Econometriestudent Jonathan staat nog even een biertje te drinken voordat de deuren opengaan. Hij is net terug van zijn uitwisseling naar Spanje en gaat vanavond uit protest naar de club: “In Spanje is veel meer al open, dus ik vind dat ze hier ook wel sneller aan meer versoepelingen moeten gaan denken. Daarom sta ik hier ook vanavond. Het is natuurlijk een leuk avondje uitgaan, maar ik ben het ook gewoon niet eens met de huidige coronamaatregelen.”

Jonathan (rechts) – econometrie clubs open de nacht staat op – Ali Alshamayleh
Jonathan (rechts op de foto) is net terug van zijn uitwisseling in Spanje en heeft wel zin in een feestje. Beeld door: Ali Alshamayleh

Geen kaartjes

Fabian (left) de nacht staat op clubs open annabel – ali alshamayleh
Geneeskundestudent Fabian (links) is er vanavond ook uit protest tegen de lange sluiting van de nachthoreca. Beeld door: Ali Alshamayleh

“Ik sta hier ook zeker uit protest”, vertelt geneeskundestudent Fabian. “Als de politie vanavond de deur blokkeert, storm ik er gewoon doorheen.” Fabian ziet uitgaan als een van de beste manieren voor studenten om contact te leggen, en is het oneens met de lange sluiting door corona. Hij staat al sinds half elf te wachten voor de deuren. Als die eindelijk opengaan rent hij snel achter zijn vrienden aan om ze niet kwijt te raken in de massa.

Corina en Barbu – IBCOM clubs open nacht staat op – Ali Alshamayleh
Corina en Barbu (allebei Communication and Media) genieten van de sfeer en zijn van plan de hele avond uit te gaan. Het plan ontstond spontaan, vertelt Barbu. “Maar ik ben heel blij dat we zijn gekomen.” Beeld door: Ali Alshamayleh

Niet alle studenten zijn vanavond gekomen omdat ze het oneens zijn met de maatregelen. Sommigen maken gewoon gebruik van de gelegenheid. “Wij waren aan het eten en toen dachten we: we gaan er gewoon voor”, vertelt student Bedrijfseconomie Jase. Samen met zijn vrienden probeert hij vanavond zonder ticket binnen te komen. Dat blijkt later moeilijker dan gedacht. “Maar hierbuiten is het gelukkig ook heel gezellig.”

Jase (bruine jas) – bedrijfseconomie clubs open nacht staat op – Ali Alshamayleh
Jase (de jongen met sjaal) en zijn vrienden hebben geen kaartjes. Beeld door: Ali Alshamayleh

Eerste keer

Jasper (left & blue shirt) – de nacht staat op clubs open annabel – Ali Alshamayleh
Jasper (links op de foto) nodigde zijn vrienden uit om een avond te stappen in Rotterdam. Beeld door: Ali Alshamayleh

Er zijn meer studenten die het vooral fijn vinden om weer uit te gaan. Econometriestudent Jasper heeft zelfs vrienden van buiten Rotterdam uitgenodigd om naar de club te gaan: “Het is ook wel iconisch om er de eerste keer meteen bij te zijn. Ik ga ervan uit dat de clubs een flinke boete krijgen, ik ben heel benieuwd hoe de avond zal verlopen.”

Ton – psychologie clubs open de nacht staat op – Ali Alshamayleh
“Ik kan me de laatste keer dat ik in een club stond niet eens meer herinneren”, zegt psychologiestudent Ton. Beeld door: Ali Alshamayleh

“Ik kan me de laatste keer dat ik in een club stond niet eens meer herinneren, dat is echt een probleem”, vindt Ton, hij studeert Psychologie. “Na twee jaar moet het weer een keer kunnen, het is ook een kwestie van ontlading.”

Partyoutfits

Tasha – pedagoische wetenschapen clubs open de nacht staat op – Ali Alshamayleh
Tasha (midden) en haar vriendinnen hebben wel kaartjes voor vanavond. Beeld door: Ali Alshamayleh

Rechtenstudent Sylvie heeft lang uitgekeken naar een avond uit, net als Tasha van Pedagogische wetenschappen is ze een van de weinigen die wel tickets heeft weten te bemachtigen. “Het is te lang geleden dat ik een hele nacht in de club stond. Daarom heb ik ook meteen tickets gekocht toen het kon, en mijn partyoutfit aangedaan natuurlijk.” Ze vindt het iets te koud om die te laten zien. “Binnen is het wel warm genoeg, dus het is niet voor niets.”

Sylvie – rechten clubs open de nacht staat op – Ali Alshamayleh
Sylvie (rechts) heeft haar partyoutfit aangetrokken (maar vond het te koud om die te laten zien). Beeld door: Ali Alshamayleh

Het is economiestudent Luis-Daniel nog niet gelukt om binnen te komen, maar dat deert hem niet. “Ik ben niet heel goed voorbereid, ik heb geen tickets en geen partyoutfit, maar de sfeer buiten is al geweldig.” Op de parkeerplaats ontstaat een dansende menigte, en zelfs de aanwezige politieagenten lijken het een beetje naar hun zin te hebben.

Luis-Daniel – economie clubs open nacht staat op – Ali Alshamayleh
Economiestudent Luis-Daniel vermaakt zich prima, ook al heeft hij geen kaartjes voor een van de open uitgaansgelegenheden. Beeld door: Ali Alshamayleh
clubs open nacht staat op klimmen annabel – Ali Alshamayleh
Op de parkeerplaats voor Annabel ontstaat spontaan een feestje. Beeld door: Ali Alshamayleh