Zo’n tachtig EUR-medewerkers en bouwvakkers met helmen, hesjes en veiligheidsschoenen verzamelen zich donderdag om 13.00 uur op een tochtige bouwplaats, tussen grijze muren die binnenkort het nieuwe multifunctionele onderwijs (MFOII)-gebouw zullen vormen. Klappen van vallende materialen weerkaatsen dof tegen het harde beton. Overal lekt water en er hangen losse draden uit het plafond.

multifunctioneel onderwijsgebouw 2 hele Campus – paul de ruiter architects

Lees meer

Woudestein krijgt nieuw gebouw met veel groen, een living room en duurzame ventilatie

Campus Woudestein krijgt er per september 2022 een gebouw bij. Het gebouw zal lijken op …

Buiten staat een lange rij mensen voor de snackkraam. Bouwvakkers drinken alcoholvrij bier en kinderchampagne en schaften met een grote puntzak friet. Vanaf het begin van de coronacrisis stonden ze er elke dag met tweehonderd collega’s. Nu begint hun werk voor het eerst echt op een gebouw te lijken met muren en ramen.

1 Ronald_van_den_Heerik_MFO_2022-02-28
De lunchpauze is begonnen naast het Polakgebouw. Beeld door: Ronald van den Heerik

Bestuurder Ellen van Schoten en Peter van Leeuwen van BAM Bouw en Techniek proosten met een glas alcoholvrije bubbelwijn. Met trots vervuld staan ze op een klein podium. Van Schoten: “Vanuit mijn werkkamer aan de overkant heb ik het gebouw langzaam vorm zien krijgen. Er is ontzettend doorgewerkt. Ik ben er zeker van dat dit een bruisende plek wordt.” Ook Van Leeuwen is enthousiast over het project: “Ik merkte al snel dat de EUR en de BAM dezelfde duurzaamheidsambitie hebben, we streven naar een CO2-neutraal pand met hergebruikte materialen. Tegelijkertijd is dit ook een zeer innovatief gebouw De universiteit schuwt het feit niet dat als je duurzame kwaliteit wilt, je soms meer moet investeren.”

Van Leeuwen is blij dat de lockdowns de planning niet in de war schopten. “Toeleveringen kwamen niet altijd binnen, dus daar moesten we flink aan trekken.” Van Leeuwen verwacht dat het pand deze zomer wordt opgeleverd.

2 Ronald_van_den_Heerik_MFO_2022-02-28
Van Leeuwen is blij dat de planning van de bouw van het MFO geen vertraging heeft opgelopen.

Moderner Polak

BAM, dat ook het depot van het Boijmans Van Beuningen en het nieuwe Erasmus MC ontwikkelde, heeft volgens Van Leeuwen veel kennis over de ontwikkeling van duurzame gebouwen. Het nieuwe MFOII moet een ‘groene oase’ op de campus worden met de ‘nieuwste methoden op het gebied van duurzaamheid’. De bouwkosten zullen volgens hem naar schatting oplopen tot 25 miljoen euro en levert de campus 3000 studieplekken op. Van Leeuwen voegt daaraan toe: “De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten.”

Een promofilmpje krijgt een centrale plaats tijdens de kennismakingsceremonie. De kijker wordt meegenomen met wat Van Schoten ziet door een virtualrealitybril. De computeranimatie van de toekomstige binnenruimten toont plantenbakken tegen de balustrades, een grote centrale hal met witte muren, grote ramen en boomstammen die door verschillende verdiepingen omhooglopen in de hal. Het pand lijkt erg op Polak, ook gebouwd als multifunctioneel onderwijsgebouw, maar dan net iets moderner door de combinatie van groen, ruimte en de nieuwe technieken.

3 Ronald_van_den_Heerik_MFO_2022-02-28
Van Schoten en Van Leeuwen sloten de plechtigheid af met een palet vol alcoholvrij pils.

Rondleiding

Vijf projectleiders leiden de geïnteresseerden na de kennismakingsceremonie rond. Gids Bas van der Zandt, normaalgesproken verantwoordelijk voor de elektrotechniek, is enthousiast over het gebouw.

De kelder laat goed zien wat er precies innovatief aan het pand is. De daar aanwezige pomp zal de stadsverwarming aanvullen tijdens koude dagen. Tegenover de pomp ligt een betonnen schacht. Van der Zandt legt uit wat daar de bedoeling van is: “Wind van buiten wordt op het dak opgevangen en via een sproeier nat gemaakt, zodat de lucht zwaar wordt en omlaag stroomt via de schacht. Vervolgens wordt deze lucht via ventilatoren verspreidt door het pand. De sensoren die in elke ruimte aanwezig zijn, checken wat de stand van de luchtkwaliteit is en reageren daarop. Ook is er een zonneschoorsteen, een ruimte met glazen wanden waar de zon gemakkelijk de lucht verwarmt. Die warme lucht stroomt zo op een natuurlijke wijze omhoog naar het dak. Op deze manier wordt de lucht in het gehele pand automatisch ververst.”

5 Ronald_van_den_Heerik_MFO_2022-02-28
Bam-projectleider Bas van der Zandt installeerde overal in het MFO sensoren. Beeld door: Ronald van den Heerik

Het water en de energie die gebruikt worden in het pand komen voor een deel van de zonnepanelen en het waterbassin op het dak.

In de centrale hal, ook het atrium genoemd, staan twintig individuele boomstammen van de douglasspar, die de zwevende plateaus en loopbruggen ondersteunen. De dikke stammen zijn achttien meter hoog en hebben een doorsnee van tot zestig centimeter. Een grote trap domineert het midden van de hal. Naast een koffiebar zal er ook een huiskamer op de begane grond te vinden zijn.

De bovenverdiepingen zijn aan elkaar gespiegeld en lijken op elkaar. Opvallend zijn de verplaatsbare muren, die het mogelijk maken om elke ruimte anders in te delen. In de werkruimtes zullen verplaatsbare touchscreenschermen komen. Verder zijn er op elke verdieping drie computerlokalen aanwezig met ruimte voor 42 studenten per ruimte.

Het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw naast Polak werd in de zomer voltooid.
Het MFO is in de zomer waarschijnlijk afgebouwd. Beeld door: Ronald van den Heerik