecten, zoals het omgaan met lust en emotie.”

Weerspiegeling van de maatschappij

Ward Vloerberghs – EUC – Iftar – Interview – April 2022 – Ali Alshamayleh
Ward Vloerberghs organiseert de iftar. Beeld door: Ali Alshamayleh

Na de zonsondergang en de azan – gebedsoproep – gaan de aanwezigen richting het buffet. Docent Ward Vloerberghs is een van de initiatiefnemers. Samen met de cateraar checkt hij nogmaals of alles in orde is. “We willen dat onze faculteit een weerspiegeling wordt van de maatschappij”, vertelt hij over de reden van het programma. “Nu het ramadan is willen we laten zien aan onze moslimstudenten dat ze deel van onze gemeenschap zijn.” Hij voegt eraan toe: “We willen ruimte geven aan geloofsbelijdenis in onze faculteit en iedereen verzekeren dat ze onze gemeenschap welkom zijn, wat haar of zijn geloof ook is.”

Dat het EUC als een seculiere instelling een programma organiseert voor gelovigen vindt hij niet raar. “De school van mijn kinderen viert Pasen terwijl het een openbare school is, dat is toch hetzelfde? Ik vind het fantastisch dat mijn kinderen over Pasen leren en mijn studenten over ramadan”, zegt hij. Ook voor student Tuba is het juist bijzonder dat het EUC dit programma organiseert. Zij studeert Islamtheologie aan de Islamic University of Applied Sciences en werd uitgenodigd voor de iftar. “Als moslim ben je altijd welkom  bij islamitische instellingen, maar als een seculiere instelling zoals het EUC de moeite doet om empathie te tonen, dan is dat heel fijn”, zegt ze.

Thuiskomst

Students Wisse and Felix – Lecturer Maryse – EUC – Iftar event – Interview – April 2022 – Ali Alshamayleh
Van links naar rechts: Wisse, Felix en Maryse. Beeld door: Ali Alshamayleh

Aan de lange tafel nuttigen studenten Felix en Wisse en docent Maryse Kruithof hun maaltijd. Zij zijn geen moslim en vasten ook niet, maar ze vinden het geweldig dat ze uitgenodigd zijn. “Ik wist precies niks over de ramadan, dus ik was er nieuwsgierig naar”, vertelt Felix, die Philosophy, Politics and Economics studeert. “Ik heb er veel over geleerd vanavond. De uitleg van de imam over de ramadan was erg interessant.”

Voor Wisse voelt het als een thuiskomst. “Ik ben opgegroeid in het Midden-Oosten, dus ik ken de rituelen wel. Het is leuk om de sfeer van de ramadan weer eens te voelen”, vertelt hij. Ook voor docent Maryse is het niet haar eerste ervaring met ramadan. Zij heeft de vastenmaand meegemaakt in Marokko en voor haar onderzoek woonde ze een tijdje in Indonesië bij een islamitische familie. “De moslimgemeenschap in het EUC is klein, dus het is goed dat de faculteit een gebaar toont richting deze gemeenschap”, zegt ze.

Daad bij het woord

Manar – EUC – Iftar event – Interview – April 2022 – Ali Alshamayleh
Student Manar hielp mee met de voorbereidingen van de avond.

EUC-student en moslima Manar hielp mee in de voorbereiding van de avond. “Vloerberghs vroeg me wat ik ervan zou vinden als we een iftar organiseren. Ik was enthousiast, maar maakte me zorgen: wat zullen mensen hiervan vinden? Zullen ze interesse hebben? Nu ik een volle hal zie, ben ik heel tevreden.” Ze voegt eraan toe: “Daarnaast profileert het EUC zich als een inclusief instituut. En ik ben blij om te zien dat ze vanavond de daad bij het woord voegen.”

Ook student Hadiel is heel blij met het initiatief. “Dit is de eerste keer dat het EUC een programma voor moslims organiseert. Als moslim voel ik me gezien en geaccepteerd.”