Haar huis is Kyra’s canvas. Een hoek in ‘haar’ kamer heeft de kleur A0.10.50, een soort roze. In vintage blue, fel lichtblauw, is de lambrisering in de gang geschilderd. Kyra Mulders (23) tekent en schildert graag, maakt tegenwoordig knopen van epoxy en bouwt legoprojecten. Het legobloemenboeket staat op de kast. Het huidige project, een mintgroene typmachine, staat bij haar computer.

Kamer in haar eigen huis

Alles moest aangepakt worden in het huis in Leiderdorp, waar ze woont met haar vriend Sander. Niet alleen omdat er tientallen jaren niets aan gedaan was, ook omdat het niet toegankelijk was voor Kyra. Ze kan nog stukjes lopen, maar dat is erg vermoeiend en dus gebruikt ze haar rolstoel steeds meer. Ze heeft het syndroom van Ehlers-Danlos, deze erfelijke aandoening zorgt ervoor dat haar bindweefsel steeds slapper wordt. Kyra en Sander sparen nog voor een lift in huis. Dan is het huis helemaal toekomstbestendig.

Op de begane grond, achter de garage, heeft ze in haar eigen huis haar eigen kamer. Als Sander eens een weekend weg is, kan ze zo toch zelfstandig thuisblijven. De kamer heeft een toilet, kleine keuken, bed (tegen de roze muur), bureau en kasten vol kleurrijke boeken.

Kyra
Kyra voor haar roze muur Beeld door: Ronald van den Heerik

Grote trots

Op de trap richting de eerste verdieping en de woonkamer lopen katten Alice (van Alice in Wonderland) en Remus (van Remus Lupin uit Harry Potter) tegen. De korte muur van de L-vormige woonkamer is het volgende project. Kyra heeft net de kleuren gekozen. Ze laat de kleurstaaltjes op de salontafel zien. De onderste helft van de muur wordt lichtgroen (L0.20.50) en bijna tegen het plafond komt een lijn van donkerder groen (L0.30.20).

De badkamer op de tweede verdieping is Kyra’s grote trots. “Ik heb alles zelf uitgezocht, van de kranen tot de tegels. Als ik ooit een doucherolstoel nodig heb, dan kloppen alle afmetingen en verhoudingen al. En het is mooi geworden met de blauwe tegels en zwarte details.” In de kamer ernaast wordt duidelijk van wie ze haar liefde voor schilderen heeft: “Mijn moeder heeft het berglandschap achter ons bed zelf geschilderd.” Het landschap heeft vooral veel blauwtinten als ravelijn en royal blue.

Struggle

(hoofdfoto) Kyra Mulders1 – Sanne van der Most – ontoegankelijke campus

Lees meer

Student Kyra: ‘De campus is een ware hel voor mensen in een rolstoel’

Kyra gebruikt meestal een rolstoel. Maar campus Woudestein is zo ontoegankelijk dat ze…

Thuis is Kyra’s veilige plek waar ze vrij kan bewegen, dat is buitenshuis wel anders. “The struggle is real”, stelt Kyra.

Ze doet bij de EUR een onderzoeksstage naar hoe studenten met een fysieke functiebeperking het hoger onderwijs in Nederland ervaren. Het gebouw binnengaan waar ze de stage loopt (Bayle), is al een uitdaging. Ze komt moeilijk de stoep op met haar rolstoel. “Er is daar één toilet waar ik heen kan en in diezelfde ruimte is ook een douche. Mensen die op de racefiets komen maken vaak gebruik van die douche, dus ik kan ’s ochtends vaak niet naar het toilet.”

Kyra hoopt dat haar onderzoek kan bijdragen aan verbetering voor alle (toekomstige) studenten die net als zij een fysieke functiebeperking hebben. Het onderzoek doen vindt ze dan ook ‘heel cool’. Ze zou graag doorgaan met het doen van onderzoek, ook na haar stage. “Maar ik wil niet het gezicht worden van die verandering. Ik wil niet dat het mijn hele identiteit is. Ik ben nog zoveel meer dan mijn rolstoel.”