Het betekent overigens niet dat er in september ruim vierduizend studenten aan IBA beginnen. Er vallen er nog een heleboel af, vertelt executive director Adri Meijdam. “Eerst moeten deze studenten zich aanmelden via ons online aanmeldformulier. De ervaring leert dat er dan al zo’n twaalfhonderd zullen afvallen.” Daarmee is de kous nog niet af, want de numerus fixus is voor dit jaar bepaald op 650 studenten.

De studenten zullen daarom op basis van hun rapportcijfers op de middelbare school (75 procent) en hun internationaal cv of motivatie (25 procent) worden gerangschikt. De beste 650 worden vervolgens toegelaten. Studenten moeten minimaal een 7 gemiddeld staan om überhaupt in aanmerking te komen voor een plekje

Steeds minder Nederlanders

Vroeger werden studenten naast hun rapportcijfer op zowel hun cv als hun motivatie beoordeeld, maar daardoor waren Nederlandse studenten onevenredig in het nadeel, legt Meijdam uit. “Buitenlandse studenten hebben vaak al op veel plekken gezeten, terwijl de gemiddelde Nederlandse student bij wijze van spreken Capelle nog niet uit geweest is. Wij vonden dat zij ook een kans moeten maken en daarom kunnen ze nu ervoor kiezen om een motivatiebrief schrijven in plaats van het indienen van een cv. Ook daarmee maak je een eerlijke kans.”

Desondanks was het percentage Nederlanders het afgelopen jaar slechts 23 procent, ruim minder dan 40 procent, volgens Meijdam de perfecte balans tussen een internationale groep en voldoende ruimte voor Nederlandse studenten. “Het is echter niet toegestaan om daarop te selecteren. We moeten iedereen een eerlijke kans geven. Er valt wel een beetje te tweaken, maar veel niet.”

Internationals trekken internationals

IBA dankt zijn populariteit mede aan een hoge business school ranking bij de Financial Times, denkt Meijdam. Daarop is het de hoogste bedrijfskundeopleiding in Nederland en één van de hoogste in Europa. “Veel internationale studenten vinden dat heel belangrijk.”

En vervolgens trekken internationale studenten weer meer internationale studenten. “Toen we rond 2000 begonnen vroegen buitenlandse studenten: komen we op een eilandje tussen Nederlanders terecht? Toen was het eerlijke antwoord: ja. Nu is de situatie heel anders, dat zie je het best aan ons buddyprogramma. Als iemand uit Frankrijk meer wil weten over de opleiding, kunnen we die koppelen aan een Franse IBA-student. We hebben altijd al een student die op je lijkt.”

 

tentamenzaal-erasmus-universiteit

Meer over IBA

IBA-studenten missen mogelijk kerst met de fam door offline tentamen

Voor tweedejaars International Business Administration is al het onderwijs de komende…