Een avondje uitgaan kan op vele plekken beginnen, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Zodra je je college uitrolt op de campus is er laaghangend fruit in de vorm van studentencafé In de Smitse. Misschien ben ik bevooroordeeld door enkele gezellige jaren als tapper, maar goedkoper bier – een vaasje kost slechts 1,50 euro – ga je simpelweg niet vinden. Door de gunstige prijzen en de locatie loop je praktisch altijd studiegenoten of andere bekenden tegen het lijf. Mocht De Smitse je te veel herinneren aan het studiewerk dat je nog moet doen, dan zijn Concordia, de cafés rond Oostplein of de kroegen aan de oude haven een klassieke uitwijkoptie voor het begin van je avond.

clubs open nacht staat op annabel – Ali Alshamayleh

Lees meer

Studenten genieten van eerste clubavond in tijden: ‘Iconisch om er meteen bij te zijn’

Rotterdamse clubs gingen zaterdagnacht uit protest voor het eerst weer open. Veel…

Techno of nineties

Tot dusver de warming-up, want de stad heeft stukken meer te bieden dan de klassieke studentenbubbel. Te beginnen met twee hotspots in het centrum: de Witte de Withstraat, waar altijd wel iets te doen is. Allereerst zijn er stampensvolle terrasjes van plekken als de Witte Aap, Wunderbar of het Zwarte Schaap, maar ook voor feesten zit je goed op de Witte de With.

Persoonlijk ging ik pre-corona eerder voor de kleinschalige technofeestjes bij WORM dan de semi-foute nineties-plaatjes bij Supermercado, maar vast staat dat er voor iedereen wel iets is. Vergeet hierbij trouwens niet het gebied rond Eendrachtsplein: Iets minder chaotisch dan de Witte de With maar zeker niet minder leuk. Goedkoop pizza’s eten bij Stalles op de Nieuwe binnenweg met een aansluitend feestje of optreden bij Rotown, Bar3, of de Vibes is een makkelijk recept voor een goede avond.

Verstand op nul

MONO, een paar dagen voor de eerste lockdown in 2020.
MONO, een paar dagen voor de eerste lockdown in 2020. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Door naar het volgende uitgaansgebied, het Stadhuisplein. Eerlijk gezegd, het heeft vaak iets tragisch. Mensen die net iets té dronken zijn, stuurloze groepjes vrienden die er uit wanhoop gestrand zijn, mij trekt het ondertussen niet meer. Dat wil niet zeggen dat je er geen leuke avond kán hebben. De Skihut kan geweldig zijn, mits je je verstand enigszins op nul zet en de foute oneliners van de DJ – ik herinner me goed hoe hij ooit op vol volume ‘Er mag gevingerd worden!’ door de tent schreeuwde – kan verduren. Lang verhaal kort, beetje pijnlijk als je nuchter arriveert.

Ook worden er bij cafés op het Stadhuisplein regelmatig feesten van studieverenigingen georganiseerd, die altijd de moeite waard zijn als je met een groepje studiegenoten erop uittrekt. Persoonlijk zou ik Thalia overslaan, tenzij je fan bent van groepjes jongeren die in een rondje staan te snapchatten hoe een fles Grey Goose met kindervuurwerk arriveert.

Linea recta uit Berlijn

Waar je op Stadhuisplein het vooral beschonken naar je zin hebt zult hebben, is het bij het Schieblock bij Hofplein al sneller gezellig. Dit getransformeerde kantorenblok is sinds enkele jaren een geweldige plek om uit te gaan. Hele zomers kun je slijten op het terras van Biergarten of Annabel. Die laatste heeft elk weekend wel een feestje dat tot diep in de nacht doorgaat zoals Hitfabriek of Tijdcapsule. De thema’s verschillen, maar het resultaat is altijd een afgeladen club die tot diep in de nacht doorgaat. Voor een goede nacht doorhalen en techno kan je bij de buren van Perron terecht, een tent die zijn line-up linea recta uit Berlijn lijkt te importeren. Je raakt gegarandeerd je vrienden kwijt in de chaos en zult nog twee dagen een kater hebben, maar de kans is groot dat de achterlijk leuke avond het waard zal zijn.