“Van de week kreeg ik een angstaanval. Dat kwam door een reeks aan ervaringen. Uitgerekend de KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, schrapte als eerste alle vluchten naar Oekraïne. Dit kon geen toeval zijn, dacht ik, want ik wilde maandag naar Oekraïne vliegen. Mijn vader en moeder raden me nu ook af om terug te komen. Ze zijn bang dat er een luchtaanval aanstaande is. Zelfs in hoofdstad Kiev, waar ik in alle veiligheid ben opgegroeid, zijn ze er niet zeker van hoe het gaat aflopen.

“Ik raakte in paniek. En op zo’n moment kan ik het alleen maar van me afschrijven of tekenen, dus schreef ik een Instagrampost waar achteraf veel Oekraïners in het buitenland op reageerden.”

Familie en vrienden

“Mijn vader werkt bij een grote internationale bank die altijd in ‘Kyiv’ zat. Die bank is afgelopen week verhuisd naar het verre westen van Oekraïne. Die evacuatie zie je ook bij andere grote bedrijven. Dat is best beangstigend. Mijn vader is er dan ook niet gerust op dat alles zomaar met een sisser afloopt.

“Mijn vrienden in Kyiv leven met de dag. Veel weten niet echt wat ze moeten doen als het fout loopt. Ik voel me machteloos. Tijdens de protesten in Kazachstan laatst was het internet dagenlang uitgevallen. Wij konden onze Kazachse vrienden niet meer bereiken. Ik weet niet goed waar ik het moet zoeken als dat gebeurt in Oekraïne.

“Mijn familie komt oorspronkelijk uit Loehansk, in de Donbas, het zwaarbevochten oosten van Oekraïne dat grenst aan Rusland. Als kind kwam ik daar elke zomer. Totdat in 2013 alles anders werd en er oorlog uitbrak. Mijn oude oom woont daar nog steeds met zijn familie.

“De invasie is nu acht jaar geleden. Veel mensen verlieten de streek noodgedwongen. Mijn tante verhuisde alleen met haar twee kleine kinderen. De vrienden van mijn grootouders lieten alles achter en verhuisden naar het Westen met hun pensioen. Ik ben bang dat ik Loehansk nooit meer zie zoals ik het me herinner.”

Een beetje begrip

“Ik vind het moeilijk dat kennissen hier op de universiteit me vaak vragen of en wanneer er een Russische invasie en oorlog komt. Die invasie was er al in 2013 en de oorlog is sinds die tijd bezig. Ook zien ze me wel eens als een lopende Wikipedia of geopolitiek analist in plaats van iemand die vooral lijdt onder de keuzes van Poetin.

“Ik zou graag willen dat mensen hier een beetje begrip hadden voor de situatie. Het is namelijk best wel verwarrend. De Russische en Oekraïense media staan diametraal tegenover elkaar maar ook Westerse media hitsen de situatie ook flink op.Je weet nauwelijks wat je moet geloven en je wordt de hele tijd bang gemaakt.

“Mijn vriend is Russisch, en mensen zijn dan altijd verbaasd. Terwijl er geen probleem is. Je hebt progressieve Russen en Russen die niets geloven van Russische media. Russen en Oekraïners worden tegen elkaar opgezet door de propagandaoorlog tussen Rusland en Oekraïne. Troepen in de oorlog worden gesteund en geleverd door Rusland. Ik ben zelf opgevoed met de Russische taal als eerste taal, zoals iedereen met familie in Loehansk, maar ik ben net zoals heel veel mensen uit die regio geen Rus.

“Het zou heel fijn zijn als mensen gewoon een gesprek aangaan, zich inlezen en nergens zomaar van uitgaan. Ook zijn niet alle Oekraïners bijvoorbeeld hetzelfde. Iemand met familie uit het oosten van het land heeft hele andere dingen meegemaakt dan iemand uit het westen. Ik krijg ook vaker te horen dat Oekraïne maar een arena zou zijn waarin het Westen en Rusland hun problemen kunnen uitvechten. Ik word daar heel somber van. Stop alsjeblieft met dat soort dingen zeggen. Toon een beetje empathie. Vraag alsjeblieft gewoon eens onbevooroordeeld wat er is.”

Lees één reactie